Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik do CWU?

christof333

Recommended Posts

Posiadamy dwupłaszczowy zbiornik Delfin (140litrowy),i pompe cyrkulacyjną do CWU 15PWr14C

Dom ma 140m2 pow.użytkowej niepodpiwniczony z poddaszem użytkowym.

Poszukuje informacji o tym jaki sterownik do CWU był by najlepszy.

Chciałbym aby można by GO było zaprogramować i "nie pilnować "GO

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja szukam czegoś co moge ustawić na conajmniej kilka dni-tak abym nie musiał GO sprawdzać.

Czy ten podany sprawdzi sie?!

Jeżeli chciałbyś aby kazdy dzień miał inaczej ustawione czasy załączania pompki cyrkulacyjnej to zwykły sterownik elektromechaniczny nie sprawdzi się, musiałbyś go codziennie przeprogramowywać. Natomiast raz ustawiony działa co dzień tak samo (pracuje w cyklu dobowym) dopóki nie zmienisz ustawień.

Co chcesz sprawdzać przy sterowniku?

Chciałbym aby po jednokrotnym ustawieniu sterownika nie musiałbym GO doglądać

Czyli przynajmniej aby przez tydzień "chodził on" tak jak będzie zaprogramowany.

Ten najprostszy raz ustawiony będzie działał bez potrzeby doglądania przez rok, dwa, może trzy dopóki się mechanicznie nie zużyje. Oczywiście ustawienia (program) możesz w każdej chwili zmienić. Sterownik jest zasilany bezpośrednio z sieci, umieszcza się go w gniazdku elektrycznym i podłącza do niego pompkę cyrkulacyjną. Nie są potrzebne żadne dodatkowe przewody.

Teraz nie wiem czy sie nie pomyliłem więc napisze CO MAM w kotłowni :

-piec CO z nadmuchem i pompką cyrkulacyjną

-nad piecem są dwie pompki podłączone do obiegu rur

-ogrzewanie podłogowe w kuchni i łazienkach

-bojler dwupłaszczowy

-pompke podłączoną do bojlera i łączącą rure z ciepłą wodą:do ciepłej wody mam po dwie rurki,pierwsza doprowadza wode do punktu odbiorczego a druga ma za zadanie wymuszenie obiegu wody tak aby po odkręcenia kranu odrazu leciała ciepła woda.

I właśnie chodzi mi o TĘ pompke -poszukuje do niej sterownika załanczającego pompke według wprowadzonych danych :-?

Jeśli pomyliłem sie na początku mego pierwszego postu (a na to wychodzi) to serdecznie przepraszam :oops:

Właśnie cały czas podaję Ci informacje na temat sterownika do pompki cyrkulacyjnej ciepłej wody użytkowej. Pompkę taką montuje się na rurze powracającej od kranów i baterii do zasobnika (bojlera) ciepłej wody i podłącza do sterownika np. czasowego opisanego przeze mnie, aby można było ustawić czasy pracy i czasy wyłączenia. Możesz np ustawić od godz 6:00 do 24:00 cykliczną pracę pompki co 15 minut, a w godz 24:00 do 6:00 pompka jest wyłączona. Zastosowanie sterownika pompki cyrkulacyjnej cwu ogranicza straty ciepła w układzie cwu w porównaniu z sytuacją gdyby pompka pracowała okrągłą dobę, ale nie ogranicza jednocześnie komfortu korzystania z ciepłej wody.

Też kiedyś myślałem o sterowaniu czasowym. Koniec końców układ dość prosty zrobiłem na wyłączniku schodowym który podtrzymuje napięcie na pompie na nastawiony na nim czas. Mam dwa wyłączniki dzwonkowe w łazience i kuchni, po naciśnięciu wyłącznika po ok minucie leci ciepła woda a po 1,5 minucie pompa automatycznie się wyłącza. Proste, tanie, ekonomiczne, wiadomo że nie automatyczne bo trzeba pamiętać o włączeniu kiedy się potrzebuje ciepłą wodę a czas oczekiwania ok minuty jak dla nas jest w zupełności akceptowalny.

Zastosuj termostat z regulowaną histerezą, kosztuje ok 100 zł, a działa nieporównanie logiczniej od wszelkich czasówek.

Pasowałoby jednak czasówkę w szereg podłączyć. W nocy cyrkulacja c.w.u. jest zbędna.

Czyli w nocy mam do wyboru:

- nie myję rąk po sikaniu

- nie korzystam wcale z toalety

- myję ręce w zimnej wodzie

- czekam minutę na ciepłą wodę

?????

Prawie każdy termostat ma możliwość ustawienia co najmniej dwóch stref czasowych w ciągu doby, można sobie zaprogramować na noc niższe temperatury, na przykład 30C, wystarczy do mycia rąk, a na dzień ustawić 45-50C potrzebne choćby do mycia garów.

Na przykład taki załatwia sprawę:

http://www.allegro.pl/item461904132_programowalny_termostat_pokojowy_podlogowy_zas.html

PS

Lepsze pompy cyrkulacyjne WILO mają coś takiego wbudowane :-)

Nie, nie zimną wodą tylko dziadowaniem. Albo robię cyrkulację która działa zawsze albo oszczędzam konsekwentnie i jej nie robię wcale. No i trochę umiem policzyć, na przykład ile można zaoszczędzić.

Na tej zasadzie zdecydowałem się mieć cyrkulację, rekuperator i nie mieć GWC, solarów.

Nie, nie zimną wodą tylko dziadowaniem. Albo robię cyrkulację która działa zawsze albo oszczędzam konsekwentnie i jej nie robię wcale. No i trochę umiem policzyć, na przykład ile można zaoszczędzić.

Na tej zasadzie zdecydowałem się mieć cyrkulację, rekuperator i nie mieć GWC, solarów.

Przyznam się Tobie że że nie należę do ludzi przesadnie oszczędnych, komfort lubię ale bez przesady, pieniędzy w błoto nie lubię wyrzucać więc jeśli gdzieś można zaoszczędzić to to robię. Dlatego też zastosowałem rozwiązanie jakie opisałem i nie czekam minuty bo i tak zawsze przed umyciem rąk trzeba je sobie pobrudzić :wink: więc ta minuta jest akurat niezauważalna. Fakt jest taki że trzeba pamiętać o załączeniu ale to z czasem wchodzi w krew i nie ma problemu.

Co do cyrkulacji i oszczędności to podzielę się jeszcze raz moim doświadczeniem. Kiedyś na samym początku po odpaleniu kotła dzienne zużycie gazu latem było i jest do dziś ok 0.8-1 m3. Jednego dnia po kombinacjach z cyrkulacją przez przypadek pompa chodziła 24h/dobę. Wiesz jakie było wtedy zużycie ? Sam bylem zaskoczony i może Ty też będziesz .... 3 m2 :o . Ten odczyt był właśnie impulsem do takiego a nie innego rozwiązania cyrkulacji. Na pewno rocznie kilka ładnych złotóweczek na tym zaoszczędzę a osobście to rozwiązanie uważam za wystarczająco komfortowe. Oczywiście Ty masz prawo mieć inne zdanie :wink:

Może masz rurki do cyrkulacji źle ocieplone? Może nie masz "odcinków izolacyjnych" od trójnika do baterii? No i dlaczego sądzisz że cyrkulacja sterowana temperaturowo może chodzić non-stop? Według moich wstępnych testów przy takim sterowaniu pompa chodzi przez kilka procent czasu. I chyba rozwiązanie nie jest takie zupełnie bez sensu, skoro np Wilo produkuje pompy z wbudowanym termostatem jako najwyższy model.

Samo sterowanie czasowe nie uwzględnia na przykład zmian temperatury wody w zasobniku CWU i może pracować niepotrzebnie długo w dzień i całe oszczędzanie w nocy idzie w gwizdek.

Ja tam czas mierzę czasomierzem a nie termometrem, to i temperaturę wody w kranie będę regulował termostatem a nie zegarkiem :lol:

Może masz rurki do cyrkulacji źle ocieplone? Może nie masz "odcinków izolacyjnych" od trójnika do baterii? No i dlaczego sądzisz że cyrkulacja sterowana temperaturowo może chodzić non-stop? .... I chyba rozwiązanie nie jest takie zupełnie bez sensu, skoro np Wilo produkuje pompy z wbudowanym termostatem jako najwyższy model.

Rurki mam ocieplone dobrze jedynie nie są ocieplone giętkie weżyki idące do baterii - sprawdzałem instalatorów :wink: .

Nie stwierdziłem że cyrkulacja sterowana temperaturowo może chodzić non-stop chciałem jedynie zauważyć że z pewnością każde rozwiązanie z automatyką czy to temperaturową czy czasową będzie droższe niż załączenie cyrkulacji w momencie zapotrzebowania ciepłej wody ( komfort pomijam bo to jest oczywiście poza dyskusją ). Oczywiście nie neguję żadnego rozwiązania automatycznego, jeśli ktoś się godzi na pełen komfort i na idące z tym wyższe koszty to oczywiście jego wybór.