Kominki Piotr Batura 30.05.2015 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Ja tak ogólnie...Bo przecież inni też nas czytają. A ideę czystego, prawidłowego spalania drewna warto nieustannie popularyzować. Szczególnie, że są na tym forum ludzie, którzy to wiedzą, ale próbują kit wciskać... Jaką masz temperaturę na wyjściu z tego "prawdziwego" grundoffen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.05.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam. Ja nie wciskam kitu ,jeśli to do mnie.Zdjęcia z moich palenisk bez rusztowych z przedwczoraj,filmy sprzed kilku miesięcy,ale będzie jeszcze jeden o rozpalaniu w kotle=100 l. drewna na raz(teoretycznie),praktycznie max. 60 l. i możesz mi wierzyć, że da się bez dymu ,ale potrzebne: trochę węgla drzewnego+palnik. Nigdy nie pokazuję i piszę publicznie rzeczy nieprawdziwych i fałszywych a ludźmi głoszącymi herezję na temat palenia drewna gardzę,choć rzadko chodzę do kościoła , Pomiarem temp. spalin w kominku jest w zasadzie termometr w piekarniku(do 300 st.),do tego odejmij jakieś 50 st.=droga do czopucha.Mogę zmierzyć pirometrem,ale to gdybanie a nie dokładny pomiar ,przykro mi,ale dziury specjalnie nie będę wiercił .Przeważnie temp. w piekarniku 200-250 st. a ostatnio podziwiałem piękny ponad 100 letni kominek otwarty i byłem przerażony jak szybko można spalić taczkę drewna na ruszcie ,a 5 m od kominka pizga po plecach,ale kto bogatemu zabroni? . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 30.05.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam ponownie. Jeszcze raz krótki filmik z dzisiejszego palenia w piecu kuchennym,dla niewierzących . .Jak to cię Piotrze nie przekonuje pozostaje ci tylko zobaczyć osobiście . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 30.05.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam ponownie. Jeszcze raz krótki filmik z dzisiejszego palenia w piecu kuchennym,dla niewierzących . .Jak to cię Piotrze nie przekonuje pozostaje ci tylko zobaczyć osobiście . Pozdrawiam. No Pieter, nie pozostało nic innego jak herbatka u waldiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.05.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Jak najbardziej! Napracował się chłopak, a ja nie o nim pisałem z tym kitem... Waldi. Przecież temat jak spalać drewno dawno już sobie wyjaśnilismy. Kto wie, czy nie wiesz o tym więcej ode mnie...?! Co nie znaczy, ze jak mi co do łba przyjdzie, nie napiszę. Zresztą, co tu można jeszcze wymyślić? Należy jak najmniej ingerować, a natura wie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 31.05.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Witam. E,przesadzasz Piotrze gdzie mi tam do was fachowców zwłaszcza tego najmądrzejszego od kotłów na drewno,ale jak ktoś chętny to zapraszam na herbatkę(pije też tylko niemiecką kawę,bo polski jacobs to drogie śmieci) z wkładką,jeśli macie kierowcę .Przybywający w porze obiadowej(12-13),obsłużę pysznym obiadkiem(wczoraj kasza gryczana+marchewka) ,wyciąłem wnioski z prawie 50 lat mojego żywota i albo latanie po lekarzach,albo zdrowe odżywianie,wybrałem to drugie .Dla zainteresowanych podaję namiary: https://zapomnianamedycyna.wordpress.com/ ,ale bez paniki nie zawsze jest tak tragicznie ,czasem są kotlety z sałatką warzywną,bądź kartofle+sałatka . Nie zawsze jestem obecny,reszta na p w . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.05.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Następny, który chce zdrowo umrzeć! Zaproszenie ciekawe...Zacząłbym od Remiksa. Po osuszeniu jego zapasów śliwowicy, udałbym się w kierunku Macieja (Bieszczady), po drodze biesiadując w Tarnowie Opolskim i w okolicach Karczmy Rzym, sprawdzając co słychać u Janusza...Pokusa spotkania z niebanalnymi ludźmi olbrzymia! Całe szczęście, że mi prawo jazdy zabrali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.05.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Następny, który chce zdrowo umrzeć! Zaproszenie ciekawe...Zacząłbym od Remiksa. Po osuszeniu jego zapasów śliwowicy, udałbym się w kierunku Macieja (Bieszczady), po drodze biesiadując w Tarnowie Opolskim i w okolicach Karczmy Rzym, sprawdzając co słychać u Janusza...Pokusa spotkania z niebanalnymi ludźmi olbrzymia! Całe szczęście, że mi prawo jazdy zabrali... Piotrze jak zaczniesz ode mnie to zdrowy nie umrzesz, śliwowica boczek z grilla itp. Zabrali, i całe szczęście znaczy kierowcę masz, no przeca Cię stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.05.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Całe szczęście, że mi prawo jazdy zabrali... To jest okazja aby poeksperymentować z paleniskami "bardziej dla ludzi" .... Zdun - kuchnia kaflowa - dobra receptura ..... Aqua vitae .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 31.05.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 a ja myślałem że to temat o puszkach na popiół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 31.05.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Piotrze,poświęć się i spróbuj tydzień się tak żywić:nie jedz skrobi z białkiem,nie pij bezpośrednio mleka tylko produkty mleczne przetworzone bez chemii np. kefir,naturalny jogurt,jedz min. 2 jabłka dziennie,nie pij kawy z mlekiem,zamiast cukru używaj miód .Zapewniam cię przyjacielu po obiedzie nie będziesz zmęczony(nie będzie ci się chciało spać),poczujesz się co najmniej 10 lat młodziej a śliwowicy będziesz mógł raz tyle wypić .Po tygodniu przejdź na stary tryb jedzenia i zdaj nam relację ale uwaga, funkcjonuje tylko w ściśle określonych założeniach w podanym linku,więc jeśli jesteś za mało zdyscyplinowany zapomni.Przepraszam za to "pierdalamento",ale to też przerobiłem i wiem że działa,gdyby nie kolega,kolegi to dzisiaj bym w najlepszym wypadku tabletki żarł do usranej śmierci. Remiks,boczek z grilla+śliwowica+ sałatka z warzyw,bez kartofli,makaronu,ryżu i pieczywa jest bardzo zdrowo , Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.05.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 a ja myślałem że to temat o puszkach na popiół... Sezon się skończył...Czymś was musimy zabawiać... Puszki fajne są! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 01.06.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Mam pytanie do Ciebie Piotrze, bo zaciekawiła mnie sprawa rusztu i spalania od góry.Czy we wkładzie Antek 10 kW da się bezpiecznie zasłonić ruszt jakąś blachą? A może nie ma takiej potrzeby, bo jest regulowane zamknięcie dopływu powietrza przez ruszt i wystarczy je utrzymywać w pozycji zamkniętej?Bo z tego co zrozumiałem, spalanie od góry można w każdym kominku uskuteczniać?Mam tylko małą obawę, czy tak tani wkład wytrzyma takie temperatury - sam ruszt już po miesiącu palenia jest powyginany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) http://blog.kominki-batura.pl/czy-mozna-palic-do-gory-nogami/ To co wyczyniam we wkładzie z bloga, da się pewnie i w Antku przeprowadzić. Mój stary, poczciwy CTM, niewiele sie od Antoniego różni. Tak samo nieszczelny, więc możesz spróbować. Ja po prostu nie wybieram popiołu tak jak zwykle. Mam zasypaną szufladę i ruszt. Nie powinno też być jakiś większych różnic w temperaturze spalania... Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 02.06.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Mam pytanie do Ciebie Piotrze, bo zaciekawiła mnie sprawa rusztu i spalania od góry. Czy we wkładzie Antek 10 kW da się bezpiecznie zasłonić ruszt jakąś blachą? A może nie ma takiej potrzeby, bo jest regulowane zamknięcie dopływu powietrza przez ruszt i wystarczy je utrzymywać w pozycji zamkniętej? Bo z tego co zrozumiałem, spalanie od góry można w każdym kominku uskuteczniać? Mam tylko małą obawę, czy tak tani wkład wytrzyma takie temperatury - sam ruszt już po miesiącu palenia jest powyginany... dolot z zewnątrz idzie przez popielnik w twoim antonim, zakrywać go jest nie do końca celowe. swoją drogą powyginać ruszt w antku to chyba węglem musiałeś, albo zeszłorocznymi szyszkami, drzewem taki proces jest nieosiągalny w tak małym wkładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 02.06.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam. Zapewniam cię lecho*ski,że wszystkiego jeszcze nie widziałeś, jaką temp. można osiągnąć w palenisku na drewno . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.06.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witam.Jaką ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.06.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witam. Jaką ? Pozdrawiam. Wysoką jak mniemam, można uzyskać temperaturę w palenisku na drewno. Ale zapewne to musi być dobre palenisko, aby taką wysoką uzyskaną temperaturę wytrzymało... Ciekawe ile % udziałowo nadmiaru powietrza jest przewidziane, aby uzyskać taką wysoką temperaturę? Kto wie nich pisze, kto nie wie niech czyta co inni piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.06.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Witam. Widzę że ciekawość was pożera . No i doszliśmy drogi Foreście do twojego braku odpowiedzi na moje pytanie na forum "rakietowców".Więc odpowiem za ciebie:nie ma seryjnie produkowanych kotłów HG z komorą zał. bez płaszcza wodnego,bo jest to poważny problem związany z jego żywotnością . Mój kocioł(wiem zaraz napiszesz że mam wszystko najlepsze ),nie ma płaszcza, ma tyko pomiędzy komorą zał. a dopalającą płaszcz,ale zaizolowany płytą ceramiczną,jeśli popatrzycie na film z postu 153,to drugie palenisko jest z tego kotła .Popatrzcie dokładnie,kratka po kratce(przyciskać pauzę) da się zauważyć na wys. ok. 25 cm .nad rusztem po lewej stronie(tylko prawa jest chłodzona wodą) ciemny pasek szer. 3 cm.,to jest profil stalowy który trzyma górną krawędź cegieł szamotowych dolnej części tej ścianki oraz dolną krawędź,górnego rządka cegieł.To najsłabszy punkt,który niestety zlekceważyłem,co skutkuje po 1 sezonie grzewczym pierwszą naprawą,ponieważ ów profil prawie doszczętnie się przepalił=stopił,dodam że w tym miejscu nie panuje najwyższa temp.,to ok. 25 cm. nad rusztem i ok. 10 cm. na górną krawędzią gardzieli palnika.Jaka temp. może być w palniku,możecie się już sami domyśleć ,szacuję na ok. 1300 st. i żeby nie być gołosłownym zrobię wam za kilka dni dokładny filmik ,teraz jadę od was odpocząć w góry. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 04.06.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Witam. Zapewniam cię lecho*ski,że wszystkiego jeszcze nie widziałeś, jaką temp. można osiągnąć w palenisku na drewno Pozdrawiam. A ja Cie zapewniam, ze w Antku nie da sie wygiac rusztu palac normalnym drewnem w normalnych kawalkach. Aby to zrobic potrzeba pol wiadra wegla lub dwa wiadra szyszek, lub jakies super suche zrebki w ogromnych ilosciach. Takze z calym szacunkiem, ale raczej Ty nie widziales jeszcze Antka, podobnie zreszta jak Bochusz. Antek to wklad na rekreacyjna dzialeczke, swietnie sie tam sprawdza i raczej nigdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.