golerko 03.11.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Sąsiad planuje nadsypać działkę obok mnie i zacząć budować synowi dom.Dowiedziałem się, że chce podnieść grunt o 4m w stosunku do mnie. Wygląda to mniej więcej tak: http://img90.imageshack.us/img90/407/planvu9.th.jpghttp://img90.imageshack.us/images/thpix.gif Może coś takiego zrobić? Postawić ścianę koło mnie z ziemi, powodując że będęw dole? Da się jakoś to zablokować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.11.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 sąsiad powinien mieć warunki zabudowy a Ty jesteś stroną w postępowaniu i wtedy możesz kwestionować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 03.11.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 sąsiad powinien mieć warunki zabudowy a Ty jesteś stroną w postępowaniu i wtedy możesz kwestionować Niekoniecznie jesli jest MPZP to wzizt nie są konieczne. Do autora wątku - nie może. Jest to typowe naruszenie stosunków wodnych wpisz sobie w wyszukiwarkę takie hasło trochę juz było na ten temat. Jesli sąsiad ma już pozwolenie na budowę to sprawdź w starostwie dokumentacje czy robi zgodnie z nią. Jeśli nie ma pozwolenia to koniecznie dopilnuj sprawę i przy powiadomieniu zapoznaj się z nią i zwróc uwagę urzędnikom na różnicę terenu. Jeśli nie ma pozwolenia a zaczyna jakieś prace na działce ( nawożenie ziemi ) zgłoś to w nadzorze budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 04.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 dokładnie tak jak aglig mówi.Poza tym nawiezienie takiej ilości ziemi i jej ubicie + mur oporowy to cała furmanka kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 04.11.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Męcz go, zadawaj pytania, pokłóć się kilka razy. U nas poskutkowało. Razem z sąsiadem zrobiliśmy batalię przeciwko gościowi co chciał się ponad wszystkich podnieść o ponad 1m. Złagodniał, spokorniał, i nasypał tylko tyle ile było trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.11.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 jesli jest MPZP to wzizt nie są konieczne fakt ja tylko nieśmiało chciałam powiedzieć że to jest możliwe technicznie i zgodnie z prawem, oooogromnie kosztowne prace geotechniczne, robi się to w dzisiejszych czasach bez problemów w nowych technologiach, znacznie wyższe niż 4m http://images47.fotosik.pl/26/8c4dd14374b17227.jpg a co do naruszenia stosunków wodnych...prędzej Cię zasypie niż zaleje, w głębi tego obrazka jakby podobna sytuacja jaką opisujesz golerko tylko w technologii że tak powiem tradycyjnej i z rzeczką w dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golerko 10.11.2008 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Rozmawiałem dziś z sąsiadem, sam przyszedł do mnie ale w innej sprawie, wiec ja zagadnąłem, że ponoć ma podsypać skarpę. Tak, czeka na pozwolenie na budowę, wykonawcę już ma, ziemię też (gdzieś kupił z wykopu pod market 200 "kamazów"). Powiedziałem, że chyba nie może tak się podnieść a on że się nie będzie podnosił tylko wyrównywał teren bo jest po skosie i że to nie będzie zaburzenie stosunków wodnych bo i tak i tak woda będzie leciała w dół. Grzecznie było, bez przepychanek. Chyba muszę jednak zacząć szykować się do walki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 12.11.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Tak, czeka na pozwolenie na budowę Rozumiem, że już byłeś lub właśnie jesteś w starostwie i przeglądasz dokumenty. Sprzeciw też masz już przygotowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 13.11.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 przecież to zakrawa na paranoję. zrób awanturę w starostwie, żądaj rozmowy z kierownikiem, może jakiś artykuł do lokalnej gazety? jak Cię "zacieni" kilkumetrową ścianą, to też go będziesz mógł podać do sądu. ale to będzie już jakby po fakcie,.. nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 14.11.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Co dalej w sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golerko 14.11.2008 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 No to zapuściłem żurawia w urzędzie miasta i gminy i dowiedziałem się, że sąsiad nie ma na tę działkę nawet warunków zabudowy. To starszy koleś i zapewne coś mu się pomyrdało, nie zna procedur lub coś kręci. Zobaczymy co będzie dalej. Na razie uważnie czuwam i co jedzie jakaś ciężarówka od razu kukam, czy aby nie do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 14.11.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 No to luz Przynajmniej na razie, ale.... ale..... Rozmawiałem dziś z sąsiadem, sam przyszedł do mnie ale w innej sprawie, wiec ja zagadnąłem, że ponoć ma podsypać skarpę. Tak, czeka na pozwolenie na budowę, No to jak? Kto chrzani głupoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.01.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 sąsiad powinien mieć warunki zabudowy a Ty jesteś stroną w postępowaniu i wtedy możesz kwestionować Niekoniecznie jesli jest MPZP to wzizt nie są konieczne. Do autora wątku - nie może. Jest to typowe naruszenie stosunków wodnych. Co to jest "naruszenie stosunkow wodnych". Gdzie sa tego interpretacje ? Trza isc do UOŚ aby stwierdzili czy nastepuje to naruszenie czy nie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts