Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A "franek" zawędrował z 2 PLN do 4.20 PLN

Recommended Posts

a WIG leci na pysk ! ciekawe co się stanie jak dojdzie do "zera" , czy firmy zbankrutują ? a co z bankami ? czy trzeba będzie spakować walizki i wyjechać ... na księżyc ?

tak się zastanawiam jeśli wszystkie banki działające na terenie Polski zbankrutują to komu będziemy spłacać raty kredytów ? :D

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak się zastanawiam jeśli wszystkie banki działające na terenie Polski zbankrutują to komu będziemy spłacać raty kredytów ? :D

syndykom :)

depozyty mogą być zagrożone, spłacanie kredytów raczej nie :)

kurcze :( myślałem że się uda.

Nie mogą spaść do zera. Muszą kosztować co najmniej 0.01 PLN.:)

czyli rzeczywista wartość firmy( maszyny + budynki + ziemia + inne) ma się nijak do wartości jej akcji ?

No nie liczyłbym :wink: . Kolega miał leasing samochodowy w firmie, która upadła. Wynik tego był taki, że rachunki i pisma z informacją aby dalsze raty wpłacał bez zmian ale na nowy numer rachunku dostał...... od trzech firm :wink: .

No nie liczyłbym :wink: . Kolega miał leasing samochodowy w firmie, która upadła. Wynik tego był taki, że rachunki i pisma z informacją aby dalsze raty wpłacał bez zmian ale na nowy numer rachunku dostał...... od trzech firm :wink: .

oczywiście są wskaźniki c/z - cena do zysku oraz c/w cena do wartości, ale na tym polega giełda:). Wiele spółek jest warta więcej niż wedle notowań. Dawien dawno ludzie oddawali całe domy, gospodarstwa za cebulki tulipanów w Holandii:)) dla tych którzy zrobili to na górce mogli je co najwyżej zjeść:).Na tym samym polega gielda, rynek nieruchomości, rynek towarowy itd.
Rozmawiam z wieloma ludźmi z branży finansowej ( chociażby wczoraj z TFI) i co ? I nico. NIKT NIC NIE WIE i nie jest w stanie przewidzieć co będzie jutro.

Nefer, po tym co zarzadzajacy TFI zrobili dla rynku, katastrofalnie napedzajac popyt "na gorce" i lawinowo zamykajac pozycje, sa chyba najbardziej skompromitowanym elementem gry rynkowej. Ostatnie co przyszloby mi do glowy, to pytac ICH o cokolwiek 8)

BTW jedno im trzeba przyznac, sa kreatywni :lol: Ostatnio dosc dokladnie zobaczylam jak ksieguja ewentualne zyski lub mniejsze straty przyporzadkowuja tak, aby wykazac ze nowe fundusze w ich puli sa godne uwagi inwestorkiej i zapewnic sobie jako, taki doplyw nowego kapitalu ;)

Nefer, gratuluje transzy po zacnym kursie :-)

BTW z plodnosci postow w tym topiku i ich merytorycznej podstawie wnioskuje, ze kazdy z piszacych doskonale wykorzystuje obecne rynkowe szanse i pomnaza swoj kapital :D

Ani specjaliści ani wytrawni gracze nie są dziś w stanie NIC przewidzieć ( chyba , ze posłuchamy słynnego jasnowidza, ktory przewidział kryzys finansowy a teraz wieszczy wojne, ktorą wywoła Izrael ).

NIkt nic nie wie.

A jak nikt nic nie wie to jedno jest pewne - najgłupsze są gwałtowne ruchy.

Przewalutowanie CHf na PLN na górce to już wogóle jakiś kosmos.

A nasze kredyty są na wiele lat . I wiele się jeszcze zmieni :):)

Wczoraj złożyłam dyspozycję ostatniej transzy. Dziś przyszła - kurs 2,56.

Pogadałam chwile z moim panem od kredytu - w Norda cisza i spokój - żadnych wycofywań obiecanych kredytów. Czyli należy zachować spokój :):)

U mnie tez dzisiaj przyszła ostatnia transza (1/3 całosci) po kursie 2,58 zl.

A wszystko przez wakacje (patrz wątek "Wakacje czy budowa").

Pod koniec sierpnia złozyłem wniosek o wypłate transze, lecz pan inspektor z banku sie nie pojawiał przez tydzien. Wyjechałem na urlop (he, he 1 euro jeszcze kupowałem po 3,25). Po powrocie z wakacji okazało sie, ze moj wniosek spadł na koniec kolejki. Instektor pojawił sie 10 dni temu a transza dzis.

Gdyby nie wakacje to transze miałbym w połowie wrzesnia po kursie 2,07 zl.

Wakacje zwróciły sie 3 krotnie przez opznienie wypłaty transzy.

Może trzeba było jechac na miesiąc?

Czyli nie ma tego złego :):)

Poprzednią transzę wypłacił mi bank w połowie - nikt nie wie dlaczego ( to było w sierpniu) - a teraz mocno się z tego ucieszyłam :)

Chyba, że jutro CHF będzie na poziomie 5,01 :) Wtedy będzie mi przyyyykkkrrroooo :)

Kryzys rozpoczął się i trwa w USA, ale dolar drożeje nawet do euro. Czyż to nie jest jakaś ironia. Może jak będzie u nas kryzys to złoty też się będzie umacniał. Chyba to jednak nie przypadek. Zgadzam się, że kredyt jest długoterminowy i nie ma się co podniecać. Już są plany na podniesienie oprocentowania w złotówkach (na Węgrzech podnieśli o 3 pkt. procentowe. Gdyby u nas podnieśli to ........
BTW z plodnosci postow w tym topiku i ich merytorycznej podstawie wnioskuje, ze kazdy z piszacych doskonale wykorzystuje obecne rynkowe szanse i pomnaza swoj kapital :D

Zaraz się nam tu forex forum zrobi :lol:

my niestety bralismy w dolku franka..ale nikt sobie okresu nie wybiera:( ot na nas trafilo..teraz to co sie dzieje przyprawia o palpitacje ale mysle ze jeszcze troche pociagniemy:P latwo nas nie wezma:)dobrze ze niecale 200tys zl sie wzielo...

szkoda ze milenium tak wykorzystuje sytuacje i ze spread ciagnie duzo wieksze zyski niz kursy NBP..nie wiem czy tak sobie moga ustalac kurs sprzedazy???

mam nadzieje ze za dwa trzy miesiace jednak trend sie odwroci..

pozdr

rafal

Zaraz się nam tu forex forum zrobi :lol:

Lepsze forex forum niz biuro nieruchomosci z ogłoszeniami "Sprzedam dom".

Wracajac do franka .....

Za pare dni mam placic kolejna rate, bank w swojej "dobroci" umozliwia spłacanie kredytu w walucie. Przespacerowałem sie po Katowicach aby sprzedac reszowke euro z wakacji i kupic troche farnkow.

Na ok. 10 kantorów w 7 powiedzili, ze franka brak przy czym w 3 stwierdzili, ze CHF jest po prostu nieosiągalny.

W 1 kantorze mieli ostatnie 100 frankow, w 1 kantorze mieli 1 banknot 1000 CHF i w 1 kantorze mieli 5 banknotow 200 CHF. Jak kupiłem 300 CHF to waluty pozostało dla conajwyzej 4 osob.

Zaraz się nam tu forex forum zrobi

Lepsze forex forum niz biuro nieruchomosci z ogłoszeniami "Sprzedam dom".

Wracajac do franka .....

Za pare dni mam placic kolejna rate, bank w swojej "dobroci" umozliwia spłacanie kredytu w walucie. Przespacerowałem sie po Katowicach aby sprzedac reszowke euro z wakacji i kupic troche farnkow.

Na ok. 10 kantorów w 7 powiedzili, ze franka brak przy czym w 3 stwierdzili, ze CHF jest po prostu nieosiągalny.

W 1 kantorze mieli ostatnie 100 frankow, w 1 kantorze mieli 1 banknot 1000 CHF i w 1 kantorze mieli 5 banknotow 200 CHF. Jak kupiłem 300 CHF to waluty pozostało dla conajwyzej 4 osob.

oplaca ci sie splacac w frankach? my w milenium tez tak mozemy ale jak porownalem kursy kantorowe do bankowych to jakies rewelacji nie bylo

pozdr

szkoda ze milenium tak wykorzystuje sytuacje i ze spread ciagnie duzo wieksze zyski niz kursy NBP..nie wiem czy tak sobie moga ustalac kurs sprzedazy???

Niestety mogą i jest to właśnie trickiem banków. Spread jest specyficznym ryzykiem kredytu walutowego, bo nie słyszałem, żeby jego wartość była gwarantowana umową, a negocjacja nie obejmuje kształtu umowy. Te negocjuje się tylko dla firm. Dla ludzi bierze się standardowy i negocjuje tylko parametry i zabezpieczenia.

Inne przykłady tricków: przed wprowadzeniem podatku Belki, był wysyp ofert lokat zabezpieczających przed nim. No i łosi złowili, bo Ci co przyszli po dniu wprowadzenia, to dostali więcej o tyle, że po odprowadzeniu podatku i tak zarabiali więcej. W kredytach lubują się w wykorzystywaniu stopy bazowej banku, którą... mogą dowolnie zmienić. Może być nawet w sposób pokrętny odwołanie do WIBOR, ale i tak nie zabezpiecza przed samowolką.

Takim trickiem załatwił kiedyś ludzi jeden bank o elektrycznej nazwie. Nie wiem czy teraz dalej to praktykują, więc nie będę nadmiernie robił antyreklamy.

Jeżeli wybiorę jednak PLN, to będzie to raczej Pekao (mam tam konta i dzięki temu dogadam dobre parametry, a jest nr 2 wg Comperii). Oni opierają się na stopie bazowej banku zależnej od WIBOR 3M. Przeczytałem już umowę kilka razy i sposób liczenia tej stopy, jest podany. Nie może być samowolki. Biorą średni WIBOR z 3 miesięcy i jeżeli wynik zmienił się o 0.25pp, to zmienia się stopa bazowa. Jest to więc taki "spokojniejszy" WIBOR, bo uśredniony i przy lekkiej zmienie, nie zmienia się oprocentowanie kredytu.