Nata21 14.02.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Masz mądrego męża. Wiem I do tego bardzo lubi piec chleb, więc chyba już tak to zostawię. Co mu bedę przyjemność odbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka75 18.02.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 jak ktoś piecze z mąki pełnoziarnistej, to jest teraz nowa mąka pszenna pełnoziarnista w sklepach, z dużym dopiskiem NOWOŚĆ. Co prawda nie wiem, co może być nowego w mące ale na serio chleb upieczony z niej smakuje dobrze. Miałam parę razy w przeszłości próby z mąką pełnoziarnistą, ale ani mąż ani dzieciaki nie chciały współpracować przy konsumpcji Jakby to kogoś interesowało, to jest to taka pomarańczowo -biało - czerwona torebka ze zdjęciem uśmiechniętej pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mormira 27.03.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 no i przeczytała, więc odpisuje ciasto na chleb rano zarobiłam, będzie ciepły na kolację przepis jest bardzo prosty. 1 kg mąki (1/2 kg pszennej i 1/2 kg żytniej, chociaż ja często robię z samej pszennej, czasami z kukurydzianej), 1l wody (1/2 l ciepłej-przegotowanej i 1/2 l zimnej-gazowanej), sól, trochę cukru, 3/4 szkl. otrębów owsianych i pszennych, 1/2 szkl. słonecznika, 1/2 szkl. pestek dynii i zaczyn ciasta z poprzedniego pieczenia (pierwszy dostałam kiedyś od koleżanki, więc nie robiłam sama, a teraz piekę chleb regularnie, więc odbieram zawsze ze swojego:)) Tak mniej więcej wygląda "mój" przepis, zawsze jednak robię "na oko", dorzucam, co mam (oliwki, orzechy, żurawinę, zioła prowansalskie, kiedyś zrobiłam nawet z curry i też był pyszny. Nawet nasz 4,5 letni synek wcina go z apetytem (co podobno u dzieci nieczęsto się zdarza w przypadku chleba z ziarnami:)) Bardzo spodobal mi się ten przepis ale nie wiem ile dać tego zakwasu.Proszę o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.03.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 ja tam nie wiem do konca, tak chyba "troche" tylko, ale Gosia pewnie jutro sie odezwie dokladniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 29.03.2013 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 http://dompodsosnami.files.wordpress.com/2013/03/wielkanoc-2011-tradycje-i-zwyczaje.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 07.01.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 no coz znowu próbuje piec, i non stop pęka mi skórka, chleb na drożdżach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.01.2014 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ale pękająca skórka to nie wada, raczej zaleta, mnóstwo osób uwielbia własnie tę chrupiącą przy pęknięciu skórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 07.01.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dostałam miskę do ciasta z Tuppeware . Zrobiłam w niej ciasto drożdżowe na pizzę - wymieszałam składniki, zamknęłam, po 30 min miałam pięknie wyrośnięte ciasto. Zastanawiam się, czy w takiej misce można "wyrobić " ciasto na chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.01.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Piekłem ostatnio dwa bochenki. Jedno ciasto było rzadsze i popękało, drugie było gęstsze, wyrosło lepiej i bez pęknięć. Nie wiem czy to zasada, czy tak akurat wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.01.2014 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Co do tupperware - przypuszczam, że można, bo skoro każde ciasto drożdżowe wyrasta, to i to powinno wyrosnąć. Co do gęstości ciasta - może mieć to wpływ, bywa, że jeśli ciasto nazbyt już rzadkie to nie chce rosnąć, opada potem i jest słabo wyrośnięte po pieczeniu. Zawsze złoty środek najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 16.01.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Ale pękająca skórka to nie wada, raczej zaleta, mnóstwo osób uwielbia własnie tę chrupiącą przy pęknięciu skórkę. Jestem wniebowzięta po wyjęcia chleb, widzę, że jest taka chrupiąca pęknięta skórka <3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 23.01.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 a mnie ostatnio nie pęka, i nie mam pojecia od czego to zalezy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 26.01.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 A pieczesz zawsze w tej samej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 26.01.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 tak... nie wiem od czego to zalezy.... w zasadzie to za kazdym razem ta skorka jest w roznym stopniu popekana, nie wiem, moze wplyw ma to ile wody dodam? wszystko zawsze daje na oko i czas wyrastania tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 26.01.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Nie śledziłam całego wątku, więc wybaczcie, jeśli się powtórzęi napiszę coś, co już dawno wiecie.Nie jestem mistrzem kulinarnych przepisów, urzeka mnie to,co zdrowe, i łatwe w przyrządzeniu.Mój przepis na chleb domowy na zakwasie który robię. 1 kg mąki pszennej typ 650.1/2 kg mąki żytniej chlebowej.Szklanka pestek słonecznika,szklanka otrębów pszennych lub żytnich,3/4 szklanki siemienia lnianego,5 łyżeczek soli,półtora litra wody, zakwas. Mieszam ze sobą wszystkie sypkie, dodaję zakwas, mieszam (ręcznie w misce).Dolewam wodę, mieszam.Odkładam do słoika część ciasta chlebowego.Pozostałe wkładam do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Przykrywam ściereczką zakwas w słoiku i blaszki.Odstawiam na min. 9 godzin.Zakwas w słoiku zakręcam, wstawiam do lodówki.Może stać 10 dni. Nic z nim nie robię, nie dokarmiam, zapominam.Blaszki wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę, 10 minut. w temp. 180 stopni.Wyjmuję od razu, wierzch natychmiast pryskam wodą, żeby skórka była chrupiąca.Wyjmuję z blaszek, zdejmuję papier. Gotowe.Chleb nie pęka, skórka jest ładna, błyszcząca, chrupiąca.Przechowuję w metalowym chlebaku.Bez folii, bez papieru, bez ściereczek.Wytrzymuje tydzień, nie pleśnieje, pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 28.01.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 tak... nie wiem od czego to zalezy.... w zasadzie to za kazdym razem ta skorka jest w roznym stopniu popekana, nie wiem, moze wplyw ma to ile wody dodam? wszystko zawsze daje na oko i czas wyrastania tez To spróbuj zastosować jakieś konkretne proporcje i sprawdź jak wyjdzie, a jak dalej to nie będzie to to zmień proporcje - tylko sobie zapisuj. Niestety do idealnego chleba trzeba dochodzić metodą prób i błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.02.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 DPS-iu upiekłam dziś, po długiej przerwie, chlebki pszenne na drożdżach wg Twojego przepisu z pierwszej strony tego wątku, zamieszałam dosłownie kilka razy łyżką w misce tuppeware, przykryłam, wyrosło rewelacyjne ciasto i równie pięknie się upiekło. Jak w końcu dostanę mąkę żytnią - biorę się za zakwas Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.02.2014 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 :d:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.02.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Forum znowu emotki zeżarło...Tak czy siak - bardzo się cieszę, że dobrze wyszło, co do zakwasowego - przypomnę tylko, że dokładny przepis jest u mnie na blogu TUTAJ. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 04.02.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Nie omieszkam skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.