pluszku 04.11.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Tematu sterowania cyrkulacja jeszcze nie rozwiazałem, ale ostatnio zaswitał mi nowy pomysl. Na allegro mozna kupic ponizszy włacznikhttp://www.allegro.pl/item469099938_wylacznik_wlacznik_zasilania_na_pilota_f_vat.htmlsterowany pilotem. Moze zamiast przyciskow dzwonkowych, sterowania cyrkulacji z centalki alarmowej wystarczy 1 gniazdko i 2 piloty - jeden w kuchni a drugi w łazience.Ba! Idąc spac można sobie takiego pilota zabierac ze sobą lub po prostu wieszac w miejscu ustalonym z innymi domownikami.Ba! Idąc latem na ogrodek zostawiac go na tarasie.Robimy "pstryk" i po minucie juz mamy ciepła wode, czesto szybciej niz dotrzemy do kuchni.Odpadaja "jałowe" przebiegi w nocy.Nie trzeba programowac osobnych trybow na dzien roboczy, na weekend, na czas urlopu.Nie ma cie w domu, nie naciskasz przycisku, nie ma strat ciepła.Włącznik dzwonkowy - swietna sprawa, lecz jest to odpowiednik telefonu stacjonarnego. Włącznik na pilota to jak telefon komorkowy.Czy ktos obecnie zamieniłby komorke na stacjonarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 08.11.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Czy ktos obecnie zamieniłby komorke na stacjonarny? Ogólnie rozwiązanie warte uwagi. Ja jednak pozostałbym przy wyłącznikach mechanicznych bo ich podstawową zaletą jest to że nie zmieniają miejsca . Nie raz już szukałem pilota od telewizora a poza tym podobnie jak biegi w samochodzie zmienia się automatycznie nie myśląc gdzie jest dźwignia zmiany biegów to podobnie po imprezie łatwiej trafić w wyłącznik niż znaleźć pilota Nie ma cie w domu, nie naciskasz przycisku, nie ma strat ciepła. Dokładnie to chciałem przekazać w swoim wywodzie ale nie wiem czy byłem dobrze zrozumiany. Niektórzy mimo wszystko zdecydowanie wolą full automat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 08.11.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Wszystko zalezy od samodyscypliny. Ale dzieci jeszcze mam małe i do moich porzadkow sie nie wtrącaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 09.11.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Załączanie i wyłączanie grzania wody w zasobniku jak i działanie dostępnych w handlu sterowników pomp c.w.u. charakteryzuje się pewną histerezą. Może zdażyć się sytuacja, że temperatura wody w zasobniku będzie niższa niż temperatura zadziałania wyłączenia pompy c.w.u. Woda w obwodzie cyrkulacji jest już ciepła a pompa nadal pracuje dopóki kocioł nie podgrzeje wody w zasobniku do temperatury odpowiedniej dla zadziałania wyłącznika w sterowniku. Albo co gorsza temperatura wyłączenia grzania wody będzie niższa niż temperatura wyłączenia pracy pompki. Pompa cyrkulacyjna będzie w tym przypadku pracowała non-stop. Właściwe ustawienie dwóch niezależnych układów regulacji może się okazać dość kłopotliwe. Najsensowniejszym rozwiązaniem sterowania cyrkulacją c.w.u. wydaje się być połączenie sterowania czasowego i temperaturowego. Czujnik temperatury załącza pompkę cyrkulacyjną gdy temperatura wody w rurce powrotnej cyrkulacji spadnie poniżej zadanej wartości, a zegar wyłącza pompkę po czasie niezbędnym na "przepchanie" wody (np. 1-2 minut) przez obwód cyrkulacyjny c.w.u. Dodatkowo zegar wyłącza pompkę w zaprogramowanych przez uzytkownika godzinach. Takiego sterownika nigdzie nie spotkałem, chyba sobie sam zaprojektuję i wykonam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 10.11.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Tu nie ma co specjalnie projektować http://www.allegro.pl/item474271690_programator_elektroniczny_tygodniowy_lcd_od_ss.html oraz http://www.sobik-kotly.pl/sp100c-i48.html Mniej więcej od tygodnia coś w tym stylu działa u mnie w kotłowni. Rezultaty (tzn czas pracy pompy CWU) jak na razie całkiem zachęcające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.11.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Należało by podłączyć programator czasowy do gniazdka, a do tego programatora podłączyć sterownik termostatyczny, który będzie załączał i wyłączał pompę cyrkulacyjną. Termostat podtrzymuje cyrkulację ciepłej wody w zadanych przez nas godzinach i wszystko gra Trzeba tylko umiejętnie dobrać nastawę termostatu do temperatury wody w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 10.11.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Załączanie i wyłączanie grzania wody w zasobniku jak i działanie dostępnych w handlu sterowników pomp c.w.u. charakteryzuje się pewną histerezą. Może zdażyć się sytuacja, że temperatura wody w zasobniku będzie niższa niż temperatura zadziałania wyłączenia pompy c.w.u. Woda w obwodzie cyrkulacji jest już ciepła a pompa nadal pracuje dopóki kocioł nie podgrzeje wody w zasobniku do temperatury odpowiedniej dla zadziałania wyłącznika w sterowniku. Albo co gorsza temperatura wyłączenia grzania wody będzie niższa niż temperatura wyłączenia pracy pompki. Pompa cyrkulacyjna będzie w tym przypadku pracowała non-stop. Właściwe ustawienie dwóch niezależnych układów regulacji może się okazać dość kłopotliwe. No tak, wielki kłopot ustawić dwa termostaty W zasobniku ustawiasz taką temperaturę jaka Ci potrzebna, spotykane wartości to od 40 do 90C, a na termostacie cyrkulacji ustawiasz niższą, wystarczy jak to będzie 30C, i nie zdarzy się nic co wymyśliłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.11.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Załączanie i wyłączanie grzania wody w zasobniku jak i działanie dostępnych w handlu sterowników pomp c.w.u. charakteryzuje się pewną histerezą. Może zdażyć się sytuacja, że temperatura wody w zasobniku będzie niższa niż temperatura zadziałania wyłączenia pompy c.w.u. Woda w obwodzie cyrkulacji jest już ciepła a pompa nadal pracuje dopóki kocioł nie podgrzeje wody w zasobniku do temperatury odpowiedniej dla zadziałania wyłącznika w sterowniku. Albo co gorsza temperatura wyłączenia grzania wody będzie niższa niż temperatura wyłączenia pracy pompki. Pompa cyrkulacyjna będzie w tym przypadku pracowała non-stop. Właściwe ustawienie dwóch niezależnych układów regulacji może się okazać dość kłopotliwe. No tak, wielki kłopot ustawić dwa termostaty W zasobniku ustawiasz taką temperaturę jaka Ci potrzebna, spotykane wartości to od 40 do 90C, a na termostacie cyrkulacji ustawiasz niższą, wystarczy jak to będzie 30C, i nie zdarzy się nic co wymyśliłeś Ależ oczywiście zgadza się , podałem tylko przykład możliwej do zaistnienia sytuacji gdy "nietechniczny" użytkownik podłączy pompkę cyrkulacyjną do termostatu i niewłaściwie cały układ "zestroi". To tak na wszelki wypadek żeby później nie było pytań dlaczego pompka się nie wyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujezyn 14.11.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Znajomy mi mówił, że na tym forum padały tak fantastyczne pomysły z cyklu "jak usprawnić cyrkulację", że głowa mała...Zgadzam się z którymś z forumowiczów, że ciężko pogodzić wysoki komfort z oszczędnościami. Niewątpliwym grzechem jest praca cyrkulacji w nocy, ale też gdy nas nie ma w domu. Ale po kolei: Założenia:1. Zależy Ci na wysokim komforcie posiadania gorącej wody. Zatem nie jesteś osobą kt. np. wyłącza TV ze stand by'a bo on też pobiera prąd. Ten post nie jest dla tych osób.2. Nie jesteś jednak marnotrawcą - tam gdzie ewidentnie można zaoszczędzić - oszczędzasz!3. Nie jesteś emerytem, kt. codziennie robi to samo o tych samych godzinach. Czyli zasadniczo eliminujemy rozwiązania, typu sprzężenie cyrkulacji z czujką ruchu w łazience (WC, kuchni), nie byłbym tez fanem przytoczonych przycisków dzwonkowych do ręcznego załączania cyrkulacji (ciągle trzeba czekać tę minutę!). Nie montujemy też przepływomierza, kt. uruchamia pompę jak się odkręci kran (no to już zwariowany pomysł), itp. Zacznijmy od pytania, czy różnicować temperaturę wody w zasobniku? Moim zdaniem nie. I mój instalator kotłowni stwierdził, że jeśli się chce mieć wysoki komfort użytkowania, to nie ma to sensu. Potrzebujesz gorącej wody - to ją masz. Zwłaszcza, jeśli się prowadzi taki taki tryb życie, że nie wiadomo, kiedy ta woda może się przydać (nieregularny plan dnia). A z kolei dobre zasobniki są tak izolowane, że ubytek temperatury w przypadku braku poboru (także cyrkulacja) jest znikomy. To trochę tak, jak z wyłączaniem silnika na światłach w mieście. Można, ale czy naprawdę warto...??To prowadzi do konkluzji, że pogodzenie wysokiego komfortu z oszczędnością jest możliwe, tylko nie możesz pobierać wody (cyrkulacja) wtedy, gdy ewidentnie nie jest Ci potrzebna. W pozostałych przypadkach masz gorącą wode na zamówienie. A z kolei kiedy nie jest Ci potrzebna? Na pewno, gdy nie ma Cię w domu i zasadniczo wtedy, gdy śpisz. Wniosek - wtedy cyrkulacja musi być wyłączona na stałe. Natomiast gdy jesteś w domu i czynnie funkcjonujesz (nie śpisz) cyrkulacja musi pracować. Osobnym tematem jest czy w sposób ciągły, przerywany, czy zależnie od temperatury w gałązce cyrkulacji (też omawiane). Rozwiązanie, które podrzucił mi ów znajomy (i może już było na forum) to sprzężenie pracy pompy cyrkulacji z wyjściem programowalnym w centrali alarmu. Wychodzisz z domu - włączasz alarm - wyłącza się cyrkulacja. Idziesz spać - włączasz tryb nocny - wyłącza się cyrkulacja. Dla mnie rozwiązanie idealne zapewniające realne oszczędności przy naprwdę wysokim komforcie. Uniezależniasz pracę cyrkulacji od nietypowych dni świątecznych (zegary pn-pt, sb-nd), od tego, czy dziś wrócisz później do domu (a cyrkulacja już pracuje), czy akurat sie pochorowałeś a cyrkulacja nie pracuje... Strategiczny moment jest wtedy, gdy cyrkulacja rozpoczyna pracę (słynne oczekiwanie 1min), ale:1. Gdy wracasz do domu, to PIERWSZE co robisz, to wyłączasz alarm. I zdejmujesz buty, kurtkę i ciach minuta już minąła, gorąca woda jest od ręki.2. Wstajesz rano, też pierwsze co robisz to wyłączasz tryb domowy. I 99% ludzi idzie się wysikać. I zanim się obejrzysz to też masz juz ciepłą wodę. Genialne? PS: tak, wiem w nocy, gdy wstaje się do kibla (tu odsetek ludzi jest znacznie mniejszy...) trzeba by rączki umyć w zimnej wodzie, bo bez sensu jest wyłaczać alarm na 3 minuty. No i jak Wam się to podoba?Oczywiście trzeba mieć alarm, no i jakiś przewód łączący centralę z kotłownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 14.11.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 U mnie sterownik do pieca steruje cyrkulacją w taki sposób że uzależnia jej działanie od zaprogramowanej charakterystyki załączeń i wyłączeń samego CWU. CWU można dowolnie zaprogramować - kiedy ma się włączyć, wyłączyć w zależności od dnia tygodnia. Dodatkowo masz różne programy - możesz ustawić tryb choroby itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujezyn 14.11.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 No tak, użycie sterownika od kotła to pierwsze możliwe rozwiązanie, choć nie zawsze sterowniki taką opcję mają, bądź jest uboga. Ale problem ze sterownikiem kotła jest taki sam, jak z zegarem programującym - on nie wie, że np. zapiłeś po pracy i wracasz nocą i podstepnie cyrkuluje Ci po południu, wyłącza się wieczorem i akurat jak juz wrócisz o 1 to musisz coś ręcznie pogmerać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 14.11.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 No tak, użycie sterownika od kotła to pierwsze możliwe rozwiązanie, choć nie zawsze sterowniki taką opcję mają, bądź jest uboga. Mój akurat ma. Ale problem ze sterownikiem kotła jest taki sam, jak z zegarem programującym - on nie wie, że np. zapiłeś po pracy i wracasz nocą i podstepnie cyrkuluje Ci po południu, wyłącza się wieczorem i akurat jak juz wrócisz o 1 to musisz coś ręcznie pogmerać... Ale to jest to samo co z twoim pomysłem odnośnie alarmu. Nie każdy alarm ma, będzie miał, jest mu potrzebny. I tak sam naciskasz ten jeden przycisk programując odpowiedni stan. To samo jest przy niektórych sterownikach samego pieca. Działanie gotowca w moim przypadku rozwiązuje problem z wyłączaniem cyrkulacji na noc - robi się to z automatu w zależności od samego ustawiania grzania CWU. A jak ktoś chciałby wogóle to super zrobić to i tak jedyne wyjście to PLC i programowanie takiego sterownika - może być razem z inteligentną instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 20.11.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 ...nie byłbym tez fanem przytoczonych przycisków dzwonkowych do ręcznego załączania cyrkulacji (ciągle trzeba czekać tę minutę!). .... 2. Wstajesz rano, też pierwsze co robisz to wyłączasz tryb domowy. I 99% ludzi idzie się wysikać. I zanim się obejrzysz to też masz juz ciepłą wodę. Czyli na początku przeciwnik a pod koniec wypowiedzi już nie Moim zdaniem logiczne jest to że w zdecydowanej większości przypadków nie idzie się do łazienki-ubikacji umyć jedynie ręce, tylko priorytetem jest potrzeba a po niej dopiero mycie, więc mówienie o "czekaniu minutę" na wodę jest absurdem. Nie żebym był jakimś wielkim propagatorem tej opcji ale faktycznym jedynym minusem jest tu po prostu pamiętanie o "pstryknięciu" co po jakimś czasie wchodzi w krew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 20.11.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Nie żebym był jakimś wielkim propagatorem tej opcji ale faktycznym jedynym minusem jest tu po prostu pamiętanie o "pstryknięciu" co po jakimś czasie wchodzi w krew. heh ludzie robią sobie zsyp na bielizne - zeby z pustymi rekami schodzic z piętra, a ty im karzesz guzik naciskać Wg mnie dopasowac sterowanik czasowy pompy do trybu życia i koniec. Czasem jak z nienacka w srodku nocy rece umyc - to zimna bedzie pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 20.11.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Policzył ktoś może jaki jest roczny koszt użytkowania cyrkulacji CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.11.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Policzył ktoś może jaki jest roczny koszt użytkowania cyrkulacji CWU? wilo star-z 15 tt pobiera 22 W i 38 W, są podane 2 wartości, pewnie można ustawić i zależy to od długości pętli i wysokości podnoszenia! Daje to nam : 80 zł i 150 zł /rok! , 7,5zł i 13 zł/miesiąc ! To nie są duże koszty, najgorzej jest ze stratami ciepła, tego nikt nie policzy,w każdym domu będzie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 21.11.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Tyle to by pompa zużyła gdyby chodziła non-stop przez cały rok. Miałem na myśli straty ciepła - sam bym policzył ale nie wiem jakie U mają otuliny na rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 22.11.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Policzył ktoś może jaki jest roczny koszt użytkowania cyrkulacji CWU? U mnie jest tak: - zasobnik 120l - instalacja cwu: dwie łazienki + kuchnia - na oko jakieś 20-30m instalacji - otuliny na rurach cwu: 13 i 20mm - temperatura cwu - nastawiona 50stC, faktyczna 48-55 stC - pompka cyrkulacyjna pracuje non stop 7-24 Zauważyłem, że jak nie ma rozbioru wody, a chodzi cyrkulacja, to piec włącza się co 1-1,5 godz. podgrzewając wodę od 48-55 stC Na jedno podgrzanie idzie około 1 kWh. Na dobę idzie około 12 kWh (w tym około 1,7 kWh straty zasobnika) Dzienny koszt cyrkulacji (energia z gazu 0,18 zł/kWh) to około 2,2 zł Po zastosowaniu programatora czasowego - włączenie na 15min raz na godzinę - koszt dzienny spadł do ok. 1,7 zł pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 08.12.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Policzył ktoś może jaki jest roczny koszt użytkowania cyrkulacji CWU? U mnie jest tak: - zasobnik 120l - instalacja cwu: dwie łazienki + kuchnia - na oko jakieś 20-30m instalacji - otuliny na rurach cwu: 13 i 20mm - temperatura cwu - nastawiona 50stC, faktyczna 48-55 stC - pompka cyrkulacyjna pracuje non stop 7-24 Zauważyłem, że jak nie ma rozbioru wody, a chodzi cyrkulacja, to piec włącza się co 1-1,5 godz. podgrzewając wodę od 48-55 stC Na jedno podgrzanie idzie około 1 kWh. Na dobę idzie około 12 kWh (w tym około 1,7 kWh straty zasobnika) Dzienny koszt cyrkulacji (energia z gazu 0,18 zł/kWh) to około 2,2 zł Po zastosowaniu programatora czasowego - włączenie na 15min raz na godzinę - koszt dzienny spadł do ok. 1,7 zł pzdr Piotrek 1,7 zl/dzien to 620 zl/rok. Za taką kwote mieszkańcy bloków maja 40 m3 ciepłej wody - czyli dla niektorych koszt ich rocznego zużycie ciepłej wody. To taka mała dygresja off-topic do tematu w ktorym ludzie przenoszacy sie z bloków do własnych domow chwala sie o ile spadły im koszty mediow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 09.12.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 1,7 zl/dzien to 620 zl/rok. Za taką kwote mieszkańcy bloków maja 40 m3 ciepłej wody - czyli dla niektorych koszt ich rocznego zużycie ciepłej wody. To taka mała dygresja off-topic do tematu w ktorym ludzie przenoszacy sie z bloków do własnych domow chwala sie o ile spadły im koszty mediow. Kiedy właśnie że spadły koszty CWU 1. Mieszkając w bloku w trzy osoby zużywaliśmy miesięcznie 8-9 m3 ciepłej wody Rocznie na podgrzanie wody płaciliśmy ok. 1350 zł 2. Mieszkając w domku w cztery osoby w lecie zużycie gazu na CWU + gotowanie to 1,9 m3/dobę. Odliczając dajmy na to 0,3 m3 na gotowanie daje nam to roczny koszt podgrzania wody: 1020 zł pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts