amalfi 04.02.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 U mnie dziś będzie żurek na białej kiełbasie i przedwczorajsze schabowe, bo narobiłam jak głupia. U mnie jak zostaja schabowe, to kupuje 20 dkg pieczarek, kroje w plasterki i przesmazam z cebulka na masle. Jak juz sie zarumienia dodaje schabowe pokrojone w cienkie paski i podlewam woda podsypujac wegeta. Potem wszystko dusze 5 minut i wlewam slodka smietanke czekajac az zgestnieje. Jak mam wiecej czasu to zamiast pieczarek scieram na tarce wloszczyzne i dusze ze schabowym - fajny sosik z tego wychodzi. Robie tak, bo u mnie nie za bardzo chca jesc odgrzewane schabowe, a takie w sosie jedza bez marudzenia. Ja podlewam małą ilościa wody i paruję przez kilkanaście minut, bo też nie chcą "starych". No i dosmaczam jakąś przyprawą, ale z pieczarkami nie próbowałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 04.02.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Madziu-jak ja lubię twoje pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.02.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Madziu-jak ja lubię twoje pomysły Aka z tymi schabowymi to musialam cos pokombinowac jak zostaly mi 2 sztuki zeby na 3 osoby starczylo, jak dodasz warzywa albo pieczarki to 2 sztuki dla 4 osob starcza . U nas dzisiaj swiezonka (lopatka z cebulka przesmazona i duszona) i ziemniaki pieczone z ziolami prowansalskimi (ziemniaki w lupinach wyszorowac i ugotowac tak zeby bylly lekko miekkie. Pokroic na cwiartki, skropic olekem, posypac ziolami i papryka slodka, wlozyc na 200 st do piekarnika na 10-15 minut). My jemy z lupinkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 04.02.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 no i jak Cie nie lubić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 04.02.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Naleśniki zapiekane. Usmażyć kilka nalesników, na teflonie, bez tłuszczu. Ciasto jedynie lekko osolone. Na patelnię mieloną wolowinę, 2-3 cebule w kostkę, podsmażyć, do tego pomidory 2-3 pokrojone (bez skóry) i marchew (ja daję mrozoną krojona w kostkę). Jak się podsmaży dodaję trochę wody, doprawiam solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem, tak na intensywnie i ostro. Nakładam farsz na nalesniki zawijam i układam w nasmarowanej oliwą formie żaroodpornej. Posypuję zółtym serem. Zapiekam 20 min w 200st. Sos jogurt naturalny, 2-3 łyżki smietany 12%, siekany szczypiorek (dużo), troszkę, naprawdę niewiele soli i czosnku granulowanego. Podaję na gorąco polane sosem szczypiorkowym. NIEBO W GĘBIE!!! Ps. pomysł własny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 04.02.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 U mnie dziś będzie żurek na białej kiełbasie i przedwczorajsze schabowe, bo narobiłam jak głupia. U mnie jak zostaja schabowe, to kupuje 20 dkg pieczarek, kroje w plasterki i przesmazam z cebulka na masle. Jak juz sie zarumienia dodaje schabowe pokrojone w cienkie paski i podlewam woda podsypujac wegeta. Potem wszystko dusze 5 minut i wlewam slodka smietanke czekajac az zgestnieje. Jak mam wiecej czasu to zamiast pieczarek scieram na tarce wloszczyzne i dusze ze schabowym - fajny sosik z tego wychodzi. Robie tak, bo u mnie nie za bardzo chca jesc odgrzewane schabowe, a takie w sosie jedza bez marudzenia. Ja robię podobnie, z małą modyfikacją: W żaroodpornym naczyniu układam usmażone w panierce schabowe. zalewam je 30-procentową śmietaną, wymieszaną z sosem pieczarkowym z torebki i pieczarkami, podsmażonymi z cebulką, posypuję startym żółtym serem i zapiekam w gorącym piekarniku. Roboty nie jest dużo, zwłaszcza, jak się wcześniej ma usmażone kotlety, a jakie pyszne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 04.02.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 A u mnie dziś krupnik i łazanki z kapustą, boczkiem i pieczarkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 04.02.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ogórkowa i bułeczki nadziewane grzybami z cebulą i posypane tartym serem.Niech nikt nie waży się pytać o przepis na ciasto Robię na oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 07.02.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Barszcz, a na drugie- fasolka po bretońsku... Kto powiedział, że w niedzielę musi być koniecznie mięso? (nagotowałam tej fasolki tyle, że resztę zagotuję w słoikach i potem w sytuacji awaryjnej obiadek będzie ekspresowy! ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.02.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Kto powiedział, że w niedzielę musi być koniecznie mięso? wlasnie wczoraj zrobilam za duzo spaghetti (carbonara ) , wiec dzis juz nie gotowalam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.02.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 U nas dzisiaj byly placki po wegiersku wedlug tego przepisu http://www.promiss.krakow.pl/ewa-gotuje-odc52.htm i nikomu z naszej trojki to danie nie smakowalo. To juz trzeci przepis tej pani, ktory nie nadawal sie do jedzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.02.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 nie znoszę jej przepisów stosuje drogie detale i się miota w kuchni. A co najgorsze mam wrażenie ze włosy maczają się jej w potrawach co za syf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.02.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 nie znoszę jej przepisów stosuje drogie detale i się miota w kuchni. A co najgorsze mam wrażenie ze włosy maczają się jej w potrawach co za syf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.02.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 nie znoszę jej przepisów stosuje drogie detale i się miota w kuchni. A co najgorsze mam wrażenie ze włosy maczają się jej w potrawach co za syf No co ?? czyja nie mam racji jakieś oliwy po 50 zł za 1/4 litra które kupiła jak była na wycieczce za 5 tys . Sorry za 50 zł to mogę górę dobrego jedzenia zreobic. A włosy w jedzeniu i oblizywanie paluchów to nie tylko jej dotyczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 07.02.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 z tymi schabowymi to musialam cos pokombinowac jak zostaly mi 2 sztuki zeby na 3 osoby starczylo, jak dodasz warzywa albo pieczarki to 2 sztuki dla 4 osob starcza . Hmmmm ... a jak mój chłop sam zjada 4 ja w zamrażarce to schabowe w pakietach 4+3+3... po 10szt mrożę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.02.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 z tymi schabowymi to musialam cos pokombinowac jak zostaly mi 2 sztuki zeby na 3 osoby starczylo, jak dodasz warzywa albo pieczarki to 2 sztuki dla 4 osob starcza . Hmmmm ... a jak mój chłop sam zjada 4 ja w zamrażarce to schabowe w pakietach 4+3+3... po 10szt mrożę Moj takie swieze z patelni zjada 3, a te z dodatkiem w sosiku sa takie oszukane (duzo warzyw lyb pieczarek), wiec az tyle nie potrzebuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.02.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 zrobiłam z resztek schabowych obiadek wg przepisiku Magpie, na sobotę.PYCHA!!!!!!! miałam 4 duże i najadło sie tym 7 osób ...robiłam z warzywami i pieczarkami, wszyscy zadowoleni ah aha -zapodałam to z ryżem... wczoraj miałam karkóweczke wg pprzepisu Arcobaleno...tzn po częsci, bo marynata była juz z cebulą i połowe zrobiłam z tym czosnkiem podsmazonym na masle a na połowę dałam parykę kons. pokrojona w paseczki, przysypana serem i lekka zapieczoną w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.02.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 a podacie mi prosty, sprawdzony przepis na krokietyz kapucha i grzybami? bede miała goscia co je uwielbia i wole sama zrobić niż kupowac gdzieś.... nigdy ich nie robiłam a na dodatek nie umiem nawet takiego ciasta usmazyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.02.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Aka ja mam przepis na krokiety z pieczarkami i serem jesli chcesz, bo u mnie tylko takie jedza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.02.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Madziu-baaardzo chcem , tym bardziej, że mogłabym u Ciebie sie gościć tak mi smakuje twa kuchnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts