Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rysy na szybie - jak usunąć?

Recommended Posts

Jeśli ktoś uważa, że tlenkiem ceru (CEROXem) zniszczy sobie szkło, to pewnie nie miał z tym środkiem do czynienia. Pracuję w branży szklarskiej od ponad 10lat. Owszem, można zrobić soczewkę, ale trzeba się naprawdę przy tym postarać (polerować baaaaaardzo długo w jednym miejscu). Szkło jest na tyle twarde, że tak łatwo się nie poddaje :lol: . Tlenek ceru nie powoduje matowienia szkła !!! Cały proces można rozkładać dowolnie w czasie. Tlenek ceru nie nadaje się do plastików - zmatowi plastik. Do plastików polecam środek o nazwie POLIMAX. Jeszcze jedna uwaga - rys wyczuwalnych pod paznokciem tlenek ceru nie usunie (może je zminimalizować). Jeżeli ktoś ma inne pytania odnośnie polerowania szkła proszę pisać na PW.

Jeszcze jedna kwestia. Zazwyczaj polerujemy filcem. Należy uważać, aby na filc nie dostały się jakieś drobne kamyki lub inne twarde zanieczyszczenia. Miałem delikwenta, który polerował wklejone w płytki lustro. W czasie polerowania zamiast znikać, pojawiały się nowe rysy. Okazało się, że polerując lustro "zbierał" z płytek drobiny fugi, która dostała się na filc i spokojnie sobie rysowała szkło - efekt : LUSTRO DO WYMIANY

pozwolę sobie dodać swoje 3 grosze do wypowiedzi sławek_sko - środkiem zawierającym tlenek ceru (nazwy marketingowe są różne aczkolwiek znany jest pod ogólna nazwą "pasta polerska szklarska" ) możemy swobodnie wyprowadzić tzw. zarysowania włosowate. Włosowate od włosa a konkretne chodzi o jego średnicę.

Jak ona jest to zostawię Państwa sam na sam z pomiarami :)

Ruchami kolistymi ( w kierunku ruchu wskazówek zegara ) zataczamy koła stopniowo zwiększając siłę. Co mniej więcej 20 kółko sprawdzamy efekty swojej pracy. Walczymy aż do zwysięstwa.

Najszybciej zakup przeprowadzimy pewnie na allegro ale czy najtaniej ?

Kolega Sławek_sko zwrócił uwagę na ważny szczegół. :roll:

Zachowanie higieny technicznej jest konieczne, np. szmatka wycięta z czystej ale używanej koszuli

flanelowej nie nadaje się.... bo może zawierać w splocie twarde (i większe) drobiny poremontowe.

Tlenkiem ceru poleruje się najwyższej klasy szkła optyczne (te największe dla NASA również). :)

Nie może więc być mowy o żadnym rysowaniu powierzchni - to jest już ostateczna obróbka.

• 2 months później...
heh z tlenkiem ceru nie poradzilem sobie zabardzo, zarysowalem sciane szklana od prysznica a chcialem usunąc widoczną ryse. Mialem byc w plecu 4000pln jednak znalazlem firme motiveglass chlopaki pomogli mi w usunieciu rysy nie bylo to az tak tanie jak zakup tlenku jednak skuteczne i o wiele bardziej oplacalne niz wymiana.

• 1 year później...

Witam, temat trochę stary, ale nie chciałem zakładać nowego.

Mam telewizor starego typu, kineskopowy. Podczas przeprowadzki na ekranie utworzyły się małe ryski od piasku. Te rysy kumulują się w jednym miejscu przez co i obraz i sam wygląd telewizora nie wygląda najlepiej. Wiem że taki telewizor kosztuje 200 zł (allegro) jednak zależy mi na usunięciu tych rys. Czy tym ceroxem mogę to zrobić?

• 3 weeks później...
  • 2 years później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja próbowałem usuwać rysy według instrukcji opisanych w forum, ale powiem szczerze że zbytniego efektu nie widać... No ale mam dość głębokie rysy których nie zauważyłem gdy odbierałem okna przy montażu... teraz nie wiem nawet czy szyby były już od razu porysowane czy przy ocieplaniu ktoś to zrobił... No ale mądry polak po szkodzie... Przy następnym domu sprawdzę dokładnie żebym mógł szukać winnego :D

Ja próbowałem usuwać rysy według instrukcji opisanych w forum, ale powiem szczerze że zbytniego efektu nie widać... No ale mam dość głębokie rysy których nie zauważyłem gdy odbierałem okna przy montażu... teraz nie wiem nawet czy szyby były już od razu porysowane czy przy ocieplaniu ktoś to zrobił... No ale mądry polak po szkodzie... Przy następnym domu sprawdzę dokładnie żebym mógł szukać winnego :D

Przy głębokich rysach to wymienia się szyby na nowe.