Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

Mąka nie ma być luksusowa, tylko nadajaca się do wypieku chleba. Krupczatka i tortowa się raczej nie nadają, są zbyt drobno mielone i mają zbyt małą zawartość popiołu a także im mąka jasniejsza tym mniejsza zawartość części okrywowych ziarna (otrąb), czyli tych najzdrowszych.

Czyli zależnie od grubości przemiału, i zawartości popiołu (substancji mineralnych)

I tak na chleb nadają się mąki pszenne od 750 w górę.

750 to mąka chlebowa, 1400 to sitkowa, 1850 to graham, 2000 to mąka razowa (najgrubiej mielona i najciemniejsza)

 

No oczywiście mąki można mieszać, pszenną z żytnią, ale też chlebową z grahamem i razową. Jednakże w tym przypadku trzeba przynajmniej na początku kierować się dokładnie wskazówkami z przepisów.

 

Ufff, pomądrzyłam się strasznie, ;) ale mam nadzieję, że pomogłam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż, to może niezupełnie tak, że tylko te ponad 750. Nadają się wszystkie, tylko - trzeba im dosypać, np. otrąb albo trochę mąki zytniej.

Ja zazwyczaj używam mąki pszennej 650 (można bez problemu w każdym dyskoncie kupić) i do niej dodaję własnie otręby bądż mąkę żytnią.

 

PDS,

czy ten przepis można używać do automatu?

 

Ja Ci dam PDS, Ty oorbusie jeden Ty! :evil: :lol:

 

Nie znam się co prawda na automatach, ale chyba po prostu spróbowałabym. Nie potrafię Ci odpowiedzieć "tak" lub :nie", bo nie wiem. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alibabka, też kiedyś miałam ten problem, a w sklepach oczywiście nikt nie wiedział...

 

Depsia - Można też tak jak mówisz oczywiście, ale ja pisałam o tym do czego sama się stosuję. :)

Mąki o niższych numerach są po prostu podobno mniej zdrowe, mniej błonnika mają itd. :)

 

Amber - ja też zawsze wszystkie żywe uśmiercam - dlatego zaczęłam używać suszonego :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depsia ... zabilam zakwas ... :cry: Byl reanimowany, nawet wielokrotnie ... tlen, zasloniete zaslony, inkubator, pozajelitowe dokarmianie i nic .... :cry: Umarl :x

 

Ci wyślę... Tylko daj znać, na który adres... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Gabula - piękne chlebki Ci wyszły, gratuluję!!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja uczę się od podstaw pieczenia na zakwasie - muszę powiedzieć, że to fantastyczna przygoda i warto się nauczyć na własnych błędach, popatrzeć na różną strukturę ciasta chlebowego

 

już parę bochenków za mną

 

widziałam powyżej pytanie o mąkę - odpowiem na tyle, na ile umiem - musi być mąka chlebowa (nie tortowa ani inna biała) - o odpowiedniej ilości białka na 100 gram

 

te osoby, które naprawdę chcą się nauczyć piec zachęcam na warsztaty online (w których i ja biorę udział) - oczywiście są bezpłatne, a prowadzą je pasjonatki domowego chleba: http://piekarniapogodzinach.blogspot.com/

 

co do mąki chlebowej, polecam lekturę: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/maka-pszenna.html, gdzie można poczytać m.in. że

 

"* biala maka zwykla (plain white flour) o zawartosci bialka 9.5- 10 %, uzywana najczesciej do wypieku ciast, aczkolwiek mozliwe jest mieszanie tego trodzaju maki z maka chlebowa, aby otrzymac pieczywo o bardziej zwartej strukturze

* biala maka chlebowa (strong bread flour) mielona jest z ziarna twardego i ma znaczaco wyzszy poziom proteiny ok. 12 % (mozna niekiedy spotkac make zwana chlebowa o nizszej zawartosci bialka, maka ta jednak zawiera ulepszacz - kwas askorbinowy)"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

:jawdrop:

Muszę iść do sklepu i przyjrzeć się - ja chyba jeszcze nie widziałam takiej.!

Naprawdę, chyba nie widziałam!

Nie mówię ani powątpiewająco, ani ironicznie - po prostu 10 dag drożdży to ... to mnóstwo jest!

Takie mnóstwo, że szok! :jawdrop:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, ale jakbyście dały 100 g, czyli 10 dag, to ten chleb by sam po wsi ganiał. :rotfl:

Chodziło o tę dużą kostkę, 10 g. ;)

Depsia, chyba Ci się jednak cos pokićkało z tymi kostkami :-)

Kostka 10g? czyli 1 dkg? Toż to by była ociupinka.

Standardowe kostki mają 100g czyli 10 dkg właśnie, czyli 1/10 kilograma :D

(To mniej niż polowa kostki masła, które ma przeważnie 250g czyli 25 dkg )

Ja też dałam 100g drożdży piekąc Twój chlebek.:cool:

 

No to sobie powyliczałam.

Edytowane przez kuleczka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochana, całkiem to jest możebne, że mi sie po... no, wiecie co. :lol2:

Ja, jako slepa komenda, wzrok mająca jak kret, nie zastanawiam sie nigdy zbytnio nad tym.

Ale jakos tak wydawało mi się, że to 10 g, bo przecież takie lekkie to jest. :lol:

Tera to sama nie wiem, możebnie, że coś mi się po...o.

Ot, tak to jest ze starymi babami wiejskimi... :rotfl:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu chciałem upiec chlebek i dolałem ciepłej wody - zakalec od razu.

Teraz z braku czasu kupuję gotowe mieszanki(w "ąszła"w Rumi jest taki sklep ze zdrową żywnością), drożdże w proszku, wlewam wodę (po mleku jest taki jakiś kleisty) - tej więcej - bo robi się wtedy bardziej miękki, nie trzeba go zwilżać. I do automatu.

Ale najlepszą mieszankę kupiłem kiedyś w Lidlu. Niestety od tamtego czasu nie udało mi się jej dostać.

I tak na niedzielne śniadanko z jajeczkami na miękko...palce lizać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały, bo pewnie dolałeś zbyt gorącej wody i drożdże zginęły.

Ale gdybyś dolał letniej - mniam!

Te gotowe mieszanki...

Tez pełno w ich składzie pzeróżnych spulchniaczy i ulepszazy, tyle, że chlebek ciepły i świeży będzie.

Spróbuj kiedyś przepisu z pierwszego postu w wątku, naprawdę prosty i MUSI wyjść! :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...