Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna VELUX czy FAKRO?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja wybieram veluxa ma więcej dodatków które można samodzielnie zainstalowac - olety, moskitiery, ekrany przeciw słoneczne.

w jednym ze składów sprzedawca powiedział ze na wystawkę fakro daje specjalnie przygotowane okno a veluxa biorą z paczki z magazynu

Ja kupiłem Roto, drewniane, niedawno zamontowane. Kryterium było to, że w standardzie mają kolor brązowy od zewnatrz. Zobaczymy jak będzie później, na razie jestem bardzo zadowolony z jakości - punkt obrotu na wysokości 3/4 okna powoduje, że nie trzeba się schylać przy otwartym oknie. Bardzo fajnie działają amortyzatory zatrzymujące okno w pozycji otwartej + kratka wentylacyjna z możliwością zamknięcia, dla mnie super

Oglądałem dziś fakro w hurtowni. obok był velux, którego sprzedawca niemalże pominął. to chyba kwestia marży....

Gość od dachów powiedział że :

sprzedawca ma kasę od każdego sprzedanego okna dla siebie od fakro :D

ale czy ma to znaczenie przy wyborze okien ? :roll:

• 3 months później...
proszę o odpwiedź użytkowników okien dachowych fakro w dachach o nachyleniu ok 30 st. i stosunkowo "nisko" (blisko ścianki kolankowej) zamontowanym oknie.

Może jest ktoś taki ? :)

Czy fakt, że fakro ma klamkę na dole nie utrudnia otwierania okna? Czy czasem nie dostajecie po głowie? :)

Ja mam 4 okna na połaci o kacie 33 stopnie. 2 na 78x140 w sypialni i 2 w przedpokoju 78x90 (chyba).

Dla mnie jest ok.

Znajomy zakupił sobie najpierw Veluxy a potem podniósł ściankę kolankowa. Efekt łatwy do przewidzenia (podskakiwanie lub krzesło).

NIe żebym był zwolennikiem, którychkolwiek okien. Wziąłem te, które mi odpowiadały i na które dostałem lepszy rabat

• 1 month później...
wybrałam fakro, ale firmy fakro. końcu to torche pieniędzy. mam 6 okien i dostałam rabat 28 %, więc wyszlo ostatecznie taniej niż na necie. Wybor pomi edzy velux a facro byl podyktowany klamką. Jestem niska, a scianka kolankowa to ok. 100 cm, więc nie chciało mi sie skakać do górnej klamki veluxa

Co do delamatu które okno wybrać.

Wg mnie FAKRO.

Na rynku mamy 4 producentów FAKRO, VELUX, ROTO, OKPOL.

Nie przez przypadek napisałem w takiej kolejności!!!

Co do jakości to prym mają FAKRO i VELUX

Wg mnie ROTO bardziej zajmuje się okuciami, natomiast ich okna pozostawiają wiele do życzenia (chociażby wygląd zewnętrzny, parametry techniczne ect.)

I to właśnie z moich informacji Roto płaci/płacił sprzedawcą za każde okno sprzedane 50zł

Co do OKPOLa to dla mnie jest to tanie okno marketowe.

Wracając do FAKRO i VELUXa.

Biorąc pod uwagę aspekty narodowe to firma FAKRO jest firmą polską.

Niemniej jednak mnie bardziej interesują aspekty techniczne, gwarancje ect.

Wg mnie pod tym względem mamy 2 marki podobne cenowo, o podobnych parametrach technicznych z naciskiem jednak na FAKRO.

(Podobne to jednak nie to samo!!!)

Nie ma sensu pisać co fakro, czy velux ma lepsze bo wg mnie mija się to z celem przy tak ogólnej rozmowie.

To jest tak jakbyśmy porównywali Audi do np. BMW, bez podania konkretnego modelu.

Kończąc temat, ja osobiście stanąłem przed tym dylematem 4 lata temu i wybrałem FAKRO.

Oczywiście każdy swój rozum ma

Ja mam Optilight i jestem zadowolony. Szczególnie z systemu zamykania. Trudno coś tam zepsuć i zawsze zadziała tak jak chcę. jedyne co mi się nie podobało to kołnierz jaki dostałem nie przykleił się szczelnie do blachu na dachu i lekko odstaje. Lakier na ramie nie sprawia wrażenia trwałego, ale nie wiem czy jest gorszy od innych. Zobaczymy za kilka lat. Wybrałem Optilight bo to w końcu trochę pieniędzy :) .

Brat ma Velux i też im niczego nie brakuje. Wentylację mają rozwiązaną bardziej skomplikowanie, ale jak dla mnie to minus. Jeśli coś Polskiego jest nie gorsze i w porównywalnej cenie to po co kupować inne?