Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe czy drewniane ?

dominika-2006

Recommended Posts

Rydzu nie obraż się ,ale takie schody jak u Ciebie miałem wycenione na ok.5 tys,cena 13 tys.odnosi się do schodów a,la Rinthal(sama poręcz ok.600 mb) to tylko w formie wyjaśnienia ,nie przechwałek :D . strona chyba http://www.dems.pl

A o co sie tu obrażać? :)

Schody schodom nierówne a "prawie robi wielką róznicę" jak ktoś powiedział.

Prawie takie same schody moga kosztować naprawdę różne pieniądze.

Gdyby mnie ktoś wtedy schody wycenił na 5 tys to pewnie bym się zgodził.

Więc jak masz takiego taniego wykonawcę - tylko się chwalić :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Rydzu za info.

monument wycenione przez kogos a wykonane to bardzo wielka różnica.

Ostatnio hormann montował bramę u szwagrów i słupek jest cały od ziemi a ten kawałek pod ziemią pospawany z kilku części.

Tak samo mógłby zrobić wykonawca schodów.

Może myślał ze częśc profili kupi na złomie i pospawa.

Jedno wiem na pewno.

Nikt tak porządnie nie podejdzie do zadnej czynnosci na Twojej budowie jak Ty.

Ty sobie nie będziesz składał z kawałków.

Jak tylko inwestor nie widzi to nie zrobią niczego czego później nie widać (wszelkiego malowania w środku, nagle instalatorzy nie czyszczą rurek przd lutowaniem, dekarze tną blachę gumówką itp)

Ewentualnie trzeba kogoś porządnie pilnować albo musi to być ktoś zaufany

Ja tam Rydza podziwiam i pochwalam :lol:

• 1 year później...

Chodzi oczywiście o schody wewnętrzne. Usłyszeliśmy radę, że robienie betonowych jest bez sensu, bo się przepłaca niepotrzebnie (potem i tak okłada się je drewnem) i lepiej zrobić od razu z samego drewna.

Jaka jest Wasza opinia?

Dodatkowo pod schodmi chcę wygospodarować jakiś kącik, nacjhętniej na spiżarenkę (małą, ale zależy mi na niej bo kuchnia też będzie mała) no i w zwiąku z tym nie chcę nadmiernie tego miejsca obudowywać a beton pewnie zabrałby trochę tej przestrzeni. Z drugiej strony ważne jest aby w tym miejscu było chłodno, co przy betonie chyba jest łatwiejsze.

Proszę, pomóżcie roztrzygnąć dylemat.

p.s. szukałam podobnych wątków, ale po kilku stronach się poddałam[/img]

Jezeli wybierasz wykańczanie wnętrz na raty - betonowe. Jeśli nie wiesz jak wykończysz wnętrza (płytki, drewno, wykładzina) - betonowe.

Drewniane - o ile wybrany rodzaj drewna bedzie pasował potem do innych elementów wystroju. Drewno to tez jednorazowy duzy wydatek. Przy drewianych nie da się chyba sensownie zabudować miejsca pod nimi.