Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wiezba ? Material i robocizna.

szczukot

Recommended Posts

Jest wiele czynników które wpływają na koszt więźby.

Po pierwsze ilośc m3 drewna i jego cena. Niestety niektóre tartaki uzalezniają cenę od grubości krokwii.

Po drugie ilość blaszek i gwoździ jest ciężko wyliczyć. U mnie blaszek nie było za wiele jak narazie.

Po trzecie co masz w tej cenie robocizny ? Deskowanie, krycie folia/papa, itd..

Mój dach dopiero co zaczeli robić. Jak narazie poszło około 40blaszek (3zł/szt). I jakieś 50kg gwoździ. Przy czym sporo było tych długich 250mm które dosyć dużo ważą (5zł/kg nieważne czy są to 70 czy 250). Patrząc na to ile zrobili myślę że jest to dopiero 1/3 dodatków.

Mój dach ma 320m2 i jest wielospadowy. Nie napisze ile kupiłem m3 bo się możesz załamać :)

Więźbę kupowałem po 690zł/m3 z impregnacją. Grubośc belek nie miała znaczenia (taki fajny tartak). W inny tartaku powiedzieli mi najpierw 680zł/m3 a później jak zobaczyli rysunki więźby to... nagle im wyszło 850zł/m3... i usłyszeli dowidzenia ;)

No wlasnie powiedz ile m3 wiezby Ci wyszlo ? To najwazniejsze :)

I wiem ze moze bede mial taiej bo mniej ale na pewno nie o 50 % (ani wiecej). Zawsze jakis przedzial.

Fantom

Nie mozesz tego samemu policzyć ? Masz zestawienie więźby ?

U mnie poszło 16m3. U ciebie powinno być koło 9-10m3. Chociaz zależy to od tego czy bedziesz krył dachówką czy blachą.

Mam prosty dach dwuspadowy właśnie zamówiłam więźbę wyszło (krokwie, jętki, murłaty i wymiany -jeszcze bez łat i kontrłat ) koło 6 m3 , (łat i kontrłat bedzie 1,5 m3) łączna kwota ok 5.500.

Pokrycie wyceniono mi na 12.612 z groszami , w tym wszystkie odróbki blacharskie i orynnowanie.

Robocizna 12 000 , w tym więźba, pokrycie dachu ,wstawienie 6 okien połaciowych , wyłazu, ocieplanie poddasza użytkowego i strychu, wykonanie stropu drewnianego 3- warstwowego. Chyba niezła cena , co?

Moja więźba 20 tysiecy drewno plus 6 tysiecy robocizna (na oko). Dach dwuspadowy ale rozłożysty więc duże przekroje drewna.

To ile ty tego drewna miałaś że wyszło ci 20tys ? Jak rozumiem to jest cena z pełnym deskowaniem ?

U mnie przekroje krokwii mają 12-18cm... a juz nie mowie ile mają koszowe i narożne.

Oboje macie jakieś patyczki... ;)

U mnie przekrój to 136cm2 (8x17)

Skoro u mnie mają 12x18cm a u ciebie 8x17 to kto tu ma patyczki ? :D

Dodam jeszcze ze koszowe i narozne mają po 16x20cm

a płatwie 16x24cm....

konstruktor dostal juz za to po glowie, bo mogly mniejsze przekroje.

nasze płatwie 20x27,5 :lol:

także wasz konstruktor lepszy :D