Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop - ujemna strzałka ugięcia ?

szczukot

Recommended Posts

ale nie wiec co to zredukowanie oznacza? jakby troszkę jaśniej dla laika?

To znaczy,że nie ma takiej nośności jaką zakładano może mieć np. 60% nośności co może się skończyć awarią albo nawet katastrofą.

Na ile ta nośność jest zredukowana to nie wiem, można sprawdzić stosując teorię II rzędu gdzie się takie rzeczy uwzględnia.

Witam wszystkich

W sobote będe zalewał strop monolityczny, największe z pomieszczeń ma niecałe 6m/5m. Zostało ono zaszalowane bez uwzględnienia ujemnej strzałki ugięcia czyli na płasko. Napiszcie czy tak może zostac czy jednak podkładać coś pod środkowe stemple.

Ma prawo ugiąć się do 2 cm. Kolega musi ocenić czy mu to przeszkadza.

No to jeszcze jedno pytanko w związku z tym zalewaniem stropu w najbliższą sobote. Poradźcie czy kupowac beton z domieszkami dodawanymi kiedy temp. spada poniżej iluś tam stopniC czy spokojnie mogę zalewać niczym nie zmąconym B20.

Nie wiem skąd jesteś i czy u Ciebie przewidują temperatury ujemne.

Generalnie jednak -10 w nocy nie będzie więc dodatki nie potrzebne.

To jak sie prawidlowo kladzie ten strop ? Zakladajac ze nie mam tych gotowych takich podporek betonowych. Jak wykonuje sie ten wieniec opuszczony ?

Wg instrukcji jest po prostu napisane aby walnac zaprawy cementowej pod belki okolo 2 cm. ale wtedy wieniec nie bedzie zalewal od dolu belek przeciez. I co z miejscami gdzie maja byc pustaki ? Tez warstwa zaprawy ma lezec na murze czy odeskowanie od wewnatrz w pionie i zalac betonem ?

Fantom

Są dwie szkoły i obydwie dopuszczone przez producentów (można znaleźć instrukcje z ich opisem w necie)

Pierwsza to na opuszczonym wieńcu czyli belki wiszą w "powietrzu", przy ścianie robimy deskowanie i zbrojenie wieńca wchodzi pod belki.

Rozwiązanie solidniejsze ale bardziej praco i betono chłonne.

Drugie to ułożenie belek na mocnym materiale np. warstwa cegieł, ale koniecznie na zaprawie dla rozłożenia nacisku. Zbrojenie wieńca jest wtedy trapezowe lub wręcz trójkątne i nie wchodzi pod belki. Ja mam taki strop i jest dobrze więc nie ma się co martwić.

Co do strzałki ugięcia to warto zrobić tak jak zalecają instrukcje bo strop podlega tym samym siłą fizycznym co inne materiały i pod swoim olbrzymim ciężarem zawsze się ugina (wcale nie pękając), więc jeśli zrobi to od poziomu ujemnego to może wyjść na zero.

PS:

Od zewnątrz obłożyłem wieniec bloczkami gazobetonowymi 6 cm na zaprawę do cienkich spoi i trochę miałem pierta bo wcześniej nie widziałem takiego rozwiązania ale wszystko wytrzymało, wystarczy ostrożnie lać przy wieńcach.

• 6 years później...

Witam

Jak fizycznie wykonuje się odwrotną strzałkę ugięcia? Rozumiem, że trzeba ustawić wyżej podpory w środku rozpiętości, co jednak ze zjawiskiem odrywania końców belek od murów? Zrobiłem u siebie próbę i przy podniesieniu środkowej podpory o 1 cm belka 'huśta się' na niej spoczywając tylko na jednym murze. Czy może trzeba wszystko podeprzeć w poziomie i dźwignąć dopiero gdy będą poukładane pustaki? Jakie macie doświadczenia?