Andriu 05.02.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 odnośnie podłogi to faktycznie przez otwór włazu byłoby ciężko wsadzić musiałbyś je zcinać, ja też mam podłogę z OSB 18 i wykładałem ją na stryszek jak nie miałem jeszcze zrobionego ocieplaenia i czekało sobie na górze aż ułożę wełnę. fajnie jak sobie można ułożyć stelaż i fiolię od dołu w potem od góry układać wełnę nie sypie się na głowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miczogen 05.02.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Przypomiało mi się jak można rozwiązać problem cięzkiej klapy - widziałem to kiedyś w bardzo starym domu. Może komuś się spodoba taki pomysł...Do klapy była zamocowana lina (po przeciwnej stronie niż zawiasy), dalej lina biegła do góry, tam była przewleczona przez bloczek, a za bloczkiem wisiał obciążnik (oczywiście lżejszy od klapy ale na tyle ciężki, że opadając w dół pomagał unosić sporo ważącą klapę).Mam nadzieję, że nie zagmatwałem tego w sumie prostego, acz skutecznego rozwiązania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 05.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Ja będę miał podobne rozwiązanie do tego z liną i bloczkiem. Z tym, że zamiast ociążnika drugi koniec linki będzie zwisał w korytarzu. Ciągnąc za ten zwisający koniec będę unosił właz.Właz jest oczywiście unoszono do góry i ocieplony styropianem.Nie robiłem skrzyni. Właz jest mocowany bezpośrednio do jętek obrobionych gips-kartonem.http://img132.imageshack.us/img132/8236/40853956er0.th.jpgWidoczne na zdjęciu kawałki paneli PCV to pozostałości z podbitki, które pełnią rolę uszczelek i jednocześnie prowadnic.Sam właz to docięty na wymiar kawałek płyty OSB (koszt około 10zł). Na jego brzegach przykręciłem kawałki łat, które zostały mi z dachu.http://img132.imageshack.us/img132/5782/53656580ph0.th.jpgDo tego styropian 15 (pozostałość po ociepleniu ścian) z wyciętami frezami na łaty.W zbliżeniu:http://img132.imageshack.us/img132/1666/47406034iv4.th.jpgNa kolejnym zdjęciu widać wyszukany sposób zamocowania sznurka, na którym wisi sobie właz. Docelowo sznurek zostanie zastępiony grubszą linką, która za pośrednictwem bloczka umożliwi podnoszenie włazu.http://img132.imageshack.us/img132/787/71456133by6.th.jpgTak wygląda zamknięty właz w całości.http://img23.imageshack.us/img23/4503/52047051ki8.th.jpgOd spodu do płyty OSB przykręce gipskarton a krawędzie wykończę białymi kątownikami z PCV. Zaletą tego włazu jest niska cena. Wada - brak drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 18.02.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Moze ktos z Was zrobil klape w suficie z plyt gk?Nie mam koncepcji a bede musial miec taki wlaz lub klape aby skontrolowac od czasu do czasu zbiorniczek wyrownawczy do kominka z plaszczem wodnym.Moze macie jakies patenty?Jak zrobic aby nie kruszyc plyty gk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 02.03.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja skleiłem z 6 płyt styropianowych 5cm x50x100 pokrywę o wymiarach 100x150x10cm. Jest lekka, wychodząc kładę ją na ramie wyłazu.Oczywiście kleiłem na zakładkę, a nie na styk.Jedną płytę trzeba przeciąć wzdłuż.Powinienem ją jeszcze okleić tapetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 04.12.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Chcę ocieplić styropianem właz, ale od spodu (z góry nie ma miejca). Jak najlepiej przymocować go do drewnianego włazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.12.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 ...ale od spodu (z góry nie ma miejca). Dlaczego nie ma miejsca ? Nad klapą jest złożona drabinka, która (po zamknięciu wyłazu) trochę wystaje ponad podłogę strychu. U mnie wystawała 3 cm. Dla tego ułożyłem ramę wokół wyłazu (na podłodze strychu, wykonaną z 8 pasków płyty wiórowej (2x18mm) o szerokości pasków 20cm. A na tej ramie schodząc po drabince zasuwam płytę ze styropianu. W ten sposób mam 2 zapory dla zimna : płyta wyłazu i płyta styropianowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 05.12.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Nie ma miejsca, bo to jest bardzo stary dom i właz jest bez przymocowanej drabinki Sama klapa od włazu po otwarciu stoi pionowo i opiera się o krokwię (trzyma się na haczyku), więc jesli dałbym styropian z tamtej strony, to nie wszedłbym na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.12.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Chcę ocieplić styropianem właz od spodu. Jak najlepiej przymocować go do drewnianego włazu? Przykleić n.p. klejem Styropian Glue firmy Dragon. Sprzedawany w 1 litrowych plastikowych butelkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 06.12.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.03.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 (edytowane) Witam, mam właz (taki z rozkładaną drabinką) na nieużytkowe i nieocieplane poddasze (ocieplenie na podwieszanym suficie). Niestety żadne ze zdjęć, które wrzucałeś w tym temacie nie są dostępne. Możesz wrzucić ponownie? Jak się sprawuje to rozwiązanie po tylu latach? Edytowane 5 Marca 2021 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts