Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO NAUCZYCIELI I NIE TYLKO

Kasiaa29

Recommended Posts

W Miss Porter School rodzice placa 28 tys dolarow rocznie za 3 R

" R i g o r, ritual, relationship ".

Sprobujcie wspomniec jakiemukolwiek rodzicowi w Polsce slowo " dyscyplina " :D

o rygorze nie wspominajac 8)

Ritual - czyli uczysz sie az sie nauczysz nawet jesli oznacza to " kucie" a

"relationship", ze zastanowisz sie trzy razy zanim jakas grupe zawodowa nazwiesz " leniwa"

W szkole sa 2 Polki 8)

Charter schools sa ustanawiane w biednych dzielnicach gdzie dzieci glownie ogladaja telewizje albo graja w gry komputerowe ( bo " bieda " dotyczy tez sfery intelektualnej srodowiska w jakim dziecko sie obraca ) , sa projektem stosunkow niedawnym i na rezultaty trzeba poczekac , punkty to moze sa wazne w komputerze w realu rodzice sie modla zeby ich dzieci zalapaly sie do charter school , widac, ze niektorzy znaja problem teoretycznie za posrednictwem komputera - w pierwszej tego typu szkole w Harlemie nauczyciele maja zarabiac 120 tys dolarow :D :D :D

bo nauczyciel z glodowa pensja nie ma prestizu w srodowisku :D

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W Miss Porter School rodzice placa 28 tys dolarow rocznie za 3 R

" R i g o r, ritual, relationship ".

Sprobujcie wspomniec jakiemukolwiek rodzicowi w Polsce slowo " dyscyplina " :D

o rygorze nie wspominajac 8)

Ritual - czyli uczysz sie az sie nauczysz nawet jesli oznacza to " kucie" a

"relationship", ze zastanowisz sie trzy razy zanim jakas grupe zawodowa nazwiesz

" leniwa " :D

W szkole sa 2 Polki 8)

kubek zimnej wody proponuje.

bez kozery powiem , ze amerykanie sa milionerami na swiecie , bo Bill Gates to amerykanin wiec wszyscy tak maja.

ps. dobrze , ze wspomnialas o dyscyplinie. he

1992 rok to stosunkowo........ he

Przepraszam wszystkich nauczycieli , ktorzy poczuli sie urazeni moimi wypowiedziami.

Mimo , ze nigdzie nie pisalem uogolniajac o nauczycielach miernotach , leniach itp.

Pisalem o wiekszosci , moge przyznac ze mialem na mysli duza czesc grona pedagogicznego.

Wynika to z moich doswiadczen i z lat szkolnych i calkiem niedawnych.

Za wytykanie przywilejow i godzin pracy nie przepraszam , bo tego nie robilem i nie bede robil. Kazdy zawod ma swoja specyfike.

Trudno wymagac od nauczycieli aby pracowali w wakacje czy ferie.

Zdaje sobie sprawe rowniez z tego , ze czas wolny od zajec dla uczniow nie jest zawsze czasem wolnym dla nauczyciela. Urlop we wrzesniu lub innym szkolnym miesiacu dla nauczyciela jest nieosiagalny.

O zarobkach moge napisac tylko tyle , ze sa zenujaco niskie dla nauczyciela , ktory solidnie wykonuje swoja prace. Zenujace jest tez to ze zarabia podobnie jak miernota czy len.

Osobiscie znalem kilku wspanialych nauczycieli i darze ich szacunkiem i uznaniem.

Po tym poście pomyślałem sobie że będziesz takiem Chevalier de la charrette tego wątku, i mimo, że jak sam wiesz Peletonie nie jest to pierwsze miejsce w którym się ze sobą nie zgadzamy, cytowanym przeze mnie postem składasz broń i nie brniesz dalej. Wybrałeś inaczej, zabrnąłeś. Cytowane przez Ciebie fragmenty publikacji mnie obrażają. Uważam że są nieobiektywne, stronnicze, demagogiczne i poglądowo nie wnoszą nic w opinię rodziców na temat szkół w ogóle. Mało tego - to przez publikacje typu cytowanych przez Ciebie, pogłębia się to bolesne patrzenie na siebie bykiem i szturchanie się kijami z konieczności (mowa o relacji rodzice - nauczyciele). Szkoła nigdy nie będzie miejscem rozejmu i pojednania a co najsmutniejsze nigdy nie będzie miejscem porozumienia i zjednoczenia domu z placówką edukacyjną w imię dobra dziecka bo zawsze znajdą się Tobie podobni, którzy zaczną rozdrapywać.

Kaśka dała sobie spokój, AnSi też, Zośka też a Pepeg podsumował wszystko bardzo ładnie i to chyba wszystko w temacie.

To wyraziwszy szeroko i długo

Mam honor zostać uniżonym sługą

11 stron przelewania z pustego w próżne!

Może przyznajmy, my nauczyciele, że rzeczywiście wszyscy jak jeden mąż i żona jesteśmy niedokształconymi tępymi głąbami. Że nie mamy pojęcia, kim był (była?) Kopernik, że nie wiemy, kto napisał Pana Tadeusza, że mylimy siłę grawitacji z siłą odśrodkową... Do tego wszystkiego jesteśmy sadystami mszczącymi się na niewinnych dziatkach za swoje niepowodzenia, nieudacznikami niepotrafiącymi sobie poradzić nawet z grzecznym Jasiem, nie wspominając już o młodocianych bandytach. Oczywiście na każdym kroku żądamy prezentów i łapówek. Pracujemy 18 godzin w tygodniu i ani minuty dłużej. W czasie wakacji byczymy sie pod palmami za Wasze, szanowni podatnicy, pieniądze. Jest nam taaak dobrze, że nie rozumiemy, dlaczego całe społeczeństwo nie chce zostać nauczycielami!

A teraz, kiedy już to wszystko wiecie z pierwszej ręki, to może zamiast wieszać psy na nas (już nie trzeba) wykombinujcie sensowny pomysł na poprawę tej sytuacji. Potem zgłośmy go jako projekt obywatelski do sejmu. Po co tracić nerwy i energię (również elektryczną, co wpływa na globalne ocieplenie) na bezsensowne dyskusje, czy więszszość nauczycieli jest do d.., czy mniejszość! Lepiej COŚ zrobić!

A kiedy już wszyscy nauczyciele będą idealni, poprowadzą po 40 lekcji w tygodniu i popracują w wakacje, to ja bardzo proszę... weźcie się za urzędników, bo te biurwy, z kórymi miewam do czynienia, to ja bym w kosmos bez rakiety posłała...

Widzisz Aguś jak to jest kilka przykładów z życia a ile fermentu. Więc proponuję aby środowisko nauczycielskie w pierwszej kolejności oczyściło się z takich czarnych owiec. Jak to zrobic ? Myślę że samo środowisko powinno opracowac skuteczne mechanizmy oczyszczania, oraz chocby jakąś namiastkę odpowiedzialności zawodowej. Ale niestety te propozycje muszą wyjś z samego środowiska nauczycielskiego. Po jakimś czasie ludzie zmienią zdanie na pozytywne i wszystko pójdzie z górki.

Pozdrawiam

Na samym poczatku rozgonic w cztery wiatry ZNP.

Potem domagac sie rozwiazan , ktore wprowadza jak najwiecej konkurencji w zawodzie.

Prawde mowiac , nie wierze w powodzenie takiej reformy.

Za duzo miernot , leni i obibokow wsrod nauczycieli aby to z ich srodowiska wyszla incjatywa pozytywnych zmian. Chcialbym sie jednak mylic.

Pozdrawiam

Kazdy kolejny rzad zaczynal od " reformowania" oswiaty - po 20 ( d w u d z i e s t u ) z hakiem juz chyba lat nieustannego reformowania polska szkola publiczna powinna byc wzorem dla calego swiata - tymczasem kompletne fiasko i frustracje rodzicow celowo chyba sa kierowane na nauczycieli i ZNP - a jest to po prostu zly adres.

I moze byc to modelowy przyklad co znacza tzw " r e f o r m y " ( minister tez musi z czegos zyc i uzasadnic potrzebe swojego stanowiska ) w oswiacie bez nakladow finansowych.

Oswiata potrzebuje pieniedzy, pieniedzy i jeszcze raz pieniedzy. Niewidzialna Renka Rynku ma swoje ograniczenia :D :D :D :D :D

11 stron przelewania z pustego w próżne!

Może przyznajmy, my nauczyciele, że rzeczywiście wszyscy jak jeden mąż i żona jesteśmy niedokształconymi tępymi głąbami. Że nie mamy pojęcia, kim był (była?) Kopernik, że nie wiemy, kto napisał Pana Tadeusza, że mylimy siłę grawitacji z siłą odśrodkową... Do tego wszystkiego jesteśmy sadystami mszczącymi się na niewinnych dziatkach za swoje niepowodzenia, nieudacznikami niepotrafiącymi sobie poradzić nawet z grzecznym Jasiem, nie wspominając już o młodocianych bandytach. Oczywiście na każdym kroku żądamy prezentów i łapówek. Pracujemy 18 godzin w tygodniu i ani minuty dłużej. W czasie wakacji byczymy sie pod palmami za Wasze, szanowni podatnicy, pieniądze. Jest nam taaak dobrze, że nie rozumiemy, dlaczego całe społeczeństwo nie chce zostać nauczycielami!

Kuffa - musiałaś się ujawnić?! Musiałaś???!!!

Aaaa, nie bede do Ciebie szła.

I tak Cie radiowozem dowiozą. 8)

Widzisz Aguś jak to jest kilka przykładów z życia a ile fermentu. Więc proponuję aby środowisko nauczycielskie w pierwszej kolejności oczyściło się z takich czarnych owiec. Jak to zrobic ? Myślę że samo środowisko powinno opracowac skuteczne mechanizmy oczyszczania, oraz chocby jakąś namiastkę odpowiedzialności zawodowej. Ale niestety te propozycje muszą wyjś z samego środowiska nauczycielskiego. Po jakimś czasie ludzie zmienią zdanie na pozytywne i wszystko pójdzie z górki.

Pozdrawiam

Przeczysz sam sobie - jeżeli środowisko jest tak beznadziejne, tępe, leniwe i skorumpowane, to nie ma szans na zmiany. Skoro to Reszta Społeczeństwa ma do nas tyle uwag, to niech Reszta Społeczeństwa wyjdzie z INICJATYWAMI zmian, a nie tylko pyszczeniem.

Z tą zmianą zdania na pozytywne, to bym nie była taką optymistką - raz, że to nie idzie nigdy tak szybko, dwa, że NIGDY nie uda się zadowolić każdego. Ta sama pani dla jednego rodzica jest wredną wymagającą zołzą, a dla innego zbyt pobłażliwą ciamcią. Tym bardziej jestem ciekawa tych KONKRETNYCH pomysłów.

Potem domagac sie rozwiazan , ktore wprowadza jak najwiecej konkurencji w zawodzie.

Za duzo miernot , leni i obibokow wsrod nauczycieli aby to z ich srodowiska wyszla incjatywa pozytywnych zmian. Chcialbym sie jednak mylic.

Pozdrawiam

To rozgoń i domagaj się!!! Solidarność nauczycielską też, przy okazji lepiej rozgonić.

Jeżeli za dużo wśród nas miernot i leni, to Ty - człowiek ponadprzeciętny i aktywny, z pewnością sobie poradzisz!

Kazdy kolejny rzad zaczynal od " reformowania" oswiaty - po 20 ( d w u d z i e s t u ) z hakiem juz chyba lat nieustannego reformowania polska szkola publiczna powinna byc wzorem dla calego swiata - tymczasem kompletne fiasko i frustracje rodzicow celowo chyba sa kierowane na nauczycieli i ZNP - a jest to po prostu zly adres.

I moze byc to modelowy przyklad co znacza tzw " r e f o r m y " ( minister tez musi z czegos zyc i uzasadnic potrzebe swojego stanowiska ) w oswiacie bez nakladow finansowych.

Oswiata potrzebuje pieniedzy, pieniedzy i jeszcze raz pieniedzy. Niewidzialna Renka Rynku ma swoje ograniczenia :D :D :D :D :D

jak w ameryce, tam 16 lat to "sa projektem stosunkow niedawnym i na rezultaty trzeba poczekac".he

ps. i jeszcze topnieja okolo 10% rocznei, rezultaty znaczy sie.

Pozdrawiam

To rozgoń i domagaj się!!! Solidarność nauczycielską też, przy okazji lepiej rozgonić.

Z edukacja pewnie jak ze sluzba zdrowia jest.

Ministrem , ktory zmieni system nie moze byc nauczyciel/lekarz czy polityk.

Jesli zostanie nim specjalista od zarzadzania i finansow to uwierze ze zmieni cos na lepsze.

Najwazniejsze sa pieniadze i nawet nie chodzi o to ze jest ich za malo ( a jest) tylko o to ze sa marnotrawione.

Jeżeli za dużo wśród nas miernot i leni, to Ty - człowiek ponadprzeciętny i aktywny, z pewnością sobie poradzisz!

Rozumiem , ze Cie rozsierdzily wyniki badan poziomu wiedzy nauczycieli , ale to nie moja wina ze nie wszyscy wiedza co to jest np Roztocze :D

Moglabys sobie jednak darowac takie uwagi.

Pozdrawiam

Z edukacja pewnie jak ze sluzba zdrowia jest.

Ministrem , ktory zmieni system nie moze byc nauczyciel/lekarz czy polityk.

Jesli zostanie nim specjalista od zarzadzania i finansow to uwierze ze zmieni cos na lepsze.

Najwazniejsze sa pieniadze i nawet nie chodzi o to ze jest ich za malo ( a jest) tylko o to ze sa marnotrawione.

Jestem za. Mnie tam i tak wszystko jedno, bo tylko rok pracowałam w szkole państwowej. Wcale zresztą nie było tam jakoś mniej pracy, przygotowywania się itp. Fakt, że niektóre koleżanki były... dziwne, ale takich normalnych osób było jednak chyba więcej.

jeżeli taki minister przegnie w drugą stronę, to wzmocni efekt selekcji negatywnej. Jeżeli zrobi to dobrze - chwała mu za to (by była, bo jakoś trudno mi uwierzyć, że to zobaczę).

Rozumiem , ze Cie rozsierdzily wyniki badan poziomu wiedzy nauczycieli , ale to nie moja wina ze nie wszyscy wiedza co to jest np Roztocze :D

Nie, nic mnie nie rozsierdziło. Podchodzę do tej dyskusji na dużym luzie. Do wyników różnych badań i ankiet zresztą też. A co do uwag, to wcale nie miałam zamiaru Cię obrażąć. Po prostu w ciągu kilku ostatnich dni "na żywo" spotkałam się parę razy z bolesną parwdą, że wiele osób narzeka i chce, żeby coś się zmienilo, ale najlepiej, żeby zmienił to "ktoś". Tak się składa, że jestem "ktosiem" i załamało mnie to trochę. Może Ty jesteś właśnie takim człowiekiem, który chce coś zmienić, a nie czekać, aż inni to zrobią?

Pozdrawiam

Ci co zarzadzali bankami tez byli wielkie spece od zarzadzanie i bez kija nie podchodz.....eeee tam ......

Tez wymysliles. Goni , jak slowo .......oni nie maja o niczym pojecia oprocz zarzadzania / mnozenia swoich pieniedzy ... i zagospodarywania moich podatkow na pokrycie deficytu w firmach, ktorymi zarzadzaja i ktore doprowadzili do widowiskowego bankructwa ........... .ooooo, to idzie im swietnie ! :D

To sie nazywa Niewidzialna Renka Rynku ( w ktora niektorzy swiecie wierza )

:D :D :D :D

hihi hahaha hehe :lol: :lol: :lol: :lol:

Ci co zarzadzali bankami tez byli wielkie spece od zarzadzanie i bez kija nie podchodz.....eeee tam ......

Tez wymysliles........oni nie maja o niczym pojecia oprocz zarzadzania / mnozenia swoich pieniedzy ... i zagospodarywania moich podatkow na pokrycie i deficytu w firmach, ktorymi zarzadzaja ........... .ooooo, to idzie im swietnie ! :D

To sie nazywa Niewidzialna Renka Rynku

:D :D :D :D

a jak nazwywa sie kogos, kto pisze "od rzeczy".....i to caly czas. he

ps. ci od zarzadzania + 200 000 000 innych osob. to dotyczy twojej wypowiedzi.

Moze jakiejs pracy bys sie imal ? :D Charter schools powstaja za pieniadze p r y w a t n e i ciagle powstaja nowe . Idea moze wyklula sie 16 lat temu ale sprawa jest ciagle na etapie tworzenia.

Greenspan ( guru ekonomiczne ostatnich 10leci) jeszcze dwa lata temu mowil, ze gospodarka ma mocne podstawy i nic go nie zaskoczy ...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Teraz mowi, ze podstaw nie ma zadnych i jest zaskoczony ...... :D :D :D :D

Jeszcze 2 ( d w a )miesiace temu slyszalam o d ekspertow i guru od zarzadzania w Polsce, ze recesja ja ominie a dolar bedzie spadal ....... :D :D :D :D ...bezrobocie tez ......ci ludzi enie wiedza chyba na jakim swiecie zyja .....a za reformy sie biora.... :D :D :D :D

Moze jakiejs pracy bys sie imal ? :D

Greenspan ( guru ekonomiczne ostatnich 10leci) jeszcze dwa lata temu mowil, ze gospodarka ma mocne podstawy i nic go nie zaskoczy ...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Teraz mowi, ze podstaw nie ma zadnych i jest zaskoczony ...... :D :D :D :D

Jeszcze 2 ( d w a )miesiace temu slyszalam o d ekspertow i guru od zarzadzania w Polsce, ze recesja ja ominie a dolar bedzie spadal ....... :D :D :D :D ...bezrobocie tez ......ci ludzi enie wiedza chyba na jakim swiecie zyja .....a za reformy sie biora.... :D :D :D :D

ja pracuje dla siebie i daje zatrudnie dla ponad 10 osob w tym cazsie.....co prawda nie ma to nic wspolnego z nauczycielami, choc moja stara jest nauczycielka.

oczywiscie nikt sie niespodziewal , ze ludzie zjedza wlasny ogon i rozloza banki.

ps. mieszkam zagranica , wiec uwazam , ze nie mam moralnego glosu w sprawach ktore nie ksztaltuje. jedno jest pewne polacy jako spoleczensto sa w innej sytulacji i nie sa tak "durni".

Nie, nic mnie nie rozsierdziło. Podchodzę do tej dyskusji na dużym luzie. Do wyników różnych badań i ankiet zresztą też. A co do uwag, to wcale nie miałam zamiaru Cię obrażąć. Po prostu w ciągu kilku ostatnich dni "na żywo" spotkałam się parę razy z bolesną parwdą, że wiele osób narzeka i chce, żeby coś się zmienilo, ale najlepiej, żeby zmienił to "ktoś". Tak się składa, że jestem "ktosiem" i załamało mnie to trochę. Może Ty jesteś właśnie takim człowiekiem, który chce coś zmienić, a nie czekać, aż inni to zrobią?

Pozdrawiam

Po pierwsze to nie jestem obrazony. Obrazic mnie niezwykle trudno.

Narzekam bo mam prawo. Do wyborow zawsze chodze.

Nie czuje sie na silach aby zmieniac panstwo , nie mam odpowiednich kwalifikacji.

Poczekam az zajmie sie tym ktos wybitnie uzdolniony , nie bede zajmowal mu miejsca.

:wink:

Wystarczy byc dobrym obywatelem.

Pozdrawiam