Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe czy drewniane ?

dominika-2006

Recommended Posts

Powiedz jeszcze kiedy te schody powstały.Jest to bardzo ważne w nowo powstającym domu .bo o tu tu także idzie ,dokładnie poczytaj jak wypowiadają się pozostali.Nie napisałeś ,że wybudowałeś dom a dopiero potem przyszli i zrobili ci szalunek i wylali schody.W całości inwestycji można to przyjąć jako odrębne wyliczenie ale tylko odnosząc się do całości.Ja z murarzami zgodziłem murowanie ,ściany,kominy,schody itp.

Niestety wyrażanie opinii

przez osoby reklamujące się na forum jest zakazane . Szkoda .

a do tego się nie odniosę bo nie wiem po co takie głupie teksty wklejasz.:D:D:D .Ktoś cie znowu nakręcił???:):);)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, ja również zastanawiałem się nad schodami drewnianymi vs betonowymi i wybór padł na betonowe zabiegowe. Kiedy rozmawiałem ze stolarzem ile takie schody mogą mnie kosztować to trochę mnie cena zdziwiła. Koszt moich schodów to: stal ok. 300 zł + cement ok. 200 + plastyfikator i żwir = ok 600 zł. Robocizna mnie nic nie kosztowała gdyż ojca mam fachowca i nad wszystkim panował. Koszt takich samych drewnianych schodów (niedębowe) to koszt rzędu 6-10 tys. Za taką cenę to stopnie wykończę drewnem i na pewno sporo kasy zostanie na inne rzeczy. Edytowane przez fredo79

Witam, ja również zastanawiałem się nad schodami drewnianymi vs betonowymi i wybór padł na betonowe zabiegowe. Kiedy rozmawiałem ze stolarzem ile takie schody mogą mnie kosztować to trochę mnie cena zdziwiła. Koszt moich schodów to: stal ok. 300 zł + cement ok. 200 + plastyfikator i żwir = ok 600 zł. Robocizna mnie nic nie kosztowała gdyż ojca mam fachowca i nad wszystkim panował. Koszt takich samych drewnianych schodów (niedębowe) to koszt rzędu 6-10 tys. Za taką cenę to stopnie wykończę drewnem i na pewno sporo kasy zostanie na inne rzeczy.

a fundament pod te schody ?

a ich późniejsze wykończenie?

jestem zwolennikiem nie podawania faktów pod tytułem "mój ojciec jest fachowcem, nic mnie robota nie kosztuje" bo robota generalnie kosztuje a w końcu znajdzie się ktoś kto napisze "moje schody z merbau nic mnie nie kosztowały, dawałam tylko d... stolarzowi". tylko po co komu taka wiadomość na forum ?

• 3 years później...

Odświeżę trochę wątek. Również zastanawiam się nad rodzajem schodów. Jestem już po lekturze tego artykułu: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/schody-zelbetowe-czy-drewniane/

i chciałbym spytać jakie są wasze odczucia dziś na ten temat? Coś się zmieniło przez te kilka lat?? Mnie powoli przychodzi do głowy połączanie obu metod czy żelbeton i na to stopnie drewniane.

• 6 months później...

Każde schody mają swoje wady i zalety. I każdy lubi coś innego :) Owszem żelbetowe są trwalsze i tańsze ale trzeba długiej i dokładnej pracy aby wyglądały efektownie. A ażurowe drewniane, szklane, kamienne czy betonowe po zamontowaniu wyglądają niesamowicie :) Ale niestety to droższa opcja. Schodów nie wymieniamy co 5 - 10 lat więc warto czytać, oglądać, dowiadywać się, żeby potem nie żałować ! :) Wrzucam parę realizacji :)

Aachen-1.jpg parczew1.jpg hanover-5.jpg room-stone8.jpg

Edytowane przez spchod

• 2 months później...
  • 2 months później...

Bardzo ciekawym i nowym sposobem na wykończenie schodów jest wyłożenie ich żywicą. Schody żywiczne wpasowują się w nowoczesne wnętrza naszych domów czy mieszkań. Wykonane są z niezwykle trwałych materiałów jakimi są żywice epoksydowe. Kolorystycznie możemy wybierać wśród na prawdę wielu barw, z palety RAL.

biale_schody_2.jpg

• 2 weeks później...