dario_c 07.12.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Czy mozliwe zrobienie jest piwnicy, w taki sposób aby był wjazd do garazu w piwnicy ale sama piwnica z garazem nie była podnoszona do góry ..no może z pół metra?? W piwnicy okienek niet... Czy po prostu tak sie nie da i trzeba conajmniej z 1,5 podniesc do gory?? Ja mam taka piwnicę bez okien. 125 m2, z tego 22 m2 kotłownia reszta na garaż. Super sprawa. Wysokość murów 2,5 m. Wyjazd niestety powinien być przynajmniej z 10 m (na oddzielny garaż tez trzeba mieć miejsce). U mnie akurat nie przeszkadza. Ściana trójwarstwowa, koszt ok. 79 tys. Wg mnie jedna z lepszych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 11.02.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Witam. Chcę sobie postawić domek w stylu Naomi G2, podpiwniczony. Był u nas projektant omówić szczegóły projektu i gdy doszło do rozmowy o piwnicy to zapytał czy potrzebna mi taka duża piwnica. Poniżej przedstawiam rzut parteru. Chciałbym mieć piwnicę pod całością poza garażem co daje powierzchnię ok 112 m. Odpowiedziałem że czemu nie, i z tego co się orientowałem różnica w postawieniu piwnicy pod całością a częściowo tylko, nie jest znacznie większa - wiele osób co robiło piwnice częściowe żałowało że nie zrobili podpiwniczenia pod całym domem. Na to projektant odpowiedział "a czy wie pan ile taka piwnica będzie kosztować?" Ja mówię że myślę iż w granicach ok 40-50 tyś. No ale on mi wyliczył 85 tyś. Żona jak to usłyszała wpadła w panikę że po co nam ta piwnica. No i narobił mi tylko problemu bo sam już nie wiem ile wyniosły by mnie koszty piwnicy w stanie surowym. Wiadomo że nie będę jej wykańczał od razu tylko w przyszłości i w miarę upływu lat zagospodarowywał kolejne pomieszczenia. Uważam że warto mieć piwnicę ale projektant dołożył oliwy do ognia i żona o ile wcześniej była neutralna to teraz kategorycznie nie chce teraz mieć piwnicy. Czy mógłby ktoś mi pomóc wyliczyć koszty postawienia piwnicy w stanie surowym + okna (myślę że studzienki ze 3-4 szt) pod 110m2? Czy duza będzie różnica pomiędzy 110 m a tylko częściowym powiedzmy 60m2? Dodam że tereny piaszczyste, na wzniesieniu chociaż pod domem płasko, więc wody tam nie powinno być, tym bardziej że dalej jest spadek w kierunku rzeczki.Klasa VI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.02.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jeśli masz płaski teren, to musisz zrobić dodatkowe 250cm ścian fundamentowych. Policzmy to na szybko: * dodatkowe roboty ziemne z wywozem urobku - 10000 zł* 50x2,5 = 125m2 ściany fundamentowej. Pustaki szalunkowe, zbrojenie, beton, robocizna - myślę, że 100 zł/m2, czyli 12500 zł minumum* 125m2 styroduru 10cm z montażem - 70 złx125 = 8750* strop monolityczny 112m2 x 150 zł = 16800 zł* schody = 10000 zł* tynkowanie (załóżmy po jednej ścianie wewn. w każdej osi) 362 m2 x 30 zł = 10860* wylewka 112m2 x 25 zł = 2800 zł* tanie podłogi 112m2 x 50 zł = 5600* gładzie jeśli trzeba: 362 x 30 zł = 10860* malowanie 362x20 zł = 7240 zł* jakieś drzwi wewnętrzne, okna itd - powiedzmy 10000 zł* dodatkowe instalacje - elektryka, CO, ew. jakiś kawałek wodkan - powiedzmy 10000 zł Czyli na luzie przebijamy 100 tysięcy. Co prawda są w tym wg niektórych zbytki jak na piwnicę (np. gładzie), ale według mnie jeśli ktoś ma budować za kilkadziesiąt/set tysięcy piwnicę i mieć tam jak w norze do trzymania kartofli, to rozmija się to już zupełnie z sensem i zdrowym rozsądkiem. Z drugiej strony byle jaka podłoga (najtańsze panele z pianką i tanimi listwami), ceny ogólnie założyłem raczej minimalne no i obawiam się, że niedoszacowałem kosztów elementów "cieżkich", czyli ścian i stropu. Myślę, że w praktyce zapłacisz za tę piwnicę minimum 150 tysięcy. To wszystko przy założeniu idealnie suchego gruntu. Jeśli tak jednak nie będzie, to dochodzi głęboki drenaż i izolacja przeciwwodna - w sumie nawet kilkadziesiąt tysięcy. Ja to u siebie kiedyś liczyłem - piwnica 60m2 pod połową domu wyszła ok. 110 tysięcy, mimo że wykończenia robię samodzielnie. Uwzględniłem w tym też fakt, że dom mam na spadku, więc i tak roboty ziemne kosztowały sporo, podobnie jak wysokie ściany fundamentowe - tego wszystkiego nie wliczam w koszta piwnicy, bo bez niej musiałbym i tak za to zapłacić! Jeśli jest miejsce na działce, to za te same pieniądze lepiej powiększyć kondygnację nadziemną i mieć te pomieszczenia na powierzchni, a nie w wykopie. Pamiętaj też, że robiąc dodatkową kondygnację tracisz powierzchnię użytkową na obydwu poziomach, bo trzeba przeznaczyć ją na komunikację (schody, dojście do nich itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 11.02.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jeśli masz płaski teren, to musisz zrobić dodatkowe 250cm ścian fundamentowych. Policzmy to na szybko: * dodatkowe roboty ziemne z wywozem urobku - 10000 zł * 50x2,5 = 125m2 ściany fundamentowej. Pustaki szalunkowe, zbrojenie, beton, robocizna - myślę, że 100 zł/m2, czyli 12500 zł minumum * 125m2 styroduru 10cm z montażem - 70 złx125 = 8750 * strop monolityczny 112m2 x 150 zł = 16800 zł * schody = 10000 zł * tynkowanie (załóżmy po jednej ścianie wewn. w każdej osi) 362 m2 x 30 zł = 10860 * wylewka 112m2 x 25 zł = 2800 zł * tanie podłogi 112m2 x 50 zł = 5600 * gładzie jeśli trzeba: 362 x 30 zł = 10860 * malowanie 362x20 zł = 7240 zł * jakieś drzwi wewnętrzne, okna itd - powiedzmy 10000 zł * dodatkowe instalacje - elektryka, CO, ew. jakiś kawałek wodkan - powiedzmy 10000 zł Czyli na luzie przebijamy 100 tysięcy. Co prawda są w tym wg niektórych zbytki jak na piwnicę (np. gładzie), ale według mnie jeśli ktoś ma budować za kilkadziesiąt/set tysięcy piwnicę i mieć tam jak w norze do trzymania kartofli, to rozmija się to już zupełnie z sensem i zdrowym rozsądkiem. Z drugiej strony byle jaka podłoga (najtańsze panele z pianką i tanimi listwami), ceny ogólnie założyłem raczej minimalne no i obawiam się, że niedoszacowałem kosztów elementów "cieżkich", czyli ścian i stropu. Myślę, że w praktyce zapłacisz za tę piwnicę minimum 150 tysięcy. To wszystko przy założeniu idealnie suchego gruntu. Jeśli tak jednak nie będzie, to dochodzi głęboki drenaż i izolacja przeciwwodna - w sumie nawet kilkadziesiąt tysięcy. Ja to u siebie kiedyś liczyłem - piwnica 60m2 pod połową domu wyszła ok. 110 tysięcy, mimo że wykończenia robię samodzielnie. Uwzględniłem w tym też fakt, że dom mam na spadku, więc i tak roboty ziemne kosztowały sporo, podobnie jak wysokie ściany fundamentowe - tego wszystkiego nie wliczam w koszta piwnicy, bo bez niej musiałbym i tak za to zapłacić! Jeśli jest miejsce na działce, to za te same pieniądze lepiej powiększyć kondygnację nadziemną i mieć te pomieszczenia na powierzchni, a nie w wykopie. Pamiętaj też, że robiąc dodatkową kondygnację tracisz powierzchnię użytkową na obydwu poziomach, bo trzeba przeznaczyć ją na komunikację (schody, dojście do nich itd). 1. Jeślii robisz fundament to i tak musisz ściany fundamentowe wymurować, u nas jest to 1,2 w ziemie, bo tyle wynosi strefa przemarzania, Czyli mnie dodatkowe kopanie dziury plus wymurowanie ścian kosztowało ok 5 tyś zł 2. styrodur i tak musiałbym dać 1,2m do ziemi, więc wyszło mnie to tylko 2 tyś drożej 3. strop monilityczny, czyli dochodzi stal plus robocizna, wyszlo ok 10 tyś zł więcej 4 schody, 700 zł szalowanie plus zbrojenie, 1000 zł stal, 600 zł beton czyli 2300 zł. 5. wylewka 5cm starczy w piwnicy wyjdzie jakieś 3 tyś więc tu sie zgadzam 6 tynki, można tynkowac lub nie, bo po co? skoro teraz w domach stosuje sie beton architektoniczny, to po co w piwnicy sie w to bawić, ale m2 ok 28 zł kosztuje, zarówno c-w jak i knauf diamant. nie chce mi się liczyć, ale strasznie drogo Ci to wyszło, że niby 10 tyś 7.podłogi tak jak napisałeś, ale czemu nie zostawić tylko wylewki? 8-11. malowanie ok 1000 zł, agregat wypozyczyc na jeden dzień, najtańsza farba białą i jazda z tym koksem, nie musi być pięknie, drzwi z domu do piwnicy ok 1500 bardzo dobre, z dworu ok 1000, bo po co lepsze? okna? małe okienka po 500 zł sztuka, do piwnicy nie muszą być 3 szyybowe 7 komorowe. powiedzmy 6 sztuk 5500 całość z drzwiami. Elektryka plus wod kan 10000? chyba jak chcesz tam zrobić 200 ptk elektrycznych i krany w każdym pomieszeniu. Wystarczy 1 gniazdko plus 1 włącznik i 2 lampy w pomieszeniu. licz 6 pomieszczeń czyli 25 ptk oświtlenia, za 30 złsztuka 750 zł plus okablowanie i zazbrojenie, czyli ok 1500 czyli w sumie 2250 plus wodkan 1000 zł czyli 3250. I teraz to wszystko zsumuj i Ci wyjdzie ile kosztuje drożej piwnica PS wszystko pisze z ogromnym naddatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.02.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jeśli masz płaski teren, to musisz zrobić dodatkowe 250cm ścian fundamentowych. Policzmy to na szybko: * dodatkowe roboty ziemne z wywozem urobku - 10000 zł * 50x2,5 = 125m2 ściany fundamentowej. Pustaki szalunkowe, zbrojenie, beton, robocizna - myślę, że 100 zł/m2, czyli 12500 zł minumum * 125m2 styroduru 10cm z montażem - 70 złx125 = 8750 * strop monolityczny 112m2 x 150 zł = 16800 zł * schody = 10000 zł * tynkowanie (załóżmy po jednej ścianie wewn. w każdej osi) 362 m2 x 30 zł = 10860 * wylewka 112m2 x 25 zł = 2800 zł * tanie podłogi 112m2 x 50 zł = 5600 * gładzie jeśli trzeba: 362 x 30 zł = 10860 * malowanie 362x20 zł = 7240 zł * jakieś drzwi wewnętrzne, okna itd - powiedzmy 10000 zł * dodatkowe instalacje - elektryka, CO, ew. jakiś kawałek wodkan - powiedzmy 10000 zł 3 lata temu robiłem piwnicę ze względu na to że to byla rozbudowa istniejącego budynku piwnica tylko pod częścią rozbudowy wyszło na gotowo około 70m2 powierzchni. Wg mnie warto a podane koszty sa sporo zawyżone. Skąd dodatkowy koszt robot ziemnych aż 10 tyś? Trzeba głębiej wykopać ale odpada zasypywanie fundamentu też kosztowne. Tu w zależności od gruntu wcale nie musi być drożej. Ściana 250 dodatkowo skąd to? Jeżeli budynek jest na lawach to ściana ma zazwyczaj koło metra , wiec jak cos doliczamy to około 150 cm ściany. Styrodur jest drogi można jakieś styro aqua taniej wyjdzie. Strop w miarę rozsądna cena. Schody 10 tyś? -przesada, szalowanie i zbrojenie, beton to 2-3 tyś. Do tego płytki i w 5 tyś masz schody na gotowo. Po betonie możesz kilka lat chodzić zanim wydasz kase na plytki. Tynki 30zł to dość drogo. Gładzie to chyba zbytek. 7 tyś na malowanie? I dodatkowe 10 tyś instalacje? Brakuje solidnej izolacji przeciw wodnej , na takie piwnice to wydatek pewnie 4-5 tyś. Też mam suchy teren i wodę sporo niżej ale to warto zrobić na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 11.02.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Oczywiście nie interesują mnie roboty wykończeniowe bo na etapie budowy domu zostawiam sobie to na sam koniec (najpierw wnętrze domu chcę wykończyć). Chodzi mi tylko o sam koszt wykopów, materiałów z robocizną, izolacja i kilka okien (bądź świetlików rurowych). W piwnicy będzie póki co tylko kotłownia, resztę będę wykańczał z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.02.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 (edytowane) Nie dyskutuję z wyliczeniami z gatunku "dziura w ziemi i beton na ścianie". Dla mnie to nie jest piwnica, nie ma sensu takiego czegoś budować, no chyba, że ktoś ma zakorzenioną potrzebę posiadania nory na ziemniaki i wungiel. Ale jeśli takie są oczekiwania inwestora, to faktycznie - wyjdzie taniej niż wyliczyłem. Ja od początku nie chciałem wilgotnej (po co izolacja, będzie taniej), ciemnej (minimum okien, żeby taniej), chłodnej (po co styrodur i ogrzewanie, przecież pod ziemią nie ma mrozu, będzie taniej) i zatęchłej jamy pod domem - zupełnie nie mam pojęcia, po co to komu. Robiłem piwnicę po to, żeby mieć pomieszczenia, które będę mógł zagospodarować - siłownia, imprezownia z bilardem, warsztat do majsterkowania. P.S. Wykończenie odroczone w czasie też kosztuje, nie wiem skąd pomysł, że jest za darmo. Edytowane 11 Lutego 2018 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 11.02.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Przecież nie pisałem o braku izolacji czy okien tylko o wykończeniu wewnątrz które w momencie budowy domu jest na tą chwilę nie potrzebne a można je dokończyć z czasem. Nie będę miał zamiaru mieszkać w piwnicy, priorytetem są pomieszczenia na parterze i poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.02.2018 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Nie dyskutuję z wyliczeniami z gatunku "dziura w ziemi i beton na ścianie". Dla mnie to nie jest piwnica, nie ma sensu takiego czegoś budować, Czuje się wywołany do tablicy, też nie pisałem o dziurze w ziemi i o gołych ścianach. Nie zliczałem kosztów dokładnie i nie rozbijałem kondygnacjami. Moja piwnica Do tego porównuje co opisałeś to nie są aż takie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 12.02.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Witam,U siebie też robię piwnicę. Mam już ja w miarę wykończoną i oczywiście polecam. Ja robiłem tylko pod połową domu ze względu na spadek działki ok50m2. U mnie to wyglądało następująco: - Dodatkowa robocizna ekipy ze wzgleu na podpiewniczienie w stanie SSO to 7tys - Dodatkowy wykop podpiewniczenia to praca koparki ok pół dnia dłużej to 1tys zł (ziemia została na równanie działki, pożniej była tylko rozgarnieta wiec można doliczyc jakieś 500zł) - Dodatkowo dłużesze dwa kominy systemowe 250zł/m co daje 1tys - Beton na ławy fudamentowe, chudziak, do zalania pustaków szalunkowych, schody, wieniec i płyta to 4tys - Pustaki szalunkowe to 1tys - Pustaki na dwie sciany działowe to 500zł - Sturodur 8cm do ocieplenia całości to 1,5tys - Izolacja przed wodą tj. folia kubełkowa, jakaś maź izolacyjna (coś lepszego niż dysperbit), peszle odwadniające piwince od spodu i wokół, dodatkowa izolacja pozioma to 2tys - Zbrojenie na ławach, co drugą warstwę w pustakach szalunkowych, schody, wieniec, nadproża nad dwoma oknami, płyta to 3tys - Trzy auta żwiru do obsypania piwnicy to 1,5tys To razem daje przy stanie SSO ok 23tys Dodatkowo jest dorobione lub będzie - wylewka z 15cm styropianu to 2tys - dwa okna pakiet szybowy jednokomorowy profil okienny szesciokomorowy to 800zł - tynk c-w kwarcowy to 3tys - dodatkowa elektryka 15ptk to 1tys - dodatkowa wod-kan (jeden kran, plus kratki plus doatkowe piony) to 500zł - dodatkowa co (jedne kaloryfer plus instalacja do niego) 500zł - położenie płytek w dwóch pomieszczeniach w tym kotłowania całość oprócz sufitu, plus płytki na schodach to 4tys - jedne drzwi do kotłowni (spiżarnia jest otwarta) 500zł - malowanie tam gdzie nie ma płytek to 500zł Razem daje ok 12tys Całość podpiewniczenia na połowie budynku to ok. 35tys.Całość budynku to pewnie koło 50-55tys Zalety jak dla mnie to przedewszystkim kotłownia w piwnicy, przy paleniu jakim kolwiek paliwem stałym bezcenne. Drugie pomieszczenie przeznaczone na spiżarnie wraz z jakąś zamrażarką, regały na domowe przetwory jak i równiez te alkoholowe itp... dodatkowo również pod schodami można schować wiele przydatnych gratów. Jak dla mnie poza tymi 35tys same plusy Edytowane 12 Lutego 2018 przez Gwidon1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 12.02.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Czyli uważacie że koszty SSO całkowitego podpiwniczenia na 100m2 od częściowego np 50m2 nie powiększają się proporcjonalnie o drugie tyle i lepiej zrobić 100m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 14.02.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Oczywiście, że to nie idzie proporcjonalnie. Przykład:Masz piwnicę 5x10x2,5m potrzebujesz 75m2 styroduru a do piwnicy 10x10x2,5m potrzebujesz 100m2 sturoduru.Z innymi pracami będzie podobnie ale nie ze wszystkimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 14.02.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 "malowanie 362x20 zł = 7240 zł" ??? farba 80l - 200zł (https://www.castorama.pl/produkty/wykonczenie/malowanie/farby-wewnetrzne/farby-biale/farba-opp-bialy-mat-10-l.html)dwa wałki i duperele 200zł 3 dni własnej robocizny 6840 zł ?? rozumiem że Pan zarabia 2280 zł dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.02.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 A jak to jest z pracami ziemnymi koparki. Bierze za godzinę, dzień czy wielkość wykopu? Chciałbym piwnice 100m2 nie wzniesioną powyżej poziomu "0" czyli okna studzienkowe lub świetliki rurowe, więc pewnie ze 3m głębokości trzeba wykopać. Zastanawiam się więc jak tu wyjdzie różnica w wykopie 50m2 a jak 100m2. O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 15.02.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 O wywóz ziemi się nie muszę martwić bo sąsiad sobie cześć lub może całość zabierze (chociaż nie wiem po co mu tyle piasku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Witam, U siebie też robię piwnicę. Mam już ja w miarę wykończoną i oczywiście polecam. Ja robiłem tylko pod połową domu ze względu na spadek działki ok50m2. U mnie to wyglądało następująco: - Dodatkowa robocizna ekipy ze wzgleu na podpiewniczienie w stanie SSO to 7tys - Dodatkowy wykop podpiewniczenia to praca koparki ok pół dnia dłużej to 1tys zł (ziemia została na równanie działki, pożniej była tylko rozgarnieta wiec można doliczyc jakieś 500zł) - Dodatkowo dłużesze dwa kominy systemowe 250zł/m co daje 1tys - Beton na ławy fudamentowe, chudziak, do zalania pustaków szalunkowych, schody, wieniec i płyta to 4tys - Pustaki szalunkowe to 1tys - Pustaki na dwie sciany działowe to 500zł - Sturodur 8cm do ocieplenia całości to 1,5tys - Izolacja przed wodą tj. folia kubełkowa, jakaś maź izolacyjna (coś lepszego niż dysperbit), peszle odwadniające piwince od spodu i wokół, dodatkowa izolacja pozioma to 2tys - Zbrojenie na ławach, co drugą warstwę w pustakach szalunkowych, schody, wieniec, nadproża nad dwoma oknami, płyta to 3tys - Trzy auta żwiru do obsypania piwnicy to 1,5tys To razem daje przy stanie SSO ok 23tys Dodatkowo jest dorobione lub będzie - wylewka z 15cm styropianu to 2tys - dwa okna pakiet szybowy jednokomorowy profil okienny szesciokomorowy to 800zł - tynk c-w kwarcowy to 3tys - dodatkowa elektryka 15ptk to 1tys - dodatkowa wod-kan (jeden kran, plus kratki plus doatkowe piony) to 500zł - dodatkowa co (jedne kaloryfer plus instalacja do niego) 500zł - położenie płytek w dwóch pomieszczeniach w tym kotłowania całość oprócz sufitu, plus płytki na schodach to 4tys - jedne drzwi do kotłowni (spiżarnia jest otwarta) 500zł - malowanie tam gdzie nie ma płytek to 500zł Razem daje ok 12tys Całość podpiewniczenia na połowie budynku to ok. 35tys. Całość budynku to pewnie koło 50-55tys Zalety jak dla mnie to przedewszystkim kotłownia w piwnicy, przy paleniu jakim kolwiek paliwem stałym bezcenne. Drugie pomieszczenie przeznaczone na spiżarnie wraz z jakąś zamrażarką, regały na domowe przetwory jak i równiez te alkoholowe itp... dodatkowo również pod schodami można schować wiele przydatnych gratów. Jak dla mnie poza tymi 35tys same plusy Kto bogatemu zabroni A w kotłowni sądzę syf z węgla i trucie siebie i innych bo "nie ma kasy"...bo na piwnice poszło. Jak tak to nie bogaty a jedynie bezrozumny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon1983 16.02.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Kto bogatemu zabroni A w kotłowni sądzę syf z węgla i trucie siebie i innych bo "nie ma kasy"...bo na piwnice poszło. Jak tak to nie bogaty a jedynie bezrozumny Wpis oczywiście merytoryczny i wiele wnosi do dyskusji na temat kosztów piwnicy..... Jeżeli twoje rady są tylko takie to już wiem czemu nabiłeś te posty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 16.02.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Tak czytam Wasze wypowiedzi (też będę miał piwnicę) i powiedzcie, czy okna w piwnicy są potrzebne? Moja piwnica będzie cała w ziemi i jakoś nie mam przekonania do walorów użytkowych okien. jajmar, Ty masz u siebie okna? Siłka, widzę bez okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.02.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Też się waham nad oknami w piwnicy (w projekcie mam okna w większości pod poziomem terenu), ale chyba je zostawię, tylko znacznie zmniejszę, bo są bardzo szerokie. Jakoś nie wyobrażam sobie, żebym nie mógł napuścić do piwnicy świeżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.02.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Też się waham nad oknami w piwnicy (w projekcie mam okna w większości pod poziomem terenu), ale chyba je zostawię, tylko znacznie zmniejszę, bo są bardzo szerokie. Jakoś nie wyobrażam sobie, żebym nie mógł napuścić do piwnicy świeżego powietrza. A o wentylacji mechanicznej kolega słyszał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts