Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Składniki:

 

400 g makaronu (polecam szerokie wstążki)

10 plastrów (ok 150 g.) szynki parmeńskiej (prosciutto)

200 g (opakowanie) śmietanki creme fraiche (lub zwykłej 18%)

8-10 średnich pieczarek

1 średnia cebula

2-3 ząbki czosnku

odrobina oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

 

Cebulę i czosnek drobno kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni skropionej odrobiną oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy całość na małym ogniu. Szynkę parmeńską kroimy na nieregularne plastry. Jeśli mamy ją już w plastrach to rozrywamy ją niedbale i wrzucamy na patelnię delikatnie podsmażając całość. W dalszej kolejności dodajemy śmietankę i często mieszając podgrzewamy sos przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

 

Mój mąż był zachwycony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

galka...proszę bardzo:)

piersi rozbić jak na kotlety ale nie za cienko (troszeczkę tylko:))

popieprzyć, posolić , posypać czerwoną ostrą papryką (przyprawy jakie kto lubi)

pieczarki podsmażyć, doprawić wg uznania, podsmażyć cebulkę

położyć kotleciki na blaszkę wyłożoną folią, na kotlety pieczarki z cebulką, ja daję coś zielonego jeszcze...może to być por lub pietruszka zielona ... na to troszeczkę majonezu lub ketchupu (wg uznania) można pokroić i dodać czerwoną świeżą paprykę i to wszystko przykryć pierzynką startego żółtego sera:)

Piec ok 15-20 min w 200 stopniach.

Do tego można zrobić sosik czosnkowy lub surówkę ...no jak kto lubi:)

Naprawdę szybkie danie i pyszne:)

 

 

Pozdrawiam

Beata

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na zupę Meksykańską:

0,5kg mięsa mielonego

2 duże cebule

4-6 ząbków czosnku (jak kto lubi :)

1 czerwona papryka

1 puszka czerwonej lub białej fasoli albo po 1/2 każdej

1 puszka pomidorów lub koncentrat

 

Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlać do garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Przyprawić łyżeczką soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu. Międzyczasie podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebule a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka i wcisnąć jednocześnie 4-6 ząbków czosnku.Doprawić solą, pieprzem,chili, papryką słodką, bazylia.

 

Jak dla mnie zupa była za rzadka więc dodałam 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego i do tego jeszcze trochę śmietanki.

Zupa na koniec wyszła pyszna a każdy może ją udoskonalić według swojego smaku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a u nas po niemiecku - Eintopf, czyli sycące danie jednogarnkowe na duże mrozy

 

Wieprzowina (ok. 0,7 kg) pokrojona na kawałki (u nas akurat była łopatka, ale można zrobić z innych rodzajów a nawet kiełbasy) - podsmażyć. Dodać przyprawy: sól, pieprz, kminek (!), paprykę słodką i jak ktoś lubi pikantnie także trochę ostrej.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (tak ze 3-4 szt), włoszczyznę (pietruszka, marchew, por na półplasterki, seler w kostkę) - przesmażyć krótko, zalać kubkiem lub dwoma wody, nakryć i gotować ok 0,5 godziny.

konsystencja powinna być bardzo gęstej zupy lub gulaszu.

 

Jest to potrawa plastyczna, więc dodaje się to, co jest w lodówce :)

Ważne tylko by było mięso, ziemniaki i kminek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karkówka ze śliwkami

 

Plastry karkówki rozbić na kotlety. Od środka oprószyć solą i pieprzem, nałożyć suszone śliwki (mi tak wchodzi, zależnie od wielkości kotleta ok 4-6 śliwek) i zwijać w roladki. Spiąć szpilką jak zrazy i podsmażyć, by się przyrumieniły z wierzchu. Posolić, popieprzyć tym razem z zewnątrz, przełożyć do naczynia do zapiekania wraz z sosem od smażenia, obłożyć posiekanymi śliwkami (ile zostanie, ok 3-5 szt), drobno pokrojoną cebulką lub porem, polać octem balsamicznym (jakieś 3-5 łyżek, jak kto lubi) i zapiec pół godzinki pod przykryciem w piekarniku.

Na koniec wyjąc roladki, usunąć szpilki, a sos z pieczenia wymieszać z kilkoma łyżkami gęstej śmietany. Podawać z pyzami drożdżowymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...