daggulka 06.11.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Oki, Aldonka-dzięki bardzo i czekam na fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 06.11.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 W twoim salonie schody będzie widać tylko w połowie lub jeszcze mniej ich wysokości, w przypadku ażurowych musisz się zastanowić jak będzie ze sporzątaniem pod schodami, czy bedzie to wykonalne (bo widze że schody są ograniczone ścianami),etap budowy i wstępnej wykończeniówki bedzie wymagał zajnstalowania dość stabilnych schodów tymczasowych to wszystko za cenę nie powiem pięknego widoku na schody z salonuale czy bedzie tego "widoku" aż tak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sisi 06.11.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Może jeszcze ktoś napisze jakie ma schody i czy jest zadowolony? Mamy schody zabiegowe, drewniane, ażurowe. Użytkujemy je od roku. Jestem z nich bardzo zadowolona, nie trzeszczą wchodzi się wygodnie i bezpiecznie. Jeśli chodzi o cenę to oczywiście zależy od wymagań (nasze są zupełnie zwyczajne), kosztowały 10% taniej niż stopnie + barierka u sąsiada (ma schody betonowe i trzeba jeszcze doliczyć do tego beton, stal itp.). Zarówno nasze i sąsiada robione były u tego samego stolarza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 06.11.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Mamy pelne schody drewniane i nie zamienilibysmy ich ani na azurowe, ani na betonoweobkladane drewnem. Sa jak mebel, proste w formie, ale piekne. Inna sprawa, ze maja pewnie niedrobki, wynikajace z winy stolarza, kwestia bledow( drobnych ) kosntrukcyjnych i niechlujnosci montujacych. Ale powtarzam, nie zamienil bym ich ani na azurowe ani na betonowe. Koszt 8000 Pln- buk, bejcowany na palisander. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 06.11.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Stolarz powiedział, że obłożenie betonowych drewnem będzie mnie kosztowało tyle samo co wstawienie drewnianych. Wybrałem więc opcję drugą. Na czas budowy wstawiłem schody tymczasowe - deski i podciągi z szalunków. Budowa ich trwała jedną sobotę a służą już pół roku.Co do psa to raczej zaleta, że nie będzie wchodził na górę - chciałbym mieć takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 06.11.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Tak sobie myślę, że nawet gdybym robiła samonośne schody drewniane to i tak musiałyby być bardzo zabudowane (ażurowe odpadają z powodu lęków wysokości domowników , czyli konkretnie mojego i psa ). Ja mam betonowe obłożone drewnem a i tak pies (ON) tylko raz wszedł na górę. Więcej nie próbuje i bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.11.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Oooo, widzę że mój pies nie jest odosobniony wśród zwierzaków w swojej fobii . A myslałam że to ewenement . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam jakieś fotki zobaczymy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Pod schodami mam kominek ? może ktoś ma zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 06.11.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 właśnie zaczęłam walkę ze zdjęciami :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 No czekamy to proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 06.11.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Proste to jest, ale ja mam radiówkę (a w taka pogodę - ciągle leje) i róznie bywa z transferem, a poza tym musiałam jeszcze wykąpac moje dziewczę :). Już załaczam fotki: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e858dba66db89aff.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2d5b70dc5b41b6d8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e34cdca62a22d0fd.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91e91c710a647f91.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7018bcd361ffad63.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Twoje linki sie nie otwierają a juz myslałam iz bedę miała jakąś inspiracje na kominek pod schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 coś się dziej z fotosikiem wogle główna strona nie wchodzi . Sprawdze za jakis czas. Ztym transferem to chyba masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.11.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Aldonka-linki się otwierają tylko troszkę to trwa....no, gratuluję pięknych schodów - to pochwal się ile za nie dałaś . Może jeszcze ktoś da fotki, a może jakieś informacje , ceny....a może nawet namiary Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 06.11.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 umnie się nie otwierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 06.11.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 schody calkim ładne . Sam mam ażurowe ale na pietro łamane tylko pod kątem 90 stpopi tutaj jest 180.mam dwie uwagi co do nich mam tez mocowane z jednej strony do ściany u mnie sa z tym problemy ponieważ mam ścianę z pustaka kratówki i kołki pracyją przy wchodzeniu ,po dłuższej eksploatacji moga sie trochę obluzować dlatego osobiście wolał bym z podporami całkowicie samonośne. Słupek o ile dobra widzę na środku też nie schodzi do dołu jako podpora i praktycznie schody trzymają się na ścianie i mocowaniu do piętra.Koszt samonośnych z podporami (nie mocowane do ścian ).Jeszcze zwrócił bym uwage prz kupnie aby stopnie na zakrętach były z jednej deski a nie z dwuch (równomiernie obciazony stopień)to ok 4- tyś zł z jednym załamanie na 90st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 06.11.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 schody są mocowane do ściany na dyblach 25cm z tego co pamiętam śrubaami 12 czy 14 (gościu sprowadza te śruby z niemiec -u nas są niedostępne - jedna sztuka kosztuje około 1EURO). Mają równiez podparcie na dole i górze (2 stropy). Na razie się nie ruszają. Gwarancję dostałam dożywotnią, natomiast nie zgodze się z twierdzeniem, że trep z jednego całego kawałka jest lepszy - on właśnie jest gorszy, bo znacznie większą tendencję do pracowania. Moje trepy sa sklejane z kawałków drewna.A cena... no cóż - adekwatna do wyglądu i jakości. Po negocjacjach jakies 12kPLN.namiary mogę podac tylko na priv. Jeszcze pytanie o schody za 4kPLN - za taką kasę to można kupić ale 2m3 surowego dębu w tartaku, a nie gotowe schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 07.11.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Stopień z jednej deski - dobre to Aldonka z tym dębem troszke przesadziłaś. Drzewo liściaste kosztuje tyle samo niezależnie czy jest to dąb, buk czy grab. Las ~70zł/m3 Tartak 600zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 07.11.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 jabłko - pewnie masz rację.Podana przeze mnie cena, to kwota o jakiej mówił mi stolarz - po dęby jeździ ponad 200km, bo jak twierdzi nie każdy dąb nadaje się na schody. I jeszcze jedno stweirdził, z 1m3 drewna na schody nadaje się w porywach 40%, reszta ma zbyt duże skazy. Niektóre bale, jak się porozcina trzeba w całości potraktowac jako odpad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts