Ew-ka 27.01.2012 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 acha - na kolację ptasie mleczko. waniliowe . moja ulubiona kolacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.01.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 dzisiaj rybka i ziemniaki na parze w sosie szpinakowym z gorgonzolą (fantazja kulinarna ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycja0808 27.01.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Składniki: 400 g makaronu (polecam szerokie wstążki) 10 plastrów (ok 150 g.) szynki parmeńskiej (prosciutto) 200 g (opakowanie) śmietanki creme fraiche (lub zwykłej 18%) 8-10 średnich pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Cebulę i czosnek drobno kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni skropionej odrobiną oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy całość na małym ogniu. Szynkę parmeńską kroimy na nieregularne plastry. Jeśli mamy ją już w plastrach to rozrywamy ją niedbale i wrzucamy na patelnię delikatnie podsmażając całość. W dalszej kolejności dodajemy śmietankę i często mieszając podgrzewamy sos przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Mój mąż był zachwycony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycja0808 27.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 A dzisiaj zajadaliśmy sie Zupą Meksykańską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 27.01.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam:) A u nas dzisiaj filet z piersi kurczaka z pieczarkami zapiekany z serem:) http://img543.imageshack.us/img543/4506/sam7554.jpg http://img515.imageshack.us/img515/9421/sam7560.jpg http://img546.imageshack.us/img546/6531/sam7566.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 29.01.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 :)Bogumil,smakowicie wygląda, prosimy o szczegóły, a Patrycję o przepis na zupę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 29.01.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 galka...proszę bardzo:)piersi rozbić jak na kotlety ale nie za cienko (troszeczkę tylko:))popieprzyć, posolić , posypać czerwoną ostrą papryką (przyprawy jakie kto lubi)pieczarki podsmażyć, doprawić wg uznania, podsmażyć cebulkępołożyć kotleciki na blaszkę wyłożoną folią, na kotlety pieczarki z cebulką, ja daję coś zielonego jeszcze...może to być por lub pietruszka zielona ... na to troszeczkę majonezu lub ketchupu (wg uznania) można pokroić i dodać czerwoną świeżą paprykę i to wszystko przykryć pierzynką startego żółtego sera:)Piec ok 15-20 min w 200 stopniach. Do tego można zrobić sosik czosnkowy lub surówkę ...no jak kto lubi:)Naprawdę szybkie danie i pyszne:) PozdrawiamBeata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 29.01.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Dziś byłam w pracy, więc mąż gotował. I przegiął. Rosół i żeberka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycja0808 30.01.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Przepis na zupę Meksykańską: 0,5kg mięsa mielonego 2 duże cebule 4-6 ząbków czosnku (jak kto lubi 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej lub białej fasoli albo po 1/2 każdej 1 puszka pomidorów lub koncentrat Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlać do garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Przyprawić łyżeczką soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu. Międzyczasie podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebule a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka i wcisnąć jednocześnie 4-6 ząbków czosnku.Doprawić solą, pieprzem,chili, papryką słodką, bazylia. Jak dla mnie zupa była za rzadka więc dodałam 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego i do tego jeszcze trochę śmietanki. Zupa na koniec wyszła pyszna a każdy może ją udoskonalić według swojego smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycja0808 30.01.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A dzisiaj Chińszczyzna z ryżem. Takie proste danie a ja je wprost uwielbiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 31.01.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 U nas wczoraj pizza dziś żurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 31.01.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Wczoraj była domowa fasolka po bretońsku... wypasik, i jak rozgrzewa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 31.01.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 U mnie dzisiaj był domowy barszczyk z krokietami mięsnymi (też własnej roboty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 a u nas po niemiecku - Eintopf, czyli sycące danie jednogarnkowe na duże mrozy Wieprzowina (ok. 0,7 kg) pokrojona na kawałki (u nas akurat była łopatka, ale można zrobić z innych rodzajów a nawet kiełbasy) - podsmażyć. Dodać przyprawy: sól, pieprz, kminek (!), paprykę słodką i jak ktoś lubi pikantnie także trochę ostrej. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (tak ze 3-4 szt), włoszczyznę (pietruszka, marchew, por na półplasterki, seler w kostkę) - przesmażyć krótko, zalać kubkiem lub dwoma wody, nakryć i gotować ok 0,5 godziny. konsystencja powinna być bardzo gęstej zupy lub gulaszu. Jest to potrawa plastyczna, więc dodaje się to, co jest w lodówce Ważne tylko by było mięso, ziemniaki i kminek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Karkówka ze śliwkami Plastry karkówki rozbić na kotlety. Od środka oprószyć solą i pieprzem, nałożyć suszone śliwki (mi tak wchodzi, zależnie od wielkości kotleta ok 4-6 śliwek) i zwijać w roladki. Spiąć szpilką jak zrazy i podsmażyć, by się przyrumieniły z wierzchu. Posolić, popieprzyć tym razem z zewnątrz, przełożyć do naczynia do zapiekania wraz z sosem od smażenia, obłożyć posiekanymi śliwkami (ile zostanie, ok 3-5 szt), drobno pokrojoną cebulką lub porem, polać octem balsamicznym (jakieś 3-5 łyżek, jak kto lubi) i zapiec pół godzinki pod przykryciem w piekarniku. Na koniec wyjąc roladki, usunąć szpilki, a sos z pieczenia wymieszać z kilkoma łyżkami gęstej śmietany. Podawać z pyzami drożdżowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 31.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 moja ulubiona kolacja moja niestety też polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem marynowanym i śmietaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 01.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Domowa pizza z boczkiem i oscypkiem, oczywiście na cienkim cieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 01.02.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Smazona fladra i ziemniaczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 01.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 u mnie bez finezji pomidorowa , schabowy frytki i sałatka ze wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 świeży makaron truflowy zakupiony w markecie na 4 litery z A na początku z oliwą i parmezanem. Jaki zapach Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts