Chef Paul 19.02.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 A u mnie mąż zapowiedział jakieś wołowe hamburgery ostro przyprawione, ale podawane bez buły, tylko z sałatką. Lubiłam takie kotlety nazywać mielonymi stekami, ale podobno nie ma czegoś takiego. Tu dowód (z nutką nostalgii, że już Go nie ma pomiędzy nami): ... ... ano nie ma już mego Przyjaciela w naszych kuchniach ... Jednako są też pewne zasady ogólnie przyjęte i stosowane. Tak jest też w przypadku nazw "stek" i "befsztyk" Zarówno jeden, jak i drugi to plastry mięsa (niemielone). W języku kucharskim befsztyk to kawał mięsa z polędwicy wołowej, a właściwie z jej najgrubszej części zwanej głową i w zasadzie tylko z niej. Każdy inny kawał mięsa powinno się nazywać "turnados". Natomiast stek to plaster mięsa z wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny itp. Z przykrością stwierdzam, że nie ma steków i befsztyków mielonych (wyjątkiem jest tu befsztyk tatarski). W jakiejkolwiek restauracji na świeci zamawiając stek czy befsztyk zawsze otrzymamy mniej lub bardziej wypieczony jeden kawał mięsa. Mięso mielone występuje pod postacią kotletów, pulpetów, hamburgerów, kebabczet itp. Proponuję jednak nie rwać włosa na czworo i nazwać potrawę "ala stek" i wtedy wolno nam już dużo więcej. ... jednakowoż ... nazwa nigdy nie jest ważniejsza od smaku nnaszych potraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 19.02.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 o wolowina! .....mniam. Rosolek na poniedzialek: "short beef ribs" po 2 godzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 19.02.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 a dzisiaj odstojka pod zbieranie tluszczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 19.02.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 jak juz jestem w kuchni, i przy ziobrach to ta sama kolej postepowania, tylko pod zur ..... na zwyklej kranowce, grzybkach,czosnku i smietanie. termin na wtorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.02.2012 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 dzisiaj brokułowa i sałatka cojestwlodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 20.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 A wczoraj placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym... dawno tak nie pojadłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 21.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Rosołek na skrzydełkach i wołowinie, smażone filety z kurczaka + obsmażone skrzydełka z rosołu, ziemniaki i JAKAŚ surówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 21.02.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Makaron z owocami morza... pychotka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.02.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Uwielbiam gołąbki, ale ponieważ nie chce mi sie/nie mam czasu na zawijanie, to zrobiłam gołąbka pieczonego. Tu przed wstawieniem do piekarnika: http://i39.tinypic.com/s3dmoh.jpg I produkt końcowy, który przed jedzeniem można dodatkowo polać sosem pomidorowym. http://i42.tinypic.com/316rs74.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 21.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 amalfi super pomysł, muszę spróbować To z włoską kapustą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.02.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 amalfi super pomysł, muszę spróbować To z włoską kapustą ? Tak, z włoską. Po poszatkowaniu 3 razy przelałam ją wrzątkiem na durszlaku. Myślę, że kapustę normalną trzeba trochę podgotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 22.02.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Popielec.... Jako główne "jedno danie do syta" będą pierogi ruskie. Cały wieczór lepiłam.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.02.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ryba po grecku na ziemniakach jako ,że Środa Popielcowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 22.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 zupa rybna na bulionie z warzyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek to ja 22.02.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 oczywiscie obowiazkowo z trawa morska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.02.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Miałem zrobić jeszcze kluski kładzione na rybie po grecku ale ryba po grecku na ziemniorach wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 naleśniki z pieczarkami i serem zapiekane pod beszamelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Karp smazony, grzybki (podgrzybki) z cebulka na masle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimka27 23.02.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 A u mnie dziś gulasz z kaszą gryczaną plus buraczki z własnych zapasów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Żurek z białą kiełbasą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts