Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia - szafki w kolorze wenge - dobor kolorów, płytek

arluka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jaki będzie blat? Ja również kuchnie będę miała w kolorze wenge i planuję albo szkoło lacobel beż, albo jakieś kafle w tym odcieniu, zarówno na podłodze jak i na ścianie. Blat równiez będzie nawiązywał do kafli

Ale u mnie kuchnia będzie otwarta na salon, a tam również będą podobne kolory, wiec chcę by kolorystycznie tworzyło całość

hmm jeśli kafle beda gładkie pomaraczowe, to blat moze jednak w szarości ?

pomyśl ze pojawią się na pewno jakieś dodatki, czajnik? słoiczki na przyprawy? stojak na ręcznik papierowy? obojęnie i każde będzie w jakimś kolorze, wtedy będzie niezły misz masz, a tak szary nawiązuje w jakiś sposób do inoxu i dodatki w takim kolorze też można kupić

hhmmm se wymyśliłam :wink:

Ja wiem z mojego dzisiejszego doświadczenia, akurat remontuje mieszkanie i wcześniej zamówiłam kafelki do mieszkanie, na podłodze gres polerowany a na ścianę zakupiłam kafelki Opoczno metalic wpadające w szarość i dziś musiałam je wymienić bo mi się gryzły. Zakupiłam sobie zlew w kolorze beżowym i przyłożyłam te kafelki i jakoś dziwnie mi to wyglądało. potem te same kafle przyłożyłam do wengi i przyłożyłam także bez i oczywiście bez najbardziej pasował.najlepiej aby sciana była podobna do blatu wtedy to fajnie wygląda, nie wiem ale jak jest za dużo kolorów to wszystko wygląda takie kolorowe:)

No i już prawie podjęłam decyzję. Wybrałam Opoczno Flower w wersji krem - chociaż dla mnie one są biało-szare. No i w związku z tym pytanie, czy nie będzie za buro? Jednak te gresy które pokazywałyście wcześniej są jakby jaśniejsze (chociaż może mi się wydaje). Flowery są na zdjęciu, które wkleiłam wyżej.

Wybrałam je m.in dlatego ze najbardziej mi się podobają ze wszystkich kafelek w miarę cienkich, bo te większe (tafle ok 1x0,3m) niestety są bardzo grube, a muszę także położyć kafelki na bocznych ściankach.

Proszę o pomoc, czy to na pewno będzie wyglądało ok?

Ja wiem z mojego dzisiejszego doświadczenia, akurat remontuje mieszkanie i wcześniej zamówiłam kafelki do mieszkanie, na podłodze gres polerowany a na ścianę zakupiłam kafelki Opoczno metalic wpadające w szarość i dziś musiałam je wymienić bo mi się gryzły. Zakupiłam sobie zlew w kolorze beżowym i przyłożyłam te kafelki i jakoś dziwnie mi to wyglądało. potem te same kafle przyłożyłam do wengi i przyłożyłam także bez i oczywiście bez najbardziej pasował.najlepiej aby sciana była podobna do blatu wtedy to fajnie wygląda, nie wiem ale jak jest za dużo kolorów to wszystko wygląda takie kolorowe:)

Może ci się to gryżć,bo opoczno Metalic nie są gładkie, mają własnie metaliczny kolor, bruzdy itp. Generalnie dużo sie dziejei przykuwa wzrok.

mia123 ja mam idealnie białe, gładkie, błyszczące,fotka powyżej.

Na tej stronie znajdziesz może inspirację

http://bors.pl/galeria.php

Ta mozaika Dune jest jak najbardziej nowoczesna i fragemnt możesz dać (tylko będzie trochę więcej czyszczenia, bo wiadomo, mozaika), pomarańcz to super pomysł, kuchnia nie będzie jednolita i wyciszona, coś się będzie działo, możesz ten pomrańacz "wymieszać" z kremowymi płytkami i dac kremowy blat :) Kuchnia nie będzie wówczas sztampowa

Fajnie wyglądałby też czerwony. Fiolet jest zbyt spokojny do kuchni, czerwień i pomarańcz pobudzają apetyt :)

szarości bym nie dawała

jak w salonie dasz dodatki pomarańczowe (np. poduchy), będzie ciągłość pomysłu

jaksie - właśnie chciałam uniknąć na podłodze białych kafelek, a jak są już na ścianie to i na podłodze powinny być. Jakie dajesz fugi do tego? białe?

LovelyFairy - Akurat w salonie chciałam dać zielone dodatki :lol: ale jak będzie pomarańcz w kuchni to już trzeba będzie dać pomarańczowe ;)

Jednak Flower nie jest tak bardzo rzucający się w oczy jak metalic.

Najbardziej martwi mnie grubość tej pomarańczowej płytki, bo ma ok 1,2 cm. Normalna płytka ma połowę mniej. I teraz nie wiem jak bym mogła zakończyć te płytki na bocznych ścianach. A muszę na jedną boczną chociaż dać, bo tam będzie płyta indukcyjna :/

hmm zieleń mówisz, to może i w kuchni daj taką dość zdecydowaną, trawiastą zieleń??

co sądzisz o takich:

http://www.aparici.com/productos/ficha.asp?tipo=2&porcelanico=1&idpieza=805

lub

http://www.aparici.com/productos/ficha.asp?tipo=2&porcelanico=1&idpieza=878

a może zielona mozaika??

http://www.impero.com.pl/dune/plytki_ceramiczne/esmeralda,836.html

O grubość musisz pytać w sklepach, bo na stronach nie zawsze jest napisane

Tych pomarańczowych też pewnie można znaleźć jakiś zamiennik o gr. mniejszej niz 1,2cm

• 6 months później...

WITAM

Moi Drodzy pytanie jw - planujemy kuchnie 2-kolorową tj, wenge właśnie...z czym?

Czy macie jakieś sugestie? Myślimy o białym (szafki na górze mają mieć taki kolor - lakier połysk) lub może capuccino... Mamy zabudowe po 2 stronach kuchni i kombinujemy... A może 3 kolory - wenge dół - szafki góra jasne i narzeciwko jakiś brąz w połysku ?

Może macie jakieś fotki lub strony?

pozdrawiam

• 1 year później...

Zbliżam się do remontu kuchni i wybrane już są meble (na zamówienie - kolor wenge). Oglądałem w sklepie kafle Opoczno i spodobały mi się kremowe z kolekcji Capri. Jednak na stronie producenta są one w zakładce łazienka.

Macie może jakieś propozycje :)? Szukam raczej jakiegoś jasnego koloru.

• 1 month później...

Zamówioną mam już kuchnię wenge magia i zastanawiam się jaki stół do tego wybrać (kolor). Czy aby taki sam nie przyciemni kuchni jeszcze bardziej?

Może zamówić stół wenge jasne?

Co sądzicie nad jasnym Zebrano z Opoczna do kuchni?

Jaką byście proponowali tapetę na ścianę naprzeciwko mebli?