urbit 15.10.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Jestem w trakcie stawiania stanu zero i mam założony licznik na wode.W związku ze zbliżającą się zimą i przyprozkami kiedy powinienem odkręcić licznik na wode? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2003 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 To zależy gdzie jest umieszczony. Jeżeli znajduje się w studzience wodomierzowej i jest zalany wodą to można go tam pozostawić. Jeśli jest w jakiejś szafce to wykręcić go trzeba nebawem, przed pierwszymi przymrozkami.Ponieważ w wodomierzu zawsze zostaje woda i nie bardzo jest ją wylać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 15.10.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Już teraz. Jak masz studzienkę wodomierzową to też. Chyba że ją trochę z góry docieplisz ( np.styropian+piach+ folia) i zaryzykujesz, nie odkrecając. Ja w pierwszym roku odkręciłem bo był dostęp do wodomierza, a w następnym nie bo studzienka była tak szczelnie zbudowana że napłynęło do niej metr wody z gruntu więc olałem i nie odkręcałem wodomierza. Został na zimę w wodzie i przeżył. A ostatnia zima była mroźna i dłuuuuuuuuuga. W tym roku wodomierz jest już wewnątrz domu więc odkręcę go niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 15.10.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 ja mam wodmierz juz w budynku w piwnicy, zime dwa lata temu przezyl, ostatnia zma byla mrozna i niestety - rozwalilo go choc byl ocieplony. Teraz tez ocieplilem cla instalacje, ale przezornie spuszcze z niej wode do samego wodomierza i powinno byc ok. dodatkowo zamontowalem tez wlasciwe okno (przedtem bylo byle jakie i nieszczelne), ułoze tez komore ze styropianu i powinno byc OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.10.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 ja mam studzienke wodomierzowa, jakąs francuzką ocieplona...juz druga zime i nic nie odkrecam.....studzienka była ciut drogawa, ale niestety narzucona przez wodociagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 15.10.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 ja mam wodmierz juz w budynku w piwnicy, zime dwa lata temu przezyl, ostatnia zma byla mrozna i niestety - rozwalilo go choc byl ocieplony. Teraz tez ocieplilem cla instalacje, ale przezornie spuszcze z niej wode do samego wodomierza i powinno byc ok. dodatkowo zamontowalem tez wlasciwe okno (przedtem bylo byle jakie i nieszczelne), ułoze tez komore ze styropianu i powinno byc OK Samo spuszczenie wody może nie pomóc. Jak budynek jest nieogrzewany to zawsze mogą sie znaleźć odcinki rur z których woda nie zejdzie. Mając to na uwadze tydzień temu przytargałem sprężarkę i po spuszczeniu wody z istalacji przedmuchiwałem rury dwie godziny sprężonym powietrzem. Razem z moim instalatorem. Sam to zaproponował. Następne napełnienie instalacji - wiosna 2004. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterek 15.10.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Teska, myślałem, że aktywność idzie w parze z jakością??? Francuzka czy może francuska? No rozumiem, paluszek się omsknął...Pozdrawiam, Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.10.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Kochani. Czegoś zdaje się, że nie rozumiem. Z tego co wiem to licznik jest własnością wodociągów i jest zabezpieczony plombą. Użytkownik nie ma uprawnień do zdjęcia takiego licznika. No... chyba, ze piszecie o jakichś prywatnych podlicznikach .... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 15.10.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Kochani. Czegoś zdaje się, że nie rozumiem. Z tego co wiem to licznik jest własnością wodociągów i jest zabezpieczony plombą. Użytkownik nie ma uprawnień do zdjęcia takiego licznika. No... chyba, ze piszecie o jakichś prywatnych podlicznikach .... . No co Ty, Wowka? To robi się za zgodą tegoż właściciela! O tym chyba nie trzeba wspominać. To by się dopiero narobiło jakbyśmy sobie sami zdejmowali wtedy, gdy przyjdzie na to ochota licznik energii czy gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.10.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 jurg - wobec tego tej czynności powinien dokonać właściciel czyli wodociągi. Tylko oni sa uprawnieni do zerwania plomby i zaślepienia otworu jakąś końcówką wraz z następną plombą by uniemożliwić nierejestrowany pobór wody.Przypuszczam, że taka czynność jest odpłatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 15.10.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Mnie również zaskoczyło to pytanie. Prawdopodobnie gdyby Wowka nie odpowiedział, moja odpowiedź byłaby taka sama. Mogę tylko dodać, że wodomierz powinno się montować w pomieszczeniu ogrzewanym lub studzience wodomierzowej aby nie było konieczności demontować na zimę. Jeżeli mimo to zachodzi obawa zamarznięcia, należy wykonać izolację termiczną. Ale zgłoszenie do dostawcy wody konieczności zdemontowania wodomierza też jest właściwym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 15.10.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Mnie również zaskoczyło to pytanie. Prawdopodobnie gdyby Wowka nie odpowiedział, moja odpowiedź byłaby taka sama. Mogę tylko dodać, że wodomierz powinno się montować w pomieszczeniu ogrzewanym lub studzience wodomierzowej aby nie było konieczności demontować na zimę. Jeżeli mimo to zachodzi obawa zamarznięcia, należy wykonać izolację termiczną. Ale zgłoszenie do dostawcy wody konieczności zdemontowania wodomierza też jest właściwym rozwiązaniem. ...i tak też robię już trzeci sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 15.10.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 U mnie za demontaż i zamontowanie sporo się płaci.Pracownicy wodociągów poradzili mi aby usunąć wodę z ostatniego odcinka rury.A robi się to wten sposób:należy zamknąć dopływ zasuwą,Do wylotu rury,/albo przez zawór antyskażeniowy/włozyć cienki wężyk i wodę wyssać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Można wyssać wodę odkurzaczem piorącym po uprzednim zamknięciu zasuwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 27.10.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Czy możesz podać producenta odkurzacza. Jestem zainteresowany. Ja mam wodomierz w studzience wodomierzowej ( dwa kręgi przykryte pokrywą ,głębokośc ok 120 cm - poprzedniej zimy wszystko było ok i tak zamierzam zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Studzienka o głębokości 120 cm? Taka głębokość akurat wymagana jest na południu Słowenii. Głębokość studzienki określa PWiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość pikuś 27.10.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wowka ma rację. Plomby są święte i mogą być zdjęte tylko przez PWik.To może kosztować ,ale nowy licznik tez kosztuje bo właściciel posesji jest zobowiązany go zabezpieczyć . Nawiasem mówiąc zdjęcie licznika to nie koniec problemu, ponieważ rozwala również zawór kulowy przed wodomierzem i wiosną do piwniczki będzie można wpuścic rybki. Moja rada-wodomierz zdjąć ale legalnie a resztę porządnie ogacić zakręcając zasuwę na przyłączu. Jestem z branży i znam problem. Życzę wszystkim i sobie też lekkiej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts