Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na obiad


Recommended Posts

U mnie dziś będzie żurek na białej kiełbasie i przedwczorajsze :D schabowe, bo narobiłam jak głupia.

 

U mnie jak zostaja schabowe, to kupuje 20 dkg pieczarek, kroje w plasterki i przesmazam z cebulka na masle. Jak juz sie zarumienia dodaje schabowe pokrojone w cienkie paski i podlewam woda podsypujac wegeta. Potem wszystko dusze 5 minut i wlewam slodka smietanke czekajac az zgestnieje.

Jak mam wiecej czasu to zamiast pieczarek scieram na tarce wloszczyzne i dusze ze schabowym - fajny sosik z tego wychodzi.

Robie tak, bo u mnie nie za bardzo chca jesc odgrzewane schabowe, a takie w sosie jedza bez marudzenia.

 

Ja podlewam małą ilościa wody i paruję przez kilkanaście minut, bo też nie chcą "starych". No i dosmaczam jakąś przyprawą, ale z pieczarkami nie próbowałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madziu-jak ja lubię twoje pomysły :D

 

Aka z tymi schabowymi to musialam cos pokombinowac jak zostaly mi 2 sztuki zeby na 3 osoby starczylo, jak dodasz warzywa albo pieczarki to 2 sztuki dla 4 osob starcza :) .

 

U nas dzisiaj swiezonka (lopatka z cebulka przesmazona i duszona) i ziemniaki pieczone z ziolami prowansalskimi (ziemniaki w lupinach wyszorowac i ugotowac tak zeby bylly lekko miekkie. Pokroic na cwiartki, skropic olekem, posypac ziolami i papryka slodka, wlozyc na 200 st do piekarnika na 10-15 minut). My jemy z lupinkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naleśniki zapiekane.

 

Usmażyć kilka nalesników, na teflonie, bez tłuszczu.

Ciasto jedynie lekko osolone.

 

Na patelnię mieloną wolowinę, 2-3 cebule w kostkę, podsmażyć, do tego pomidory 2-3 pokrojone (bez skóry) i marchew (ja daję mrozoną krojona w kostkę).

Jak się podsmaży dodaję trochę wody, doprawiam solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem, tak na intensywnie i ostro.

Nakładam farsz na nalesniki zawijam i układam w nasmarowanej oliwą formie żaroodpornej.

Posypuję zółtym serem.

Zapiekam 20 min w 200st.

 

Sos

jogurt naturalny, 2-3 łyżki smietany 12%, siekany szczypiorek (dużo), troszkę, naprawdę niewiele soli i czosnku granulowanego.

 

Podaję na gorąco polane sosem szczypiorkowym.

NIEBO W GĘBIE!!! :D

 

Ps. pomysł własny 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie dziś będzie żurek na białej kiełbasie i przedwczorajsze :D schabowe, bo narobiłam jak głupia.

 

U mnie jak zostaja schabowe, to kupuje 20 dkg pieczarek, kroje w plasterki i przesmazam z cebulka na masle. Jak juz sie zarumienia dodaje schabowe pokrojone w cienkie paski i podlewam woda podsypujac wegeta. Potem wszystko dusze 5 minut i wlewam slodka smietanke czekajac az zgestnieje.

Jak mam wiecej czasu to zamiast pieczarek scieram na tarce wloszczyzne i dusze ze schabowym - fajny sosik z tego wychodzi.

Robie tak, bo u mnie nie za bardzo chca jesc odgrzewane schabowe, a takie w sosie jedza bez marudzenia.

 

Ja robię podobnie, z małą modyfikacją:

W żaroodpornym naczyniu układam usmażone w panierce schabowe. zalewam je 30-procentową śmietaną, wymieszaną z sosem pieczarkowym z torebki i pieczarkami, podsmażonymi z cebulką, posypuję startym żółtym serem i zapiekam w gorącym piekarniku. Roboty nie jest dużo, zwłaszcza, jak się wcześniej ma usmażone kotlety, a jakie pyszne! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie znoszę jej przepisów stosuje drogie detale i się miota w kuchni. A co najgorsze mam wrażenie ze włosy maczają się jej w potrawach co za syf :evil:

 

:lol: :lol:

 

No co ?? czyja nie mam racji jakieś oliwy po 50 zł za 1/4 litra które kupiła jak była na wycieczce za 5 tys . Sorry za 50 zł to mogę górę dobrego jedzenia zreobic.

 

A włosy w jedzeniu i oblizywanie paluchów to nie tylko jej dotyczy :evil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tymi schabowymi to musialam cos pokombinowac jak zostaly mi 2 sztuki zeby na 3 osoby starczylo, jak dodasz warzywa albo pieczarki to 2 sztuki dla 4 osob starcza :) .

 

Hmmmm :-? ... a jak mój chłop sam zjada 4 :roll:

 

ja w zamrażarce to schabowe w pakietach 4+3+3... po 10szt mrożę :oops:

 

Moj takie swieze z patelni zjada 3, a te z dodatkiem w sosiku sa takie oszukane (duzo warzyw lyb pieczarek), wiec az tyle nie potrzebuje :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zrobiłam z resztek schabowych obiadek wg przepisiku Magpie, na sobotę.PYCHA!!!!!!!

miałam 4 duże i najadło sie tym 7 osób :p ...robiłam z warzywami i pieczarkami,

wszyscy zadowoleni :D ah

aha -zapodałam to z ryżem...

 

wczoraj miałam karkóweczke wg pprzepisu Arcobaleno...tzn po częsci, bo marynata była juz z cebulą i połowe zrobiłam z tym czosnkiem podsmazonym na masle a na połowę dałam parykę kons. pokrojona w paseczki, przysypana serem i lekka zapieczoną w piekarniku :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...