Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój dzisiejszy obiad:

Składniki dla dwóch osób:

filet z kurczaka

przyprawa gyros

duży gęsty jogurt naturalny

czosnek, sól, pieprz

sałata lodowa

dwa niewielkie pomidory

papryka czerwona

zielony ogórek

łuskany słonecznik

 

Mięso ugotować na jakiejś kostce albo innych przyprawach - jak kto woli (filet z kurczaka po ok. 15 minutach gotowania jest ugotowany). Mięso ostudzić. Potem je podzielić na niewielkie cząstki (jak w gyrosie) - najlepiej robić to rękami. Podsmażyć z 2 łyżeczkami przyprawy gyros na oleju/oliwie/maśle.

 

Zrobić sos czosnkowy: do dużego jogurtu naturalnego wgnieść 6-7 ząbków czosnku, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze czosnku albo przypraw kwestia gustu).

 

Posmarować sosem płaski talerz na całej powierzchni (wiadomo - zostawić brzegi, żeby nie wyglądało nieestetycznie). Posypać to (również całość talerza) porwaną/pokrojoną sałatą lodową (ok 2 liście na porcję). Na to położyć pokrojone w kostkę pozostałe warzywa - ja zawsze jest układam w taki jakby wianuszek na brzegu. Dodać mięso. Całość obsypać słonecznikiem (około łyżeczki na porcję) i jeszcze skropić gdzieniegdzie sosem.

 

Gotowe!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filet drobiowy obsmazony, przelozony do naczynia zaroodpornego. Na to przesmazone kurki z cebulka i czosnkiem, do tego smietana kremowka i duzo zielniny, wszystko wylozone na fileta. Na to zolty ser starty i do piekarnika na 15 minut, podane z makaronem.

 

Jutro zwykly schabowy, pure z ziemniakow i kapusta kiszona duszona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój dzisiejszy obiad:

Składniki dla dwóch osób:

filet z kurczaka

przyprawa gyros

duży gęsty jogurt naturalny

czosnek, sól, pieprz

sałata lodowa

dwa niewielkie pomidory

papryka czerwona

zielony ogórek

łuskany słonecznik

 

Mięso ugotować na jakiejś kostce albo innych przyprawach - jak kto woli (filet z kurczaka po ok. 15 minutach gotowania jest ugotowany). Mięso ostudzić. Potem je podzielić na niewielkie cząstki (jak w gyrosie) - najlepiej robić to rękami. Podsmażyć z 2 łyżeczkami przyprawy gyros na oleju/oliwie/maśle.

 

Zrobić sos czosnkowy: do dużego jogurtu naturalnego wgnieść 6-7 ząbków czosnku, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze czosnku albo przypraw kwestia gustu).

 

Posmarować sosem płaski talerz na całej powierzchni (wiadomo - zostawić brzegi, żeby nie wyglądało nieestetycznie). Posypać to (również całość talerza) porwaną/pokrojoną sałatą lodową (ok 2 liście na porcję). Na to położyć pokrojone w kostkę pozostałe warzywa - ja zawsze jest układam w taki jakby wianuszek na brzegu. Dodać mięso. Całość obsypać słonecznikiem (około łyżeczki na porcję) i jeszcze skropić gdzieniegdzie sosem.

 

Gotowe!

 

Też zrobiłam, na kolację, ale nie gotuję mięsa, tylko smażę je na mocnym ogniu ok. 10 minut ( zamyka się i w środku jest miękkie i soczyste).

U mnie skromniejsza wersja z kapustą pekińską :)

 

Porcyjka dla nastolatki ;):

 

061.jpg

 

 

Na dwa dni mam spokój z gotowaniem i pieczeniem. Będzie odgrzewane.

Dziękuję za fajne pomysły :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kto powiedział, że ta zupa musi być na zimno? -> http://pl.point.fm/kuchnia/przepisy/zupa-z-awokado.html

Ktoś tam cos zawsze powie nie znając przepisu.Wkleję ten sprawdzony przez moją siostrę z (sieci)

Zupa z awokado i jarzyn:

 

składniki:

 

-1 duże, dojrzałe awokado (musi być miękkie, żeby dojrzało trzymam je zawinięte w papier i czasem trwa to kilka dni, a czasem muszę czekać przez tydzień, aż stanie się dostatecznie miękkie; zazwyczaj wrzucam mu do towarzystwa jabłko)

-sok z połowy cytryny

-1 łyżka oleju

-70 g kukurydzy z puszki

-3 pomidory z puszki, bez skórek

-1 ząbek czosnku

-1 posiekany por

-1 czerwone chilli

-500 g wywaru z jarzyn

-150 ml mleka (np. kokosowego)

-talarki pora, do przybrania

-sól

-grissini lub chipsy tortilli do podania

 

wykonanie:

 

Awokado obrałam i zmiażdżyłam widelcem, polałam sokiem z cytryny. Odstawiłam.W garnku rozgrzałam olej i przesmażyłam na nim pomidory, kukurydzę, posiekany czosnek, pora pokrojonego w talarki, posiekane chilli.Połowę obsmażonych warzyw wyjęłam i zmiksowałam wraz z awokado. Masę z powrotem włożyłam do garnka. Zalałam wywarem i mlekiem. Gotowałam przez ok. 4 minuty od zawrzenia. Doprawiłam.Na talerzu przybrałam talarkami pora. Podałam z nachos i grissini.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dawno mnie nie było...

ja ostatnio wykorzystywałam tradycyjne kotlety w zestawach...

 

schabowe robiłam z purre ziemniaczkowo-mlecznym i kapuchą,

a później z gryczaną kaszą i ogóreczkami kiszonymi z domowego ogródka...

mielone za to było z ziemnaczkami z sosikiem i marchewką z groszkiem...

a później zapiekane mielone z ryżem, sosem pomidorowym i serem...

 

rybki też poszły na patelnię a do tego ryż z warzywami..

a dziś będą paluszki rybne z ziemiaczkami i kiszoną... :) samo zdrowie na koniec zimy... :)

 

zupa ogórkowa ostatnio też króluje...

i naleśniki z bananami i czekoladą albo tradycyjne z dzemem malinowo-wiśniowym...

 

bardzo tradycyjnie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...