Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PYSZNY CHLEB DOMOWY


DPS

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak ktoś piecze z mąki pełnoziarnistej, to jest teraz nowa mąka pszenna pełnoziarnista w sklepach, z dużym dopiskiem NOWOŚĆ. Co prawda nie wiem, co może być nowego w mące :D ale na serio chleb upieczony z niej smakuje dobrze. Miałam parę razy w przeszłości próby z mąką pełnoziarnistą, ale ani mąż ani dzieciaki nie chciały współpracować przy konsumpcji :yes: Jakby to kogoś interesowało, to jest to taka pomarańczowo -biało - czerwona torebka ze zdjęciem uśmiechniętej pani.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
no i przeczytała, więc odpisuje :)

ciasto na chleb rano zarobiłam, będzie ciepły na kolację:D przepis jest bardzo prosty. 1 kg mąki (1/2 kg pszennej i 1/2 kg żytniej, chociaż ja często robię z samej pszennej, czasami z kukurydzianej), 1l wody (1/2 l ciepłej-przegotowanej i 1/2 l zimnej-gazowanej), sól, trochę cukru, 3/4 szkl. otrębów owsianych i pszennych, 1/2 szkl. słonecznika, 1/2 szkl. pestek dynii i zaczyn ciasta z poprzedniego pieczenia (pierwszy dostałam kiedyś od koleżanki, więc nie robiłam sama, a teraz piekę chleb regularnie, więc odbieram zawsze ze swojego:)) Tak mniej więcej wygląda "mój" przepis, zawsze jednak robię "na oko", dorzucam, co mam (oliwki, orzechy, żurawinę, zioła prowansalskie, kiedyś zrobiłam nawet z curry i też był pyszny. Nawet nasz 4,5 letni synek wcina go z apetytem (co podobno u dzieci nieczęsto się zdarza w przypadku chleba z ziarnami:))

 

 

Bardzo spodobal mi się ten przepis :) ale nie wiem ile dać tego zakwasu.Proszę o odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...

Co do tupperware - przypuszczam, że można, bo skoro każde ciasto drożdżowe wyrasta, to i to powinno wyrosnąć. :yes:

Co do gęstości ciasta - może mieć to wpływ, bywa, że jeśli ciasto nazbyt już rzadkie to nie chce rosnąć, opada potem i jest słabo wyrośnięte po pieczeniu.

Zawsze złoty środek najlepszy. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Nie śledziłam całego wątku, więc wybaczcie, jeśli się powtórzę

i napiszę coś, co już dawno wiecie.

Nie jestem mistrzem kulinarnych przepisów, urzeka mnie to,

co zdrowe, i łatwe w przyrządzeniu.

Mój przepis na chleb domowy na zakwasie który robię.

 

1 kg mąki pszennej typ 650.

1/2 kg mąki żytniej chlebowej.

Szklanka pestek słonecznika,

szklanka otrębów pszennych lub żytnich,

3/4 szklanki siemienia lnianego,

5 łyżeczek soli,

półtora litra wody, zakwas.

 

Mieszam ze sobą wszystkie sypkie, dodaję zakwas, mieszam (ręcznie w misce).

Dolewam wodę, mieszam.

Odkładam do słoika część ciasta chlebowego.

Pozostałe wkładam do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.

Przykrywam ściereczką zakwas w słoiku i blaszki.

Odstawiam na min. 9 godzin.

Zakwas w słoiku zakręcam, wstawiam do lodówki.

Może stać 10 dni. Nic z nim nie robię, nie dokarmiam, zapominam.

Blaszki wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę, 10 minut. w temp. 180 stopni.

Wyjmuję od razu, wierzch natychmiast pryskam wodą, żeby skórka była chrupiąca.

Wyjmuję z blaszek, zdejmuję papier. Gotowe.

Chleb nie pęka, skórka jest ładna, błyszcząca, chrupiąca.

Przechowuję w metalowym chlebaku.

Bez folii, bez papieru, bez ściereczek.

Wytrzymuje tydzień, nie pleśnieje, pycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak... nie wiem od czego to zalezy.... w zasadzie to za kazdym razem ta skorka jest w roznym stopniu popekana, nie wiem, moze wplyw ma to ile wody dodam? wszystko zawsze daje na oko i czas wyrastania tez

 

To spróbuj zastosować jakieś konkretne proporcje i sprawdź jak wyjdzie, a jak dalej to nie będzie to to zmień proporcje - tylko sobie zapisuj. Niestety do idealnego chleba trzeba dochodzić metodą prób i błędów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DPS-iu :)

 

upiekłam dziś, po długiej przerwie, chlebki pszenne na drożdżach wg Twojego przepisu z pierwszej strony tego wątku, zamieszałam dosłownie kilka razy łyżką w misce tuppeware, przykryłam, wyrosło rewelacyjne ciasto i równie pięknie się upiekło.

Jak w końcu dostanę mąkę żytnią - biorę się za zakwas ;)

Dzięki:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Forum znowu emotki zeżarło...

Tak czy siak - bardzo się cieszę, że dobrze wyszło, co do zakwasowego - przypomnę tylko, że dokładny przepis jest u mnie na blogu TUTAJ.

Trzymam kciuki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...