Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy sąsiad może nadsypać sobie ziemi powyżej mnie?

golerko

Recommended Posts

Sąsiad planuje nadsypać działkę obok mnie i zacząć budować synowi dom.Dowiedziałem się, że chce podnieść grunt o 4m w stosunku do mnie. Wygląda to mniej więcej tak:

http://img90.imageshack.us/img90/407/planvu9.th.jpghttp://img90.imageshack.us/images/thpix.gif

Może coś takiego zrobić? Postawić ścianę koło mnie z ziemi, powodując że będęw dole? Da się jakoś to zablokować?

sąsiad powinien mieć warunki zabudowy a Ty jesteś stroną w postępowaniu i wtedy możesz kwestionować

Niekoniecznie jesli jest MPZP to wzizt nie są konieczne.

Do autora wątku - nie może. Jest to typowe naruszenie stosunków wodnych wpisz sobie w wyszukiwarkę takie hasło trochę juz było na ten temat. Jesli sąsiad ma już pozwolenie na budowę to sprawdź w starostwie dokumentacje czy robi zgodnie z nią. Jeśli nie ma pozwolenia to koniecznie dopilnuj sprawę i przy powiadomieniu zapoznaj się z nią i zwróc uwagę urzędnikom na różnicę terenu. Jeśli nie ma pozwolenia a zaczyna jakieś prace na działce ( nawożenie ziemi ) zgłoś to w nadzorze budowlanym.

jesli jest MPZP to wzizt nie są konieczne
fakt

ja tylko nieśmiało chciałam powiedzieć że to jest możliwe technicznie i zgodnie z prawem, oooogromnie kosztowne prace geotechniczne, robi się to w dzisiejszych czasach bez problemów w nowych technologiach, znacznie wyższe niż 4m

http://images47.fotosik.pl/26/8c4dd14374b17227.jpg

a co do naruszenia stosunków wodnych...prędzej Cię zasypie niż zaleje,

w głębi tego obrazka jakby podobna sytuacja jaką opisujesz golerko tylko w technologii że tak powiem tradycyjnej i z rzeczką w dole

Rozmawiałem dziś z sąsiadem, sam przyszedł do mnie ale w innej sprawie, wiec ja zagadnąłem, że ponoć ma podsypać skarpę. Tak, czeka na pozwolenie na budowę, wykonawcę już ma, ziemię też (gdzieś kupił z wykopu pod market 200 "kamazów"). Powiedziałem, że chyba nie może tak się podnieść a on że się nie będzie podnosił tylko wyrównywał teren bo jest po skosie i że to nie będzie zaburzenie stosunków wodnych bo i tak i tak woda będzie leciała w dół. Grzecznie było, bez przepychanek. Chyba muszę jednak zacząć szykować się do walki...

No to zapuściłem żurawia w urzędzie miasta i gminy i dowiedziałem się, że sąsiad nie ma na tę działkę nawet warunków zabudowy. To starszy koleś i zapewne coś mu się pomyrdało, nie zna procedur lub coś kręci. Zobaczymy co będzie dalej. Na razie uważnie czuwam i co jedzie jakaś ciężarówka od razu kukam, czy aby nie do niego.

• 1 month później...
sąsiad powinien mieć warunki zabudowy a Ty jesteś stroną w postępowaniu i wtedy możesz kwestionować

Niekoniecznie jesli jest MPZP to wzizt nie są konieczne.

Do autora wątku - nie może. Jest to typowe naruszenie stosunków wodnych.

Co to jest "naruszenie stosunkow wodnych". Gdzie sa tego interpretacje ?

Trza isc do UOŚ aby stwierdzili czy nastepuje to naruszenie czy nie ?

Fantom