Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe czy drewniane ?

dominika-2006

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W twoim salonie schody będzie widać tylko w połowie lub jeszcze mniej ich wysokości,

w przypadku ażurowych musisz się zastanowić jak będzie ze sporzątaniem pod schodami, czy bedzie to wykonalne (bo widze że schody są ograniczone ścianami),

etap budowy i wstępnej wykończeniówki bedzie wymagał zajnstalowania dość stabilnych schodów tymczasowych

to wszystko za cenę nie powiem pięknego widoku na schody z salonu

ale czy bedzie tego "widoku" aż tak dużo

Może jeszcze ktoś napisze jakie ma schody i czy jest zadowolony?

Mamy schody zabiegowe, drewniane, ażurowe. Użytkujemy je od roku. Jestem z nich bardzo zadowolona, nie trzeszczą wchodzi się wygodnie i bezpiecznie. Jeśli chodzi o cenę to oczywiście zależy od wymagań (nasze są zupełnie zwyczajne), kosztowały 10% taniej niż stopnie + barierka u sąsiada (ma schody betonowe i trzeba jeszcze doliczyć do tego beton, stal itp.). Zarówno nasze i sąsiada robione były u tego samego stolarza.

Pozdrawiam

Mamy pelne schody drewniane i nie zamienilibysmy ich ani na azurowe, ani na betonoweobkladane drewnem. Sa jak mebel, proste w formie, ale piekne. Inna sprawa, ze maja pewnie niedrobki, wynikajace z winy stolarza, kwestia bledow( drobnych ) kosntrukcyjnych i niechlujnosci montujacych. Ale powtarzam, nie zamienil bym ich ani na azurowe ani na betonowe. Koszt 8000 Pln- buk, bejcowany na palisander.

Pozdrawiam

Jankes

Stolarz powiedział, że obłożenie betonowych drewnem będzie mnie kosztowało tyle samo co wstawienie drewnianych. Wybrałem więc opcję drugą. Na czas budowy wstawiłem schody tymczasowe - deski i podciągi z szalunków. Budowa ich trwała jedną sobotę a służą już pół roku.

Co do psa to raczej zaleta, że nie będzie wchodził na górę - chciałbym mieć takiego.

Tak sobie myślę, że nawet gdybym robiła samonośne schody drewniane to i tak musiałyby być bardzo zabudowane (ażurowe odpadają z powodu lęków wysokości domowników , czyli konkretnie mojego i psa :roll: ).

Ja mam betonowe obłożone drewnem a i tak pies (ON) tylko raz wszedł na górę. Więcej nie próbuje i bardzo dobrze

Aldonka-linki się otwierają tylko troszkę to trwa....no, gratuluję pięknych schodów :D - to pochwal się ile za nie dałaś :wink: .

Może jeszcze ktoś da fotki, a może jakieś informacje , ceny....a może nawet namiary

:roll:

Pozdrawiam.

schody calkim ładne .

Sam mam ażurowe ale na pietro łamane tylko pod kątem 90 stpopi tutaj jest 180.

mam dwie uwagi co do nich

mam tez mocowane z jednej strony do ściany u mnie sa z tym problemy ponieważ mam ścianę z pustaka kratówki i kołki pracyją przy wchodzeniu ,po dłuższej eksploatacji moga sie trochę obluzować dlatego osobiście wolał bym z podporami całkowicie samonośne.

Słupek o ile dobra widzę na środku też nie schodzi do dołu jako podpora i praktycznie schody trzymają się na ścianie i mocowaniu do piętra.

Koszt samonośnych z podporami (nie mocowane do ścian ).

Jeszcze zwrócił bym uwage prz kupnie aby stopnie na zakrętach były z jednej deski a nie z dwuch (równomiernie obciazony stopień)

to ok 4- tyś zł z jednym załamanie na 90st.

schody są mocowane do ściany na dyblach 25cm z tego co pamiętam śrubaami 12 czy 14 (gościu sprowadza te śruby z niemiec -u nas są niedostępne - jedna sztuka kosztuje około 1EURO). Mają równiez podparcie na dole i górze (2 stropy). Na razie się nie ruszają. Gwarancję dostałam dożywotnią, natomiast nie zgodze się z twierdzeniem, że trep z jednego całego kawałka jest lepszy - on właśnie jest gorszy, bo znacznie większą tendencję do pracowania. Moje trepy sa sklejane z kawałków drewna.

A cena... no cóż - adekwatna do wyglądu i jakości. Po negocjacjach jakies 12kPLN.

namiary mogę podac tylko na priv.

Jeszcze pytanie o schody za 4kPLN - za taką kasę to można kupić ale 2m3 surowego dębu w tartaku, a nie gotowe schody.

jabłko - pewnie masz rację.

Podana przeze mnie cena, to kwota o jakiej mówił mi stolarz - po dęby jeździ ponad 200km, bo jak twierdzi nie każdy dąb nadaje się na schody. I jeszcze jedno stweirdził, z 1m3 drewna na schody nadaje się w porywach 40%, reszta ma zbyt duże skazy. Niektóre bale, jak się porozcina trzeba w całości potraktowac jako odpad.