revalidon 21.10.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 proponuje zapoznac sie z prawidlową wartoscią LAF i FLA dla Twojej dachowki , typu gąsiora i kąta nachylenia polaci LAF - Lattenabstand First oraz FLA - Firstlattenabstand dadzą Ci odpowiedz na pytranie czy zostal popelniony bląd i jaki jest duzy Jezu ila66 nie dobijaj mnie napisz chociaż czy jest to do przyjęcia czy nie Dachówka to Creaton Kera Phane, gąsior podstawowy jaki jest w Creatonie. kąt nachylenia dachu 40st. Jak wyliczyć w/w współczynniki to może będę miał argumenty do dyskusji z dekarzami. Creaton ma dla każdego rodzaju dachówki takie foldery, gdzie są rysunki pokazujące własnie LAF i FLA i nawet największy głąb dekarski powinien to zrozumieć... Można też to znalerźć tutaj... http://www.creaton.de/jcat-images/Dateien/CMP_LAF-FLA_03.07.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.10.2008 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc. Niestety dopiero teraz wróciłem do domu nie wiem jak sytuacja wygląda na budowie ale dekarze mieli poprawić tak że rozsuną kilka rzędów dachówek przez co ostatnia pójdzie do góry i dodatkowo obniżą gąsior do dołu. Zrobię jutro zdjęcia i wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.10.2008 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Z hurtowni gdzie kupowałem dachówkę dostałem wzór pisemnej gwarancji, którą zamierzam wyegzekwować od wykonawcy. GWARANCJAdo umowy na wykonane roboty budowlane Firma ........................................... z siedzibą w ................................, NIP ....................................., udziela gwarancji na okres trzech lat (licząc od dnia odbioru przedmiotu umowy) na prace zlecone w umowie i wykonane na budynku w ......................................... GWARANCJA NIE OBEJMUJE WAD MATERIAŁOWYCH, USZKODZEŃ MECHANICZNYCH WYNIKAJĄCYCH Z NIEWŁAŚCIWEGO UŻYTKOWANIA POKRYCIA DACHOWEGO, ZNISZCZEŃ SPOWODOWANYCH WARUNKAMI ATMOSFERYCZNYMI. Nie wiem tylko czy prawdą jest że zgodnie z prawem na robociznę przysługuje 3 lata gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.10.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Nie jest tak tragicznie jest tylko trochę źle. Żadnych przecieków nie będzie ale zastosowana taśma kalenicowa będzie porastać. Dach został źle rozmierzony a dzieje się tak gdy wykonawca zaczyna krycie od drugiego rzędu a nie od okapu. Na przedstawionych zdjęciach widać, że dachówki wyższego rzędu opierają się o dachówki niższego rzędu. Jest to efekt złego rozmieszczenia łat i może skutkować pękaniem dachówek i odpryskami. Jest to znacznie gorsze zjawisko niż te drobne braki w kalenicy. W przypadku zastosowania takiego rozstawu łat na całym dachu należałoby cały dach przełożyć bo inaczej stracisz gwarancję producenta. Ostateczną decyzję powinien podjąć kierownik budowy po oględzinach dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 21.10.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 . Na przedstawionych zdjęciach widać, że dachówki wyższego rzędu opierają się o dachówki niższego rzędu. Jest to efekt złego rozmieszczenia łat i może skutkować pękaniem dachówek i odpryskami. Panie Andrzeju co to znaczy że wyższe dachówki sie opierają na niższych tzn że są zsunięte na najmniejszy rozstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.10.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Dokładnie tak. A powinny być mocowane na średnim rozstawie. Podaje go producent lub wyznacza się samemu. 10 dachówek maksymalnie się zsuwa i rozsuwa. Uzyskane wymiary dodaje się i dzieli przez 20. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 22.10.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Sytuacja została naprawiona przez rozsunięcie 3 ostatnich rzędów dachówek. Jest lepiej pokaże jak wrzucę fotki. Rozstał łat jest 365mm z dokładnością do 2mm. Jeżeli dobrze odczytałem niemieckie strony Creatona to minimalny rozstaw jest 355 a maksymalny 373mm. Jeżeli to prawda to dachówki są na średnim rozstawie czyli przynajmniej to jest dobrze zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 26.10.2008 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Tak wygląda kalenica po wykonaniu poprawki czyli rozsunięciu 3 ostatnich rzędów dachówek i opuszczeniu gąsiorów. Połać po drugiej stronie nie została zmieniona została tak jak była Wygląda to lepiej ale wątpliwości cały czas zostają http://images29.fotosik.pl/288/3831aa41af5c4622.jpg http://images26.fotosik.pl/288/a3603bf55f995755.jpg http://images27.fotosik.pl/287/b04b82bf89b2e290.jpg http://images46.fotosik.pl/24/07ce4c8a998b6c1f.jpg http://images31.fotosik.pl/388/ec9ccdff27478d8c.jpg http://images35.fotosik.pl/24/dbe73e4d0ef07817.jpg http://images26.fotosik.pl/288/d735f0ca1ad31887.jpg http://images34.fotosik.pl/388/af524b13027b849e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.10.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Wygląda to lepiej ale wątpliwości cały czas zostają jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.10.2008 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Wygląda to lepiej ale wątpliwości cały czas zostają jakie ? Szczelności dachu w kalenicy, porastania taśmy kalenicowej i czy naprawdę nie można było tego zrobić od razu dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.10.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Szczelność dachu nie zależy od pokrycia tylko od prawidłowo wykonanego krycia wstępnego. Gdyby była zastosowana aluminiowa taśma pod gąsiory to by nie porastała. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.10.2008 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Szczelność dachu nie zależy od pokrycia tylko od prawidłowo wykonanego krycia wstępnego. Gdyby była zastosowana aluminiowa taśma pod gąsiory to by nie porastała. Pozdrawiam. Tak z ciekawości zapytam o konkretnego producenta taśmy aluminiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.10.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Np. IVT. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keruk_r 17.08.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, chciałem odświeżyć temat ponieważ mam podobny problem z dachem. Wydaje mi się że dachówki są źle położone przez co nie chowają się pod gąsiorami tylko same ich zamki chowają się. Dołączam zdjęcia jakość taka sobie bo z telefonu. Co radzicie? keruk_r ps. na pierwszym zdjęciu gąsiory są jeszcze nie przymocowane a na drugim tym gorszej jakości próbowałem uchwycić skończony daszek nad wyjściem na balkon. ps.2 Dorzuciłem jeszcze dwa zdjęcia. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez keruk_r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ext 09.01.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 to jest fuszerka, połac jest do ponownej przekładki i dokładnego rozmierzenia łat, zamki dachowki powinny byc schowane pod gasiorem, powinny byc niewidoczne, ja mam tak samo z tym ze zatuszowali sprawe tasma kalenicową, Czy spece tutaj na forum moga sie wypowiedziec? wg mnie na zdjeciach ktore załączyłem estetyka żadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Zaborniak 29.09.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 mam podobny problem - dach do przekładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 30.09.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 mam podobny problem - dach do przekładki? Przełacenie gotowego dachu wiąże się ze sporymi kosztami. Szersza, dobra taśma aluminiowa, przyklejona perfekto do dachówki byłaby jakąś alternatywą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Zaborniak 01.10.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Raczej nie interesują mnie półśrodki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 01.10.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 na płaskiej dachówce pod kątem nie widać bardzo kolejnych dachówek, tak jak na falistych, więc może udałoby się rozciągnąć kilka ostatnich dachówek? ale widzę, że to ze 4 cm więc będzie ciężko. Wydaje mi się czy na zdj widać, że masz wiatrownice z blachy założone? wtedy możesz dołożyć dodatkową linię brakujących dachówek. Często tak jest przy kalenicach o różnej wysokości na jednej połaci i nie jest to błąd, lub przy remoncie dachu kiedy nie można zmienić długości krokwi a ich długość jest za małą żeby rozmierzyć dachówki bez cięcia ostatniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Zaborniak 01.10.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Na dachu nie ma wiatrownic, To jest dach wielospadowy (budynek w kształcie litery T) z sześcioma krawężnicami i dwoma koszami. Rozciągnięcie dachówek nie wchodzi w grę, bo już są rozciągnięte na maksymalny wymiar producenta 354 mm a nawet czasem więcej.... ich ściśnięcie i dołożenie jednego rzędu też nie wychodzi...Wykonawca nie spojrzał wcześniej w instrukcję i zrobił tak jak mu się wydawało - zupełnie na oko - pomimo, że zanim zaczęli rozmierzać dachówki to zwracałem uwagę i sugerowałem, że w razie problemów należy skrócić krokwie (żeby nie było wątpliwości - wszystko robi jedna firma więźbę i pokrycie). Wtedy byłby to jeden - dwa dni roboty. W instrukcji Creatona wszystko jest tak rozrysowane, że mając wiedzę z matematyki na poziomie podstawówki każdy potrafiłby rozmierzyć tę dachówkę... U mnie natomiast wychodzi na to, że należałoby skrócić krokwie o 10 cm.Teraz nie widzę innego wyjścia jak rozebranie całości (z oknami dachowymi) i ułożenie od nowa. Mam tylko pytanie, czy membrana na płytach OSB też powinna być wymieniona, bo nie dość, że łażąc po niej już ją mocno zmęczyli, a jak teraz jeszcze ponabijają łaty w nowych miejscach to to będzie sito... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts