Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

A u mnie mąż zapowiedział jakieś wołowe hamburgery ostro przyprawione, ale podawane bez buły, tylko z sałatką. Lubiłam takie kotlety nazywać mielonymi stekami, ale podobno nie ma czegoś takiego.

Tu dowód (z nutką nostalgii, że już Go nie ma pomiędzy nami):

...

... ano nie ma już mego Przyjaciela w naszych kuchniach :(

... Jednako są też pewne zasady ogólnie przyjęte i stosowane. Tak jest też w przypadku nazw "stek" i "befsztyk" Zarówno jeden, jak i drugi to plastry mięsa (niemielone). W języku kucharskim befsztyk to kawał mięsa z polędwicy wołowej, a właściwie z jej najgrubszej części zwanej głową i w zasadzie tylko z niej. Każdy inny kawał mięsa powinno się nazywać "turnados". Natomiast stek to plaster mięsa z wieprzowiny, dziczyzny, wołowiny itp.

 

Z przykrością stwierdzam, że nie ma steków i befsztyków mielonych (wyjątkiem jest tu befsztyk tatarski). W jakiejkolwiek restauracji na świeci zamawiając stek czy befsztyk zawsze otrzymamy mniej lub bardziej wypieczony jeden kawał mięsa.

 

Mięso mielone występuje pod postacią kotletów, pulpetów, hamburgerów, kebabczet itp.

 

Proponuję jednak nie rwać włosa na czworo i nazwać potrawę "ala stek" i wtedy wolno nam już dużo więcej.

...

jednakowoż ... nazwa nigdy nie jest ważniejsza od smaku nnaszych potraw

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwielbiam gołąbki, ale ponieważ nie chce mi sie/nie mam czasu na zawijanie, to zrobiłam gołąbka pieczonego.

Tu przed wstawieniem do piekarnika:

http://i39.tinypic.com/s3dmoh.jpg

 

I produkt końcowy, który przed jedzeniem można dodatkowo polać sosem pomidorowym.

http://i42.tinypic.com/316rs74.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...