Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kwiaty doniczkowe a podłogówka

Annja

Recommended Posts

Jestem szczęśliwą posiadaczką bardzo dorodnego fikusa beniaminka. Jest naprawdę duży i piękny. Miałam nadzieję, że będzie ozdobą salonu w naszym nowym domu. Miałam nadzieję, gdyż dziś dopiero zaczęłam się zastanawiać, czy mojemu kwiatkowi aby napewno będzie dobrze na podłodze, pod którą hula ogrzewanie? Dodam, że zupełnie nie znam się na roślinach, mam ich bardzo niewiele i ten fikus to tak zupełnie mimochodem wyrósł sobie taki drodny :wink:

Czy ma ktoś z was doświadczenie w ustawianiu doniczek bezpośrednio na ogrzewanej podłodze? Czy doniczkę należy jakoś "zaizolować" od spodu? Żadne konstrukcje typu kwietnik nie wchodzą w grę, bo donica jest duża i bardzo ciężka

Mój beniaminek jest zaprawiony w boju jeżeli chodzi o przenoszenie :wink: Dostałam go od kuzynki, jak przestał się mieścić u niej w mieszkaniu i nie protestował wogóle po tej zmianie miejsca, więc mam nadzieję, że teraz też nic mu nie będzie.

Jeżeli chodzi o te podstawki to muszę zobaczyć jak to wygląda i jaki ma "udźwig"

A może jednak ktoś ma rośliny doniczkowe ustawione bezpośrednio na ogrzewanej podłodze i może wypowiedzieć się w tej kwestii?

Zastanawiałam się, czy nie założyć tego wątku w dziale o ogrodach ale to przecież nie roślina ogrodowa :-?

Ładna, solidna podstawka pod doniczkę (jakaś przecież być musi, coby woda nie wyciekała na podłogę), 2-3 cm keramzytu. No i roślinka. I ze 2 cm wody na dnie. Będzie izolować, parować, podnosić wilgotność powietrza wokół rośliny, a fikus lubi. Oczywiście dno doniczki powyżej poziomu wody.

Ładna, solidna podstawka pod doniczkę (jakaś przecież być musi, coby woda nie wyciekała na podłogę), 2-3 cm keramzytu. No i roślinka. I ze 2 cm wody na dnie. Będzie izolować, parować, podnosić wilgotność powietrza wokół rośliny, a fikus lubi. Oczywiście dno doniczki powyżej poziomu wody.

absolutnie się pod tym podpisuję, dodam jeszcze, że spryskuję często liście, bo jednak "od dołu" mają dość ciepło i sucho, mimo podstawki z wodą...