Ew-ka 29.11.2008 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 moja ulubiona kapusta czerwona na ciepło kapuste poszatkować ( nie musi byc bardzo drobno) i włożyć do garnka , dodać jedną pokrojoną w piórka cebulę ,dodać listek laurowy ,delikatnie podlać wodą ( 4 łyżki) i dać łyżkę margaryny -dusić pod przykryciem jakieś 20 minut od czasu do czasu mieszając ....po tym czasie wlać jakies 3 łyżki octu ,dosmaczyć solą i pieprzem Smaczna jast i na ciepło i na zimno ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 29.11.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Teraz przed zimą staramy się jeść jak najwięcej kapusty kiszonej i ogórków kiszonych ze względu na wit. C. Ato są najszybsze surówki Lubimy też poszatkowaną kapustę białą z winegretem, trzeba ją tylko odpowiednio wcześniej posolić, żeby soczki się"puściły". A co powiecie na dwa w jednym? Potrawka z wątróbki - II danie + wszystkie warzywa (z tym, że duszone, to już pewnie bez tylu witamin), do tego świetnie pasuje ogóreczek ze słoiczka... Chcecie przepis na potrawkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 29.11.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 O tak Ewka czerwoną kapustkę też lubię i czesto robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 30.11.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 DAGGULKA golonka rzeczywiście SUPER!! ...trochę jedynie je posoliłam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi1719503365 30.11.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Macie może fotki tej golonki?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 30.11.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 a u mnie dzisiaj na obiad było takie jedzonko..... filet z kurczaka pokrojony w średnie kawałki wymacerowany w zalewie ziołowej , posolony ,do tego warzywa, ułożone to wszystko w głębokiej brytfannie obłożone to świeżymi brokułami, kalafiorem, mini marchewnikami, fasolką, i to wszystko do pieca na 180 stopni na półtorej godziny oczywiście polane to wszytko woda, jarzynki doprawione do smaku , do tego ciemny ryż.........pychotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.11.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Macie może fotki tej golonki? Pozdrawiam Nie mam fotek ... jedyne co przyszło mi do głowy jak już się zrobiła, to : "jeść...byle dużo i szybko" Wygląda fajnie jeśli było na początku mało wody i zdążyło większość odparować - wtedy robi się taki gęsty ciemnoczerwony słodkoostry sos. Mnie niestety tego sosu na koniec jeszcze zostało dość dużo i nie był taki gęsty ...ale w smaku całość ok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Nie znalam tego przepisu, zrobilam w sobote, bo za bardzo nie mialam czasu na wymyslanie i szykowanie obiadu. Ziemniaczki sa pyszne i wchodza do repertuaru obiadowego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 KOBIETKI KOCHANE zblizaja sie swieta, wiec moze macie jakies sprawdzone przepisy na mieska pieczone, parowane, ktore mozna pokroic w plastry dla gosci, albo na codzien do chlwbka.Nie chce zakladac nowego watku, a ja mam ten problem, ze wedlin zadnych praktycznie nie kupuje, maz twierdzi jak kupie jakas szynke, ze dopiero ze sklepu przynioslam, a juz sie szynka swieci i on tego nie zje, wiec duzo pieke w piekarniku mies.Bardzo na Was licze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 01.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 a ja chciałabym coś bezrybnego na wigilię. Może jakaś fajna sałatka. Moja mama jest uczulona na ryby i w wigilię jest problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 01.12.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Nie znalam tego przepisu, zrobilam w sobote, bo za bardzo nie mialam czasu na wymyslanie i szykowanie obiadu. Ziemniaczki sa pyszne i wchodza do repertuaru obiadowego! znam ten przepis od dziecka, jako "zapiekanka" z tym, że jeśli jest robiona z surowych ziemniaków, musi być /tak jak madd napisała/ godzinę lub dłużej w piekarniku, ale wtedy ser nakłada się pół godziny przed wyjęciem z piekarnika, inaczej ser zbyt się spiecze, no, chyba, że przykrywacie całość taką zapiekankę można zrobić szybciej - z lekko podgotowanych ziemniaków, wtedy faktycznie można dać ser od razu i po 20 minutach gotowe osobiście na taką zapiekankę do startego na tarce sera dodaję jajo, słodką śmietankę, sól, biały pieprz, roztrzepuję widelcem i wylewam na zapiekankę - bez przykrycia robi się wtedy taka przepyszna, chrupiąca, serowa "skorupka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.12.2008 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ja miesa zazwyczaj piekę w rękawie najczęsciej karczek - nawet niczym nie posypany i bez soli wychodzi re-we-la-cyj-ny -warunek temp. piekarnika 200st.... nie mniej 2 kg karkówki = 2 godz. w piekarniku wstawiam na noc - rano mam wystygniete bardzo soczyste mięsko,ktore bardzo dobrze sie kroi ostrym nożem - z wytopionego tłuszczu mozna zrobić sos. Polecam - nie trzeba pilnowac miesa i nic sie nie przypali ..do rękawa mozna dodac warzywa wtedy sos bedzie lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 01.12.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Znam ten przepis, pychota jest. Tak już Was podczytuję, część skopiowałam sobie to może i od siebie dorzucę coś: Surówka z kalarepki: Kalarepa+ jabłko+ marchewka (choć niekoniecznie) zetrzeć na dużych oczkach, popieprzyć, ciut posłodzić i dodać majonezu. Zamiast majonezu może być z sokiem z cytryny, ale dla mnie majonez lepszy. Uwaga: kalarepa nie jest polecana dla osób z wrzodami żołądka i chorobą przełyku. Pozostałe przypadki- jak najbardziej Pomysł na obiad: Kupujemy: sos francuski knorra z białym winem-duży biały słoik brokuł surowy, winogrona, filet z kurczaka. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i lekko solimy, dodajemy do sosu.Dzielimy brokułka w różyczki, winogrona kroimy na 4 części i wyrzucamy pestki (mogą być jasne albo fioletowe). Jak już się trochę sos podgotuje, takie duże krążki marchewki, które są w sosie będą trochę miękkie, dodajemy brokułki i winogrona. Trzeba często mieszać, bo się przypala. Jest gotowe, jak brokułki są już miekkie. Najlepiej smakuje z makaronem rurki smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 01.12.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 magpie101 - cieszę się, że smakowało A propos świąt i dni przedświątecznychPycha salatka śledziowa.Na dobry początek parzymy cebulę pokrojoną w talarki. Czekamy aż wystygnie. Śledzie w zalewie i śledzie słone w oleju (tak pół na pół) kroimy w kostkę. Wsypujemy do michy. Grzybki marynowane i ogórki też kroimy w kostkę, tyle, że drobniejszą niż śledziory. Mieszamy i dodajemy zimną już cebulę. Dodajemy trochę koncentratu pomidorowego, jak ktoś chce można w to wwalić kukurydzę z puszki. Mieszamy, doprawiamy pieprzem, a jeżeli śledzie były za mało słone - solimy.Odstawiamy przynajmniej na 12 godzin do lodówki.Posne to (w sam raz na wigilie) i dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 01.12.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 można w to wwalić kukurydzę z puszki madd - aj lawju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 01.12.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dodać znaczy się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 03.12.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Witam! i tak Wam wkleję potrawka z wątróbki wg. mojego pomysłu oto składniki: http://img510.imageshack.us/img510/8020/1135jv8.jpg http://img208.imageshack.us/img208/3527/1129xv7.jpg http://img185.imageshack.us/img185/6171/1137do5.jpg http://img296.imageshack.us/img296/1497/1132kc4.jpg Podsmażamy wszystko po kolei, na koniec dodajemy wątróbkę, zalewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem jakieś 20-25 minut. Żeby sos był ciemniejszy można dodać parę kropel sosu sojowego, a żeby bardziej gęsty - na koniec rozrobić szczyptę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Szybkie, łatwe i dla kogoś kto nie przepada za wątróbką smażoną. http://img55.imageshack.us/img55/3175/1138ln6.jpg Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 04.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 proszę się nie gniewać, ale pozwalam sobie wkleić fajną stronę z dobrego portalu:http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=806 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 04.12.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 BRAMER zrobiłam wczoraj polędwiczki po węgiersku wg Twojego przepisu - robi się łatwo i szybko, ale wątróbki na drugi raz już nie dam - były tylko dwie, a jednak przeważały w "walorach smakowych", dzieci nie zjadły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 04.12.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 proszę się nie gniewać, ale pozwalam sobie wkleić fajną stronę z dobrego portalu: http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=806 jest to mój drugi ulubiony portal,wiekszosc inspiracji czerpie z tej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts