Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe czy drewniane ?

dominika-2006

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Na temat swoich nic ci nie napiszę bo właśnie się robią :lol: . Natomiast oglądałem trochę takich schodow u znajomych i są bardzo zadowoleni . Jest to lekka ażurowa konstrukcja o delikatnym wyglądzie w porównaniu z "pancernymi" betonowymi i dodatkowo nigdy nie skrzypią . Jeśli chodzi o firmy produkujące schody to odwiedzałem je tylko po to ,aby podpatrzeć ciekawe wzory . Teraz całą konstrukcję robi mi firma ślusarska specjalizująca sie w konstrukcjach stalowych .Natomiast stopnie zrobi zaprzyjaźniony stolarz . Koszt takich schodów wyjdzie 3x mniejszy niż większość schodów gotowych . Wpisz w wyszukiwarkę słowo schody to wyskoczy ci kilku producentów schodów gotowych .

pozdrawiam

Też będę miał takie schody. Tylko zamiast malowanej stali mam kwasówkę. Ale powiem Wam, że z ich wykonaniem to dopiero mam schody... :cry: Wykonawca męczy się, biedzi, poprawia dziesiąty raz, a ja czekam i tłumaczę. Ale jak zobaczyłem moje dębowe trepy położone na konstrukcji to widok wynagradza nerwy i czekanie.

Rydzu

Ile cię te profile wyniosły?

Ja też o takich myślę, ale mam problem. Moim marzeniem jest, żeby belki były schodkowe a nie proste. Czyli trzeba będzie spawać z kawałków :( Nie wiem, czy taka spawana konstrukcja będzie wystarczająco wytrzymała no i ja nie mogę dać tylu belek poprzecznych na spoczniku (kominy po bokach klatki schodowej) a jedynie jedną w końcu. Myślę i myślę, czy damy radę sami (no, ze spawaczem) czy jednak iść do firmy. Kasy szkoda. :cry:

Rydzu

Ile cię te profile wyniosły?

Ja też o takich myślę, ale mam problem. Moim marzeniem jest, żeby belki były schodkowe a nie proste. Czyli trzeba będzie spawać z kawałków :( Nie wiem, czy taka spawana konstrukcja będzie wystarczająco wytrzymała no i ja nie mogę dać tylu belek poprzecznych na spoczniku (kominy po bokach klatki schodowej) a jedynie jedną w końcu. Myślę i myślę, czy damy radę sami (no, ze spawaczem) czy jednak iść do firmy. Kasy szkoda. :cry:

Myslę, ze odpowiedź cie przekona do samodzielnej zabawy - koszty materiału (stali) to około 1300 zł. Piaskowanie przed lakierowaniem 300 zł. Lakierowanie gratis :) - no nie całkiem bo muslkałem dać dobrą flachę czyli jakieś 100 pln.

Całe schody ze stopnicami (bez barierki) wyszły mnie na gotowo 2800 zł.

Przy konstrukcji o jakiej piszesz - spawanej z krótkich kawałków, wymagane jest doświadczenie spawacza. Spawy potrafią powyginac całkiem solidnie konstrukcję. Ja na razie chyba bym sie nie podjął takiej roboty - ale w końcu kiedys musi być pierwszy raz :)

Pozdrawiam