Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym się odgrodzić?

Recommended Posts

Witamy,

jesteśmy nowi na forum, więc na wstępie pozdrawiamy wszystkich serdecznie.

Od kilku miesięcy szukamy dobrych drzew/krzewów na ogrodzenie naszej działki. Czytamy regularnie forum muratora i im więcej czytamy, tym mniej wiemy. Mamy do ogrodzenia ok 250 m. Odsłonięte, wietrzne pole. Chcielibyśmy coś gęstego, wysokiego na ok. 2 metry, żeby nic nie było przez to widać. Najlepiej, żeby w zimie nie traciło liści/igieł i koloru.

Myśleliśmy o tujach smaragd i chyba brabant, ale wiele osób nam to odradza. Podobno łatwo niszczeją. Teraz z kolei przyszedł nam do głowy jałowiec, np. Hibernica. Co o tym sądzicie? Co polecacie?

Z góry dziękujemy za pomoc!

250m do obsadzenia tujami to niezły wydatek. zakładając, że trzeba posadzic co 50cm i 1 tuja to wydatek ok 10zł to wychodzi ci kwota rzędu 5000 PLN, a zanim urośnie i zacznie spełniac swoją funkcje ozdobną i ochronną to kupa czasu i pracy!!!

ja wolałabym zdecydowac się na coś liściastego (np. wspomniany już grab), dzięki któremu szybciej osiągniesz ładny efekt i zdecydowanie ciekawiej to wygląda. żeby było szczelniej można podsadzic innymi roslinkami.

jeśli chodzi o wścibskie spojrzenia to latem na pewno nikt nie zajrzy, a zimą gdy nie ma liści ani ty nago po ogrodzie nie latasz, ani sąsiedzi nieskorzy do siedzenia na mrozie i obserwacji :lol:

ewa

250m do obsadzenia tujami to niezły wydatek. zakładając, że trzeba posadzic co 50cm i 1 tuja to wydatek ok 10zł to wychodzi ci kwota rzędu 5000 PLN, a zanim urośnie i zacznie spełniac swoją funkcje ozdobną i ochronną to kupa czasu i pracy!!!

ja wolałabym zdecydowac się na coś liściastego (np. wspomniany już grab), dzięki któremu szybciej osiągniesz ładny efekt i zdecydowanie ciekawiej to wygląda. żeby było szczelniej można podsadzic innymi roslinkami.

jeśli chodzi o wścibskie spojrzenia to latem na pewno nikt nie zajrzy, a zimą gdy nie ma liści ani ty nago po ogrodzie nie latasz, ani sąsiedzi nieskorzy do siedzenia na mrozie i obserwacji :lol:

ewa

Może i jest tak jak piszesz,ale...........liściaste ma to do siebie że owe listki gubi, a co za tym idzie trzeba je sprzątać, dlatego w moim odczuciu lepszym rozwiązaniem są iglaki.

Wszystkie kolumnowe odmiany J. communis rozwala mokry śnieg. Nie wyobrażam sobie związywania na zimę tej ilości.

Jeśli już, to chinensis.

Ale- 250m to dużo. Jedna odmiana- monotonia straszna. Proponuje swobodniejsze nasadzenia. Jeśli chcesz iglaki- bardzo proszę. Odmian ci dostatek. Nie ryzykujesz, że jeśli za parę lat 1 czy 2 szt. wyleci, to będzie wyglądało to jak braki w uzębieniu.

Od sąsiada sadzę sobie od paru lat to, co na szkółce niehandlowe, po podmarzło, podeschło albo piesek mi osikał. Oczywiście bez żadnej logiki, bo i trudno takowej od psa wymagać. Rośliny mają różną wysokość, barwę, pokrój- no to i co? Można oczywiście dołączyć liściaste, formy kolumnowe, o przebarwiających się jesienią liściach, kolorowych owocach zdobiących zimą.

Nie wiem jak duża działka, no bo musi to być szersze niz szpaler 'Smaragda'.

No i żeby to jakoś zaplanować, no niestety- trzeba troszkę wiedzieć o roślinach.

Dziękujemy bardzo za wszystkie odpowiedzi i czekamy na więcej :) Preferujemy jednak coś iglastego, ale kto wie...

Jeżeli "kto wie" to może poczytacie:

http://forum.muratordom.pl/zywoplot-nieformowany-szukam-inspiracji,t119886.htm

Onegdaj założyłam taki wątek i otrzymałam mnóstwo ciekawych odpowiedzi. Ja mam akurat odmienne preferencje i wole rośliny liściaste, ale przecież nie jest powiedziane, że musicie mieć jeden długi rządek tego samego. Może znajdziecie tam coś, co Was zainspiruje.

my mamy cos takiego:

http://www.trevenacross.co.uk/shop/pics.asp?plantid=613

(zdjecia nie moje)

Trzymamy przyciete na wysokosci 3 i pol metrow. Nazywa sie Griselinia Littoralis

Nie wiedzielismy, czy w Polsce sie przyjmie, ale przywiezlismy na kaszubska dzialke wakacyjna i...z zasadzonych 3 lata temu maluchow zaden nie padl. :D

Maja

Kocie!

Posadż świerka zwyczajnego,możesz go kupić po kilkadziesiąt groszy za sztukę w nadleśnictwach,widziałem gdzieś w necie po 1 zł.

Jeśli chcesz żeby wzrost był szybszy to świerk serbski.

Z liściastych to godny polecenia /zimozielony z czerwonymi owocami/ to ostrokrzew,ale znacznie droższy.