KotFyś 02.11.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witamy,jesteśmy nowi na forum, więc na wstępie pozdrawiamy wszystkich serdecznie. Od kilku miesięcy szukamy dobrych drzew/krzewów na ogrodzenie naszej działki. Czytamy regularnie forum muratora i im więcej czytamy, tym mniej wiemy. Mamy do ogrodzenia ok 250 m. Odsłonięte, wietrzne pole. Chcielibyśmy coś gęstego, wysokiego na ok. 2 metry, żeby nic nie było przez to widać. Najlepiej, żeby w zimie nie traciło liści/igieł i koloru.Myśleliśmy o tujach smaragd i chyba brabant, ale wiele osób nam to odradza. Podobno łatwo niszczeją. Teraz z kolei przyszedł nam do głowy jałowiec, np. Hibernica. Co o tym sądzicie? Co polecacie? Z góry dziękujemy za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.11.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 ... i im więcej czytamy, tym mniej wiemy... Witajcie i się nie przejmujcie - wszyscy tak mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 02.11.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Ja posadziłem graby sadzonki kupowałem po 30 gr. A więc przy dużych długościach zywopłotu koszt ma znaczenie, no moze nie dla wszystkich.Po 4 latach mam 2 metrowy żywopłot. Latem pieknie zielony, niestety zima żółtawo-brazowy przeswitujący.Zaleta podobno graby nie chorują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 02.11.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 250m do obsadzenia tujami to niezły wydatek. zakładając, że trzeba posadzic co 50cm i 1 tuja to wydatek ok 10zł to wychodzi ci kwota rzędu 5000 PLN, a zanim urośnie i zacznie spełniac swoją funkcje ozdobną i ochronną to kupa czasu i pracy!!! ja wolałabym zdecydowac się na coś liściastego (np. wspomniany już grab), dzięki któremu szybciej osiągniesz ładny efekt i zdecydowanie ciekawiej to wygląda. żeby było szczelniej można podsadzic innymi roslinkami. jeśli chodzi o wścibskie spojrzenia to latem na pewno nikt nie zajrzy, a zimą gdy nie ma liści ani ty nago po ogrodzie nie latasz, ani sąsiedzi nieskorzy do siedzenia na mrozie i obserwacji ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 02.11.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 U mnie są laurowiśnie - mają piękne "nawoskowane" liście i są zimozielone. Jeszcze są małe, ale rosną bardzo szybko (w tym roku ok. 50 cm). Podobno można je formować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 02.11.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 gośka 57 Ten przyrost musisz do połowy /przynajmniej / ściąć. Inaczej sie nie zagęści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 02.11.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 250m do obsadzenia tujami to niezły wydatek. zakładając, że trzeba posadzic co 50cm i 1 tuja to wydatek ok 10zł to wychodzi ci kwota rzędu 5000 PLN, a zanim urośnie i zacznie spełniac swoją funkcje ozdobną i ochronną to kupa czasu i pracy!!! ja wolałabym zdecydowac się na coś liściastego (np. wspomniany już grab), dzięki któremu szybciej osiągniesz ładny efekt i zdecydowanie ciekawiej to wygląda. żeby było szczelniej można podsadzic innymi roslinkami. jeśli chodzi o wścibskie spojrzenia to latem na pewno nikt nie zajrzy, a zimą gdy nie ma liści ani ty nago po ogrodzie nie latasz, ani sąsiedzi nieskorzy do siedzenia na mrozie i obserwacji ewa Może i jest tak jak piszesz,ale...........liściaste ma to do siebie że owe listki gubi, a co za tym idzie trzeba je sprzątać, dlatego w moim odczuciu lepszym rozwiązaniem są iglaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 02.11.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 no cóż, nie ma ogrodu bez pracy a z drugiej strony, każde strzyżenie żywopłotu wymaga sprzątania po tym, więc w takiej opcji najlepszy chyba nieformowany o naturalnym pokroju... ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 02.11.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Musze powiedzieć ze moje graby mniej smieca co brzosy, czy lipy. Bardzo duża czesc lisci na grabach jest az do wiosny. opadaja na dół i są swietnym nawozem.Działanie ich przetworzeniu na humus wspomagam bakteriami uzywanymi do szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotFyś 03.11.2008 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Dziękujemy bardzo za wszystkie odpowiedzi i czekamy na więcej Preferujemy jednak coś iglastego, ale kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.11.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Wszystkie kolumnowe odmiany J. communis rozwala mokry śnieg. Nie wyobrażam sobie związywania na zimę tej ilości.Jeśli już, to chinensis.Ale- 250m to dużo. Jedna odmiana- monotonia straszna. Proponuje swobodniejsze nasadzenia. Jeśli chcesz iglaki- bardzo proszę. Odmian ci dostatek. Nie ryzykujesz, że jeśli za parę lat 1 czy 2 szt. wyleci, to będzie wyglądało to jak braki w uzębieniu.Od sąsiada sadzę sobie od paru lat to, co na szkółce niehandlowe, po podmarzło, podeschło albo piesek mi osikał. Oczywiście bez żadnej logiki, bo i trudno takowej od psa wymagać. Rośliny mają różną wysokość, barwę, pokrój- no to i co? Można oczywiście dołączyć liściaste, formy kolumnowe, o przebarwiających się jesienią liściach, kolorowych owocach zdobiących zimą.Nie wiem jak duża działka, no bo musi to być szersze niz szpaler 'Smaragda'.No i żeby to jakoś zaplanować, no niestety- trzeba troszkę wiedzieć o roślinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 03.11.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Dziękujemy bardzo za wszystkie odpowiedzi i czekamy na więcej Preferujemy jednak coś iglastego, ale kto wie... Jeżeli "kto wie" to może poczytacie: http://forum.muratordom.pl/zywoplot-nieformowany-szukam-inspiracji,t119886.htm Onegdaj założyłam taki wątek i otrzymałam mnóstwo ciekawych odpowiedzi. Ja mam akurat odmienne preferencje i wole rośliny liściaste, ale przecież nie jest powiedziane, że musicie mieć jeden długi rządek tego samego. Może znajdziecie tam coś, co Was zainspiruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Szpalery wiatrochronne robi się najczęsciej ze świerków. Z tym, ze gdy posadzone są przy południowej granicy, beda zacieniac ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 05.11.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 my mamy cos takiego: http://www.trevenacross.co.uk/shop/pics.asp?plantid=613 (zdjecia nie moje) Trzymamy przyciete na wysokosci 3 i pol metrow. Nazywa sie Griselinia Littoralis Nie wiedzielismy, czy w Polsce sie przyjmie, ale przywiezlismy na kaszubska dzialke wakacyjna i...z zasadzonych 3 lata temu maluchow zaden nie padl. Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 05.11.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Sąsiedzi zrobili sobie żywopłot z ognika. Urósł bardzo szybko, jest gęsty i szczelny przez większą część roku - to zalety. Ma też wadę że trzeba przycinać 2 razy w roku, a gałęzie niestety są mocno kłujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotFyś 08.11.2008 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 A co sądzicie o choinie kanadyjskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRASS 08.11.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Kocie!Posadż świerka zwyczajnego,możesz go kupić po kilkadziesiąt groszy za sztukę w nadleśnictwach,widziałem gdzieś w necie po 1 zł.Jeśli chcesz żeby wzrost był szybszy to świerk serbski.Z liściastych to godny polecenia /zimozielony z czerwonymi owocami/ to ostrokrzew,ale znacznie droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 09.11.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 U nas bedzie świerk serbski i srebrny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 11.11.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 a nam się podoba koncepcja posadzenia niskiej odmiany bluszczu(średnia wielkość liści) , poprzeplatanej gdzeniegdzie przez ciekawe odmiany wiciokrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotFyś 15.11.2008 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 A jak z tą choiną kanadyjską? Ma ktoś z Was może taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts