Achaja 18.03.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Mąka nie ma być luksusowa, tylko nadajaca się do wypieku chleba. Krupczatka i tortowa się raczej nie nadają, są zbyt drobno mielone i mają zbyt małą zawartość popiołu a także im mąka jasniejsza tym mniejsza zawartość części okrywowych ziarna (otrąb), czyli tych najzdrowszych. Czyli zależnie od grubości przemiału, i zawartości popiołu (substancji mineralnych) I tak na chleb nadają się mąki pszenne od 750 w górę. 750 to mąka chlebowa, 1400 to sitkowa, 1850 to graham, 2000 to mąka razowa (najgrubiej mielona i najciemniejsza) No oczywiście mąki można mieszać, pszenną z żytnią, ale też chlebową z grahamem i razową. Jednakże w tym przypadku trzeba przynajmniej na początku kierować się dokładnie wskazówkami z przepisów. Ufff, pomądrzyłam się strasznie, ale mam nadzieję, że pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.03.2010 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 No cóż, to może niezupełnie tak, że tylko te ponad 750. Nadają się wszystkie, tylko - trzeba im dosypać, np. otrąb albo trochę mąki zytniej. Ja zazwyczaj używam mąki pszennej 650 (można bez problemu w każdym dyskoncie kupić) i do niej dodaję własnie otręby bądż mąkę żytnią. PDS, czy ten przepis można używać do automatu? Ja Ci dam PDS, Ty oorbusie jeden Ty! Nie znam się co prawda na automatach, ale chyba po prostu spróbowałabym. Nie potrafię Ci odpowiedzieć "tak" lub :nie", bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.03.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Depsia ... zabilam zakwas ... Byl reanimowany, nawet wielokrotnie ... tlen, zasloniete zaslony, inkubator, pozajelitowe dokarmianie i nic .... Umarl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 18.03.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 750 to mąka chlebowa, 1400 to sitkowa, 1850 to graham, 2000 to mąka razowa (najgrubiej mielona i najciemniejsza) Nareszcie się dowiedziałam, czym się różni mąka graham od razowej, bo na stoisku ze zdrową żywnością są obie i nie mogłam się zdecydować, którą kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 18.03.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Alibabka, też kiedyś miałam ten problem, a w sklepach oczywiście nikt nie wiedział... Depsia - Można też tak jak mówisz oczywiście, ale ja pisałam o tym do czego sama się stosuję. Mąki o niższych numerach są po prostu podobno mniej zdrowe, mniej błonnika mają itd. Amber - ja też zawsze wszystkie żywe uśmiercam - dlatego zaczęłam używać suszonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 18.03.2010 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Depsia ... zabilam zakwas ... Byl reanimowany, nawet wielokrotnie ... tlen, zasloniete zaslony, inkubator, pozajelitowe dokarmianie i nic .... Umarl Ci wyślę... Tylko daj znać, na który adres... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 18.03.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 A to moje wczorajsze wypieki http://images39.fotosik.pl/270/4ec0186c1e868313m.jpg http://images35.fotosik.pl/128/e3655abee0b4b7dfm.jpg http://images44.fotosik.pl/273/a8a001d9cada049cm.jpg Kliknij aby powiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 18.03.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 PDS, czy ten przepis można używać do automatu? Ja Ci dam PDS, Ty oorbusie jeden Ty! Bardzo przepraszam za literówkę. Biję się w pierś. dzięki za wskazówki. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.03.2010 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 A to moje wczorajsze wypieki http://images39.fotosik.pl/270/4ec0186c1e868313m.jpg http://images35.fotosik.pl/128/e3655abee0b4b7dfm.jpg http://images44.fotosik.pl/273/a8a001d9cada049cm.jpg Kliknij aby powiększyć Gabula - piękne chlebki Ci wyszły, gratuluję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.03.2010 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Oorbus - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 23.03.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 a ja uczę się od podstaw pieczenia na zakwasie - muszę powiedzieć, że to fantastyczna przygoda i warto się nauczyć na własnych błędach, popatrzeć na różną strukturę ciasta chlebowego już parę bochenków za mną widziałam powyżej pytanie o mąkę - odpowiem na tyle, na ile umiem - musi być mąka chlebowa (nie tortowa ani inna biała) - o odpowiedniej ilości białka na 100 gram te osoby, które naprawdę chcą się nauczyć piec zachęcam na warsztaty online (w których i ja biorę udział) - oczywiście są bezpłatne, a prowadzą je pasjonatki domowego chleba: http://piekarniapogodzinach.blogspot.com/ co do mąki chlebowej, polecam lekturę: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/maka-pszenna.html, gdzie można poczytać m.in. że "* biala maka zwykla (plain white flour) o zawartosci bialka 9.5- 10 %, uzywana najczesciej do wypieku ciast, aczkolwiek mozliwe jest mieszanie tego trodzaju maki z maka chlebowa, aby otrzymac pieczywo o bardziej zwartej strukturze* biala maka chlebowa (strong bread flour) mielona jest z ziarna twardego i ma znaczaco wyzszy poziom proteiny ok. 12 % (mozna niekiedy spotkac make zwana chlebowa o nizszej zawartosci bialka, maka ta jednak zawiera ulepszacz - kwas askorbinowy)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.04.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 bardzo przepraszam, jeśli już padła odpowiedź, ale to sporo czasu, aby wszystko przeczytać... a jutro chcę upiec ten chlebek... ta kostka drożdży to 100g, czy 42 g? Ja dalam 100g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.04.2010 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dziewczyny, ale jakbyście dały 100 g, czyli 10 dag, to ten chleb by sam po wsi ganiał. Chodziło o tę dużą kostkę, 10 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.04.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dziewczyny, ale jakbyście dały 100 g, czyli 10 dag, to ten chleb by sam po wsi ganiał. Chodziło o tę dużą kostkę, 10 g. u NAS NIE MA TAKICH MALYCH, SA 100 G LUB 42 G, JA DALAM 100G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 12.04.2010 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Muszę iść do sklepu i przyjrzeć się - ja chyba jeszcze nie widziałam takiej.! Naprawdę, chyba nie widziałam! Nie mówię ani powątpiewająco, ani ironicznie - po prostu 10 dag drożdży to ... to mnóstwo jest! Takie mnóstwo, że szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 12.04.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Dziewczyny, ale jakbyście dały 100 g, czyli 10 dag, to ten chleb by sam po wsi ganiał. Chodziło o tę dużą kostkę, 10 g. Depsia, chyba Ci się jednak cos pokićkało z tymi kostkami Kostka 10g? czyli 1 dkg? Toż to by była ociupinka. Standardowe kostki mają 100g czyli 10 dkg właśnie, czyli 1/10 kilograma (To mniej niż polowa kostki masła, które ma przeważnie 250g czyli 25 dkg ) Ja też dałam 100g drożdży piekąc Twój chlebek. No to sobie powyliczałam. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez kuleczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.04.2010 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Kochana, całkiem to jest możebne, że mi sie po... no, wiecie co. Ja, jako slepa komenda, wzrok mająca jak kret, nie zastanawiam sie nigdy zbytnio nad tym. Ale jakos tak wydawało mi się, że to 10 g, bo przecież takie lekkie to jest. Tera to sama nie wiem, możebnie, że coś mi się po...o. Ot, tak to jest ze starymi babami wiejskimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.04.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.04.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Swego czasu chciałem upiec chlebek i dolałem ciepłej wody - zakalec od razu. Teraz z braku czasu kupuję gotowe mieszanki(w "ąszła"w Rumi jest taki sklep ze zdrową żywnością), drożdże w proszku, wlewam wodę (po mleku jest taki jakiś kleisty) - tej więcej - bo robi się wtedy bardziej miękki, nie trzeba go zwilżać. I do automatu. Ale najlepszą mieszankę kupiłem kiedyś w Lidlu. Niestety od tamtego czasu nie udało mi się jej dostać. I tak na niedzielne śniadanko z jajeczkami na miękko...palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.04.2010 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Mały, bo pewnie dolałeś zbyt gorącej wody i drożdże zginęły. Ale gdybyś dolał letniej - mniam! Te gotowe mieszanki... Tez pełno w ich składzie pzeróżnych spulchniaczy i ulepszazy, tyle, że chlebek ciepły i świeży będzie. Spróbuj kiedyś przepisu z pierwszego postu w wątku, naprawdę prosty i MUSI wyjść! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.