Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt piwnicy - czy faktycznie jest droga?

Spartankaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jajmar i potrzebne te okna? Moja piwnica będzie prawie cała w ziemi, więc musiałbym stosować świetliki, albo robić studzienki. Światła z tych okien wg mnie będzie mało... Piwnicę wentylujesz grawitacyjnie (masz dwie zetki)? Jak ją ogrzewasz?

surgi22, ja planuję w piwnicy went. grawitacyjną. Reszta domu będzie miała mechaniczną. Piwnicę chcę odciąć od domu cieplnie i powietrznie, ale nie wiem czy to się jakoś sensownie zrealizować. Nie chcę ogrzewać piwnicy za pomocą centralnego. W razie potrzeby będę sobie dogrzewał, albo klimą kanałową, albo czymś innym; nie zmierzam tam siedzieć non-stop.

jajmar i potrzebne te okna? Moja piwnica będzie prawie cała w ziemi, więc musiałbym stosować świetliki, albo robić studzienki. Światła z tych okien wg mnie będzie mało... Piwnicę wentylujesz grawitacyjnie (masz dwie zetki)? Jak ją ogrzewasz?

Okna sa w całości pod poziomem terenu, w zabudowanych szachtach przykryte kratami pomostowymi, światła trochę pada ale nie za wiele to fakt. Czy potrzebne myślę ze tak, często są uchylone, w zasadzie od wiosny do jesieni jedno jest ciągle uchylone, same nawiewy nie wietrzą tak piwnicy. Grzanie mam tam podłogówkę. W pralni mam dodatkowy grzejnik. Cały dom wentyluje grawitacyjnie piwnice również.

* dodatkowe roboty ziemne z wywozem urobku - 10000 zł

Nie wiem skąd takie wyliczenia, możliwe że w dużych miastach są inne ceny. Dziś pytałem się u lokalnych firm od robót ziemnych i powiedzieli mi że godz kopania to 90zł, piwnicę w mojej miejscowości 100m2 na 3m głębokości są w stanie wykopać w jeden bądź nawet pół dnia i orientacyjny koszt to 1000 zł za całą piwnicę, na dodatek wezmą też urobek bo potrzebują gdzieś wyrównać teren i doliczą tylko czas od dłuższego kopania wynikającego z wywożenia ziemi na swój teren. Podali nawet warunki na mojej działce - piaszczyste, głębiej glina, ale koparka ich sobie z tym poradzi i że robili już w tych okolicach, tereny suche. Więc odpadają nawet badania techniczne, także wg waszych wyliczeń jestem jakieś 8-9 tyś do przodu.

Oczywiście że biorę to pod uwagę. Zastanawiam się teraz czy jest sens stosować technologie białe wanny w przypadku gdy mam takie suche piaszczyste tereny. Aha i zapomniałem, jak wspomniałem wcześniej ponoć głębiej jest glina, czy ma to jakiś wpływ na budowe piwnicy?

Na pewno skupie się na dobrej izolacji przeciwwilgociowej i ociepleniu. Nie chcę też podnosic piwnicy by zamontować okna tylko zastosuje albo świetliki rurowe albo okna studzienkowe z odwodnieniem.

a jak sprawdzić czy na danej działce można postawic piwnice???

we właściwej gminie??

geodezji???

bo chyba nie u sąsiada?

Nie słyszałem żeby gdzieś istniał zakaz budowy piwnic. Badania gruntu pokażą czy jest woda i gdzie a to da wskazówkę dla projektntów budynku jak roziązać temat piwnic.

Gość Arturo72
Ewentualny zakaz może być w MPZP lub warunkach zabudowy (jeśli nie ma MPZP), ale taki zakaz to raczej bezsens.

Oczywiście,że byłby to bezsens tak samo jak w sąsiedniej gminie w MPZP jest wymóg "czerwonej dachówki"...

Czarna dachówka wiazalaby się z samowola budowlana i rozbiórka.

Oczywiście,że byłby to bezsens tak samo jak w sąsiedniej gminie w MPZP jest wymóg "czerwonej dachówki"...

Czarna dachówka wiazalaby się z samowola budowlana i rozbiórka.

Dach, dachówka jest widoczna z daleka i "ład architektoniczny" zmiana koloru - zaburza, a piwnica taka czy inna jest niewidoczna-anonimowa .

Gość Arturo72
Dach, dachówka jest widoczna z daleka i "ład architektoniczny" zmiana koloru - zaburza, a piwnica taka czy inna jest niewidoczna-anonimowa .

Masz rację ale dzięki tak bzdurnemu MZPM zrezygnowałem z kupna działki w tamtej gminie.

Gość Arturo72
A tak przy okazji wymógł był "czerwonej dachówki" czy czerwone pokrycie?

Rzuciłem zapytanie do gminy co to znaczy to mi odpowiedzieli,że "czerwonopodobna" musi być ale brązowa dachowka też ujdzie :D

Nie chciałem być na granicy A więc mam czarną w sąsiedniej gminie ;)