Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja od wieki wiekow robie ciasto na pizze drozdzowe na duzej blaszce. Do miski wrzucam:

-1 jajko

-1/2 lyzeczki cukru

-102 lyzeczki soli

-2 dkg drozdzy swiezych pokruszyc

-2 lyzki masla

-150 ml mleka cieplego

-i maki tyle aby wyrobic recznie cisto, ktore sie nie klei do rak

Ciasto po wymieszaniu w misce wyrabiam kilka minut na duzej drewnianej desce, potem cale smaruje olejem i do miski, nakrywam i czekam az wyrosnie. Blaszke smaruje olejem cienko, na tym rozkladam ciasto (jest elastyczne ale nie klucha) i srey orzas rozne dodatki i przyprawy (zawsze musza byc przesmazone pieczarki u mnie). Ciasto robi sie szybko, bo wszystko wrzuca sie do miski razem.

Dzięki za przepis. Proszę jeszcze o informację ile soli trzeba dodać, bo 102 łyżeczki to chyba trochę za dużo. Domyślam się, że chodziło o 1/2 łyżeczki, a może o 1-2 łyżeczki?

A jeszcze jedno...ile tak mniej-więcej tej mąki?

 

Soli 1/2 lyzeczki, a maki dodaje tak aby ciasto latwo sie wyrabialo ale nie bylo twarde i sie nie kleilo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jejuniu, Ew-kaale bym zjadla takie placki .Sama nie robie , bo moi miesozerni ,a tylko dla mnie mi sie nie chce . U mnie dzisiaj golabki , tez nie lubia ,ale beda musieli :D Szybko sie przygotowuje , wiec zrobilam .

 

Czy ja moge zapytac jak szybko zagniatacie te ciasta do pizzy ?

Kiedys z jakiegos przepisu w necie chcialam zrobic to rece mi prawie zemdlaly .Syn dokonczyl zagniatanie.Czy te przepisy sa moze latwiejsze ?

Mam na mysli szybsze ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Jejuniu, Ew-kaale bym zjadla takie placki .Sama nie robie , bo moi miesozerni ,a tylko dla mnie mi sie nie chce . U mnie dzisiaj golabki , tez nie lubia ,ale beda musieli :D Szybko sie przygotowuje , wiec zrobilam .

 

Czy ja moge zapytac jak szybko zagniatacie te ciasta do pizzy ?

Kiedys z jakiegos przepisu w necie chcialam zrobic to rece mi prawie zemdlaly .Syn dokonczyl zagniatanie.Czy te przepisy sa moze latwiejsze ?

Mam na mysli szybsze ?

 

placki świetne, takie walentynkowe :)

 

rrmi - jakie to gołąbki, że szybko się robi :roll: mi co najmniej 3 godziny to zajmuje

 

a ciasto na pizzę /robię często/ mikserem ugniatam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rrmi moi chlopcy same placki moga jesc ale ....na deser :roll:

podaje im z gulaszem

u nas nazywa sie to Placek po Bytomsku

u was moze byc po Warszawsku :lol:

 

jak robienie golabkow jest szybkie to ja nie wiem :o

no chyba , ze ktos robi niewielkie ilosci , bo u mnie to z min.dwoch glowek kapusty :roll: za dobre mi wychodza , dlatego tak duzo ich jedza :lol:

 

co do pizzy ......jak mam pod reka Froscha , to go wykorzystuje do wygniatania ciasta .samej faktycznie jest ciezko :-?

 

u mnie dzisiaj grochowka 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...za dobre mi wychodza, dlatego tak duzo ich jedza :lol:

 

 

u mnie dzisiaj grochowka 8)

 

frosia super gołębie robi, jadłem, to wiem :p

 

a kiedy robisz żurek? :roll: :wink:

robie tylko i wylacznie żur

jak bedziesz grzeczny to nawet i jutro :lol:

mam swiezo ukiszony 8)

 

wiem :lol:

plecy wymasuję...Froscha nie ma? :roll: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Golabki szybko sie robi , tylko dlugo sie gotuja :roll:

Tez duzo robie , no ale nie tyle co Frosia , bo u mnie i tak beda krecic nosami, zwlaszcza Mlody :roll:

 

Widze , ze nie ma ciasta na pizze lekkiego do zrobienia :-?

 

 

Te placki z gulaszem to niezly pomysl, nigdy tak nie jadalam ,dzieki Frosiu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Widze , ze nie ma ciasta na pizze lekkiego do zrobienia :-?

jak nie ma, jak jest :wink: :D

 

300 g mąki tortowej, ok. 2/3 szklanki mleka, 20 g drożdży, 2 łyżki oliwy do ciasta,

olej do blachy, sól do smaku, pół łyżki cukru

 

 

drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia,

następnie wlać do przesianej mąki, posolić, wyrobić, dodać oliwę, wyrobić

i odstawić do wyrośnięcia

a dalej to już wiadomo...

 

a wyrabia się bardzo łatwo mikserem, tymi końcówkami co leżą:

 

http://images30.fotosik.pl/297/c3182fcea8843d04.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

a wracając do gołąbków -

może ja robię coś nie tak, że tyle czasu mi to zajmuje :roll:

 

ale tak to mniej więcej u mnie wygląda:

1. wstawiam kapustę do gara, żeby się sparzyła

/oczywiście wcześniej wycinam głąba :wink: /

zanim woda się zagotuje, liście sparzą i pościągam wszystkie, mija godzina

 

w czasie tej godziny:

2. wstawiam wodę na ryż, jak się zagotuje, wrzucam ryż i gotuję /ok. 30 min./

3. mielę mięso

4. obieram, kroję i podsmażam cebulę

5. dodaję do mięsa ryż, cebulę, jajo, przyprawy

 

kolejną godzinę zajmuje mi ścinanie nerwów z liści, przycinanie ich odpowiednio,

wypełnianie farszem, układanie w garze

gotowanie 1,5 - 2 godz. /w zależności od ilości/

 

no i co Wy na to? można gdzieś przyśpieszyć? :roll: :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a wracając do gołąbków -

może ja robię coś nie tak, że tyle czasu mi to zajmuje :roll:

 

ale tak to mniej więcej u mnie wygląda:

1. wstawiam kapustę do gara, żeby się sparzyła

/oczywiście wcześniej wycinam głąba :wink: /

zanim woda się zagotuje, liście sparzą i pościągam wszystkie, mija godzina

 

w czasie tej godziny:

2. wstawiam wodę na ryż, jak się zagotuje, wrzucam ryż i gotuję /ok. 30 min./

3. mielę mięso

4. obieram, kroję i podsmażam cebulę

5. dodaję do mięsa ryż, cebulę, jajo, przyprawy

 

kolejną godzinę zajmuje mi ścinanie nerwów z liści, przycinanie ich odpowiednio,

wypełnianie farszem, układanie w garze

gotowanie 1,5 - 2 godz. /w zależności od ilości/

 

no i co Wy na to? można gdzieś przyśpieszyć? :roll: :)

 

ja daje mieso mielone kupione w sklepie, wiec mozna oszczedzic troche czasu

ale dodaje jeszcze pokrojony w kostke i podsmazony boczek wedzony :wink:

czasowo wychodze mniej wiecej tak jak ty

no i jeszcze sos....

dodatkowa godzina to sprzatanie kuchni :-?

jestem mistrzem robienia balaganu podczas gotowania :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...