Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik do CWU?

christof333

Recommended Posts

Nie żebym był jakimś wielkim propagatorem tej opcji ale faktycznym jedynym minusem jest tu po prostu pamiętanie o "pstryknięciu" co po jakimś czasie wchodzi w krew.

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że, że rozwiązanie SławkaD - z włącznikami dzwonkowymi - nie wyklucza stosowania innych rozwiązań - mieszanych. Łatwo można sobie wyobrazić np. minimalne nastawy czasówek w dzień plus przycisk dzwonkowy jesli potrzebna natychmiast ciepła woda w nocy.

Warto też mieć na uwadze, że w pewnych godzinach dnia, gdy pobór ciepłej wody jest duży (cała rodzina rano w ciągu godziny wychodzi do szkoły/pracy a wieczorem w ciągu 2 godzin intensywnie używa łazienki i kuchni) cyrkulacja nie jest tak naprawdę potrzebna bo ciepła woda nie zdąży wystygnąć w rurze a już jest potrzebna jej następna porcja.

Poza tym Sławek mając pstryczki zawsze może zmienić koncepcję i bardzo łatwo pstryczki zdjać, puszki zaślepić, kable połączyć i wstawić termostaty, czasówki lub bawić się z podłączeniem do alarmu. Ktoś kto pstryczków nie przewidział nie ma takiej możliwości - nie może nawet sprawdzić jak w jego domu sprawdziłoby się takie rozwiązanie.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 years później...

Czy mógłby ktoś, kawa na ławe, narysowac schemat jak zrobić cyrkulację włączaną przyciskiem dzwonkowym w dwóch łazienkach i kuchni?

Przewód jest pociągnięty z każdego miejsca do kotlowni. I co dalej?

Chcę miec tylko uruchamianą przyciskiem dzwonkowym na ok 2 min.

Nikt mnie nie rozumie w domu jak tłumaczę, o co mi chodzi :(

Elfirku, a powiedz po co Ci taka funkcjonalność tylko na 2 min??

Bo 2 minuty starczą na wypchnięcie zimnej wody z rurek i napełnienie ich ciepłą. Potem jest normalny obieg cw, bez pompy na zasadzie - z kranu wypływa, to w pustą rurę nalewa się nowa ze zbornika.

Nie. To jest automat (przekaźnik czasowy), jeden na wszystkie przyciski (te dwa na schemacie na prawo od przekaźnika). Przycisków możesz dołożyć ile chcesz, a na przekaźniku ustawiasz czas załączenia po podaniu impulsu przyciskiem.

Wielkie dzięki. Widzisz, nawet nie umiem odczytać rysunku a co dopiero wytłumaczyć.

Rozpracowałam przewody do tego etapu:confused:

http://images65.fotosik.pl/380/a01d76efe60e2602.jpg

Edytowane przez Elfir

nie, przewody od przycisków są poprowadzone do kotłowni i sobie grzecznie wiszą, aż zrozumiem jak się je podłącza :)

Nie jestem elektrykiem. Elektryk od instalacji zwiał nam do Anglii. Mąz zna się tylko trochę. Musiałabym wynajmować nowego elektryka, który nie zna naszej instalacji. A kasa mi się skończyła :(

Dlatego tak rozpaczliwie potrzebuję pomocy dla dyletanta :(

Edytowane przez Elfir

ale przecież tylko chwila potrzebna jest do przepchnięcia wody. Jak już przepchnie to leci natychmiast ciepła od czasu odkręcenia do czasu zakręcenia kurka.

W cyrkulacji woda nie musi cały czas krążyć. Tylko na tyle, by utrzymać ciepłą wodę w rurach. A ja chcę przepychać wodę tylko, kiedy chcę z niej skorzystać. Dlatego przyciski mam przy wejściu do łazienki.

Wchodzę do łazienki, włączam przycisk, pompka działa i przepycha, korzystam z sedesu lub rozbieram się pod prysznic i po wszytskim odkręcam kran z ciepłą wodą a pompka się wyłącza. Ciepła woda leci tak długo aż nie zakręcę kranu lub nie spuszczę ze zbiornika 100l .

Edytowane przez Elfir

a jest sens robić pod dzwonkowym, nie lepiej zrobić aby pompa się włączała pod włącznikiem światła ??

Nie, bo nie zawsze wchodze do łazienki czy kuchni i potrzebuję ciepłą wodę:

- płukanie kwiatów pod prysznicem

- mycie butów

- nalewanie wody do miski

- ostawienie środków czystości

- wysmarkanie się w papier toaletowy ;)

a jest sens robić pod dzwonkowym, nie lepiej zrobić aby pompa się włączała pod włącznikiem światła ??

że tak się wetnę ...

a po co to tak kombinować, przecież większość roku to sezon grzewczy więc ta woda krążąca w rurkach jest co by nie było ogrzewaniem a CWU i tak jest podgrzewane w większości przypadków tym samym nośnikiem...

moim zdaniem jeżeli już decydujemy się na cyrkulację to powinna działać cały czas, nie trzeba pamiętać o jakichś przyciskach, włączaniu światła ( łazienka z oknem w dzień...) ...

no chyba że te rury są przeprowadzone poza izolacją budynku ...;)