Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Park, las

Jajko997

Recommended Posts

Witam mam pytanie. Jakie drzewa najszybciej rosną ponieważ mam zamiar zakupić dość duże połacie ziem na których chciałbym posadzić drzewa aby w przyszłości mieć piękny park, las a chciałbym aby stało się to jak najszybciej, ponieważ marzy mi się dom z pięknym ogrodem z dużymi drzewami(jak już pisałem) coś ala lasek, park. Jakie gatunki proponujecie?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

stosunkowo szybko jeszcze rosnie: sosna czarna, jodła jednobrawna, daglezja, dab czerwony, klon jesionolistny, topola (niekoniecznie musi byc kolumnowa włoska), wierzba biała, wierzba "płaczaca".

Ale najpiekniejsze polskie lasy to niestety wolno rosnące: dęby, graby, buki, lipy, klony

Elfir

Mam kilkanaście jodeł kalifornijskich coby mieć drzewa które szybko będą duże. Czytam że rosną one po 1m w sezonie. Moje mają przyrosty ok 40cm.i to nie wszystkie Czytam dalej i dowiaduje się że jest odmiana tej jodły która rośnie powoli. Jak to w końcu z nią jest. Może wiadomości w internecie są nieścisłe, każdy pisze jak mu wygodnie :lol:

Czytam dalej i z pełnym zrozumieniem /tak myślę/ i wychodzi mi że są różne odmiany. Gdy je kupowałam nie przejmowałam się jaka to odmiana.Bo nie miałam pojęcia. Dla mnie jodła miała szybko rosnąć i kropka. Sprzedawca powiedział że szybko rośnie. No i mam różne odmiany sądząc po zabarwieniach igieł.Jak trudno laikowi o właściwy wybór, a sprzedający są bardzo nierzetelni. Szlag mnie trafia na siebie samą i na sprzedawców. Mam ich około 40 sztuk i tak sobie będą rosły jedna będzie wysoka inna niska, a miało być tak pięknie. Tym bardziej że ma to być żywopłot. Mąż z lekka sobie ze mnie kpi. Szlag mnie trafia :oops:

Witam mam pytanie. Jakie drzewa najszybciej rosną ponieważ mam zamiar zakupić dość duże połacie ziem na których chciałbym posadzić drzewa aby w przyszłości mieć piękny park, las a chciałbym aby stało się to jak najszybciej, ponieważ marzy mi się dom z pięknym ogrodem z dużymi drzewami(jak już pisałem) coś ala lasek, park. Jakie gatunki proponujecie?

Co do gatunków i odmian Elfir się juz wypowiedziała, nie będę dublowac ;-) mam za to jedną radę-prośbę: nie sadź zbyt gęsto!! To jest taki klasyczny błąd - sadzi się gęsto "bo tak tu jakoś pusto i jeszcze tyle miejsca jest", a po 15-20 latach jest jeden bezładny, splątany gąszcz..

• 5 months później...
To jest taki klasyczny błąd - sadzi się gęsto "bo tak tu jakoś pusto i jeszcze tyle miejsca jest", a po 15-20 latach jest jeden bezładny, splątany gąszcz..

Robinia, jesion (szczepiony na wysokości 2m), jarzębina, klon czerwony, brzoza - w jakiej odległości od siebie należałoby posadzić takie drzewa.

Co do gatunków i odmian Elfir się juz wypowiedziała, nie będę dublowac ;-) mam za to jedną radę-prośbę: nie sadź zbyt gęsto!! To jest taki klasyczny błąd - sadzi się gęsto "bo tak tu jakoś pusto i jeszcze tyle miejsca jest", a po 15-20 latach jest jeden bezładny, splątany gąszcz..

A od czego są cięcia pielęgnacyjne ? Wielu ludzi myśli , że posadzę las i nic nie będę potem robił . To podstawowy błąd . W wyniku bezczynności i nieznajomości rzeczy - tematu wyrastają takie poplątane gąszcze . Uważam , że jeżeli ktoś sadzi las lub zakłada park na kilku ha to powinien przyswoić przynajmniej podstawową wiedzę z dendrologi oraz hodowli lasu . Przydała by się także wiedza z zakresu gleboznawstwa a już koniecznie znajomość klas bonitacji gleb rolniczych i klas bonitacji drzewostanów . Poza tym inaczej hoduje się park a inaczej las . Sadząc las sosnowy na VI klasie gleby sadzimy około 14000 sadzonek jednorocznych . Jak drzewostan wejdzie w wiek rębności - czyli po około 80 - 100 latach . Zostanie na 1 ha około 330 drzew .

W lesie celem nadrzędnym jest wyhodowanie jak najprostrzych drzew i uzyskanie jak najlepszego surowca z przeznaczeniem do tartaku . Dlatego sadzi się go gęsto . W parku celem nadrzędnym jest pokazanie piękna drzew . W tym wypadku drzewa docelowo mogą być bardziej rozgałęzione i mieć bardziej fantazyjny pokrój korony i pnia . Klasycznym przykładem drzewa parkowego może być okazały dąb z fantazyjne powyginanymi konarami i z prostym pniem ale o długości tego prostego odcinka w granicach 3 m , który z perspektywy leśnika nie stanowi zbyt cennego surowca drzewnego bo raptem jest go tylko 3 m .

Pozdrawiam leśnym Darz Bór Wszystkich kochajacych drzewa , lasy i parki .

A od czego są cięcia pielęgnacyjne ? Wielu ludzi myśli , że posadzę las i nic nie będę potem robił . To podstawowy błąd . W wyniku bezczynności i nieznajomości rzeczy - tematu wyrastają takie poplątane gąszcze . Uważam , że jeżeli ktoś sadzi las lub zakłada park na kilku ha to powinien przyswoić przynajmniej podstawową wiedzę z dendrologi oraz hodowli lasu .

(...)

W parku celem nadrzędnym jest pokazanie piękna drzew . W tym wypadku drzewa docelowo mogą być bardziej rozgałęzione i mieć bardziej fantazyjny pokrój korony i pnia . .

Z wypowiedzi Jajko997 wynika, że chodzi mu o stworzenie koło domu parku, a nie lasu "towarowego". Jesli posadzi świerki co 1,5 m to co z tego wyrosnie? :-? Stąd moja sugestia by nie sadzić "zbyt gesto".

A poza tym, moim zdaniem, do stworzenia fajnego założenia parkowego przydalby się dobry projekt.

no nie Kuna :(
sosna czarna, jodła jednobrawna, daglezja, dab czerwony, klon jesionolistny, topola (niekoniecznie musi byc kolumnowa włoska), wierzba biała, wierzba "płaczaca".....dęby, graby, buki, lipy, klony

takie drzewa rżnąć? nigdy! :D

Darz..może być Park? :D

Tak dusia2006 takie drzewa należy nieraz ,,rżnąć " :) Nazywa się to konserwacją zieleni . Każdy ogrodnik to wie , u leśnika są to cięcia pielęgnacyjne . Jak zwał tak zwał . Czasami musisz usunąć uschłe drzewko lub gałąź . Czasami zależy ci na odpowiednim kształcie korony . Formowanie korony to między innymi jej przycinanie . A tak w ogóle to cieszę się , że są ludzie którzy kochają drzewa :) Zawsze mażyłem aby mieć piekny , okazały , rozłożysty dąb koło domu niestety nie mam działki 32 ha jak Penderecki i na niej arboretum . Ale mam za to koło domu mamutowca (sekwoja amerykańska) ma już 2 m . Mam także niedaleko do arboretum w Wirtach i Kudypach pod Olsztynem gdzie bywam co roku późną wiosną . Pozdrawiam może być Darz Park :)

Z wypowiedzi Jajko997 wynika, że chodzi mu o stworzenie koło domu parku, a nie lasu "towarowego". Jesli posadzi świerki co 1,5 m to co z tego wyrosnie? :-? Stąd moja sugestia by nie sadzić "zbyt gesto".

A poza tym, moim zdaniem, do stworzenia fajnego założenia parkowego przydalby się dobry projekt.

Zgadzam się w stu procentach , że dobry projekt to podstawa . Najlepiej jak jest robiony przez przyszłego własciciela parku . No i uwzględnia jego preferencje botaniczne . No a jak właściciel się nie zna to pozostaje zdać się na architekta krajobrazu lub człowieka , który ma pojęcie o dendrologi . Wielu ludzi poza tym sobie nie zdaje sprawy , że drzewo jak wszystko co żyje potrzebuje jeść , pić potrzebne jest mu słońce lub cień w odpowiedniej ilości , lubi ciepło bardziej lub mniej a także ważne jest dla niego jacy sąsiedzi rosną obok niego . Poza tym park jak każda istota potrzebuje uczucia i opieki wtedy się nam odwdzięczy i pokaże całe swoje piękno .