Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabrakło dachówki pod kalenicą - fuszerka czy tak ma być

odaro

Recommended Posts

proponuje zapoznac sie z prawidlową wartoscią LAF i FLA dla Twojej dachowki , typu gąsiora i kąta nachylenia polaci

LAF - Lattenabstand First oraz FLA - Firstlattenabstand dadzą Ci odpowiedz

na pytranie czy zostal popelniony bląd i jaki jest duzy

Jezu ila66 nie dobijaj mnie napisz chociaż czy jest to do przyjęcia czy nie

Dachówka to Creaton Kera Phane, gąsior podstawowy jaki jest w Creatonie. kąt nachylenia dachu 40st.

Jak wyliczyć w/w współczynniki to może będę miał argumenty do dyskusji z dekarzami.

Creaton ma dla każdego rodzaju dachówki takie foldery, gdzie są rysunki pokazujące własnie LAF i FLA i nawet największy głąb dekarski powinien to zrozumieć...

Można też to znalerźć tutaj...

http://www.creaton.de/jcat-images/Dateien/CMP_LAF-FLA_03.07.pdf

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc.

Niestety dopiero teraz wróciłem do domu nie wiem jak sytuacja wygląda na budowie ale dekarze mieli poprawić tak że rozsuną kilka rzędów dachówek przez co ostatnia pójdzie do góry i dodatkowo obniżą gąsior do dołu.

Zrobię jutro zdjęcia i wrzucę na forum.

Z hurtowni gdzie kupowałem dachówkę dostałem wzór pisemnej gwarancji, którą zamierzam wyegzekwować od wykonawcy.

GWARANCJA

do umowy na wykonane roboty budowlane

Firma ........................................... z siedzibą w ................................, NIP ....................................., udziela gwarancji na okres trzech lat (licząc od dnia odbioru przedmiotu umowy) na prace zlecone w umowie i wykonane na budynku w .........................................

GWARANCJA NIE OBEJMUJE WAD MATERIAŁOWYCH, USZKODZEŃ MECHANICZNYCH WYNIKAJĄCYCH Z NIEWŁAŚCIWEGO UŻYTKOWANIA POKRYCIA DACHOWEGO, ZNISZCZEŃ SPOWODOWANYCH WARUNKAMI ATMOSFERYCZNYMI.

Nie wiem tylko czy prawdą jest że zgodnie z prawem na robociznę przysługuje

3 lata gwarancji

Nie jest tak tragicznie jest tylko trochę źle. Żadnych przecieków nie będzie ale zastosowana taśma kalenicowa będzie porastać. Dach został źle rozmierzony a dzieje się tak gdy wykonawca zaczyna krycie od drugiego rzędu a nie od okapu. Na przedstawionych zdjęciach widać, że dachówki wyższego rzędu opierają się o dachówki niższego rzędu. Jest to efekt złego rozmieszczenia łat i może skutkować pękaniem dachówek i odpryskami. Jest to znacznie gorsze zjawisko niż te drobne braki w kalenicy. W przypadku zastosowania takiego rozstawu łat na całym dachu należałoby cały dach przełożyć bo inaczej stracisz gwarancję producenta. Ostateczną decyzję powinien podjąć kierownik budowy po oględzinach dachu. Pozdrawiam.

. Na przedstawionych zdjęciach widać, że dachówki wyższego rzędu opierają się o dachówki niższego rzędu. Jest to efekt złego rozmieszczenia łat i może skutkować pękaniem dachówek i odpryskami.

Panie Andrzeju co to znaczy że wyższe dachówki sie opierają na niższych tzn że są zsunięte na najmniejszy rozstaw

Dokładnie tak. A powinny być mocowane na średnim rozstawie. Podaje go producent lub wyznacza się samemu. 10 dachówek maksymalnie się zsuwa i rozsuwa. Uzyskane wymiary dodaje się i dzieli przez 20. Pozdrawiam.

Sytuacja została naprawiona przez rozsunięcie 3 ostatnich rzędów dachówek.

Jest lepiej pokaże jak wrzucę fotki.

Rozstał łat jest 365mm z dokładnością do 2mm.

Jeżeli dobrze odczytałem niemieckie strony Creatona to minimalny rozstaw jest 355 a maksymalny 373mm. Jeżeli to prawda to dachówki są na średnim rozstawie

czyli przynajmniej to jest dobrze zrobione.

• 2 years później...

Witam, chciałem odświeżyć temat ponieważ mam podobny problem z dachem. Wydaje mi się że dachówki są źle położone przez co nie chowają się pod gąsiorami tylko same ich zamki chowają się. Dołączam zdjęcia jakość taka sobie bo z telefonu.

Co radzicie?

keruk_r

ps. na pierwszym zdjęciu gąsiory są jeszcze nie przymocowane a na drugim tym gorszej jakości próbowałem uchwycić skończony daszek nad wyjściem na balkon.

ps.2 Dorzuciłem jeszcze dwa zdjęcia.

IMG_0959.jpg

IMG_0956.jpg

IMG_0970_.jpg

IMG_0967_.jpg

Edytowane przez keruk_r

• 4 months później...

to jest fuszerka, połac jest do ponownej przekładki i dokładnego rozmierzenia łat, zamki dachowki powinny byc schowane pod gasiorem, powinny byc niewidoczne, ja mam tak samo :( z tym ze zatuszowali sprawe tasma kalenicową,

Czy spece tutaj na forum moga sie wypowiedziec? wg mnie na zdjeciach ktore załączyłem estetyka żadna :(

PICT0013.jpg

kalenica głowna od ulicy, zamek dachowki nie chowa sie w gasior.jpg

• 4 years później...
na płaskiej dachówce pod kątem nie widać bardzo kolejnych dachówek, tak jak na falistych, więc może udałoby się rozciągnąć kilka ostatnich dachówek? ale widzę, że to ze 4 cm więc będzie ciężko. Wydaje mi się czy na zdj widać, że masz wiatrownice z blachy założone? wtedy możesz dołożyć dodatkową linię brakujących dachówek. Często tak jest przy kalenicach o różnej wysokości na jednej połaci i nie jest to błąd, lub przy remoncie dachu kiedy nie można zmienić długości krokwi a ich długość jest za małą żeby rozmierzyć dachówki bez cięcia ostatniej.

Na dachu nie ma wiatrownic, To jest dach wielospadowy (budynek w kształcie litery T) z sześcioma krawężnicami i dwoma koszami.

Rozciągnięcie dachówek nie wchodzi w grę, bo już są rozciągnięte na maksymalny wymiar producenta 354 mm a nawet czasem więcej.... ich ściśnięcie i dołożenie jednego rzędu też nie wychodzi...

Wykonawca nie spojrzał wcześniej w instrukcję i zrobił tak jak mu się wydawało - zupełnie na oko - pomimo, że zanim zaczęli rozmierzać dachówki to zwracałem uwagę i sugerowałem, że w razie problemów należy skrócić krokwie (żeby nie było wątpliwości - wszystko robi jedna firma więźbę i pokrycie). Wtedy byłby to jeden - dwa dni roboty. W instrukcji Creatona wszystko jest tak rozrysowane, że mając wiedzę z matematyki na poziomie podstawówki każdy potrafiłby rozmierzyć tę dachówkę... U mnie natomiast wychodzi na to, że należałoby skrócić krokwie o 10 cm.

Teraz nie widzę innego wyjścia jak rozebranie całości (z oknami dachowymi) i ułożenie od nowa. Mam tylko pytanie, czy membrana na płytach OSB też powinna być wymieniona, bo nie dość, że łażąc po niej już ją mocno zmęczyli, a jak teraz jeszcze ponabijają łaty w nowych miejscach to to będzie sito...