Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAk wyglada pustak keramzytowy ??

szczukot

Recommended Posts

Witam

Zamowilem na strop pustaki keramzytowe (typu Teriva). Przyjechalo mi ladnie to na budowe, doczepione ma rozne certyfikaty czy normy (nie mam tego przy sobie) ale ... pustaki te sa szare a w jednym polamanym w srodku widze po prostu zuzel. W calej dostawie dojechal jeden (!) pustak ktory jest po prostu brazowy. Czy ja mam rozumiec, ze ten jeden to pustak keramzytowy a cala reszta to zwykly zuzlobeton ?

Fantom

1) To czemu jeden pustak jest brazowy ?

2) Po drugie znalalzelm ze pustak keramzytowy powinien wazyc okolo 11 kg a zuzlobetonowy 16 kg ( i tyle jest napsiane na moim - nie wazylem)

3) Czy po rozbiciu pustaka nie powinno byc widac kulek keramzytowych ? Ja widze kulki z popiolu

Fantom

widzisz, w takiej sytuacji bierzesz telefon w dłoń i powyższe pytania zadajesz sprzedawcy/dostawcy/producentowi, naprawdę nie ma czego sie wstydzić, to przecież twoje pieniądze są...

Apropo keramzytu to mam systemy kominowe firmy PRESTO, zrobione z keramzytu (chyba, nic innego to nie przypomina), i co do ich ciężaru to ciężkie jak ^%^$%^$.

Nanosiłem sie przy fundamentach bloczków B-20 (ok 30 kg sztuka), ale bez ważenia wydaje mi sie że te kominowe są cieższe albo cuśkoło tego.

Tak że keramzy powinien być lekki ale w tym przypadku, musi być chyba jakaś konkretna domieszka betonu bo skąd ta waga??

Pozdro !!!

No fakt

Kilka dni temu tez nosilem bloczki do systemu kominowego IBFa - ciezkie jak nie powiem co. I mam do tego pytanko : czy te pustaki do obudowy przepuszczaja/chlona wode ? Bo jezeli tak to musze caly komin folia oslaniac podczas opadow a nie tylko gore (aby welna nie zamokla) ?

Fantom