Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe czy drewniane ?

dominika-2006

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będę miała betonowe. Drewnianych nawet nie brałam pod uwagę.

Mam drewniane. Betonowych nawet nie brałem pod uwagę. :D

Takie były w projekcie i przeglądając te tysiące projektów, szukałem takiego, który ma w sobie przestrzeń - otwarty salon, ażurowe schody, przestronna łazienka (tu niestety była potrzebna drobna ingerencja architekta przy adaptacji).

Czasami zmiana schodów z takich na inne to ingerencja, która w jakiś sposób burzy zamysł projektantów...ale się na nią decydujemy, jak np przy podwyższaniu ścinaki kolankowej, o czym było na forum wiele razy...

Nie przesadzajcie z tymi zabezpieczeniami konstrukcyjnymi dla dzieci.

Moja kumpela ma schody w całości drewniane i zrobiła do nich piękną masywną barierkę wypełnioną w 70% drewnem, żeby dzieci nie wypadły.

Efekt: koleżanka mało zawału nie dostała jak jej 3 letnia córcia weszła sobie jak po drabinie po tej super zamaskowanej barierce - teraz ma założoną siatkę plastikową na barierki.

Ja właśnie robię barierkę stalową gdzie różnica między elementami to 25 cm - nawet ja się przecisnę - a jak będę miała dzieci to z góry na dół pójdzie na nią siatka taka jak w siatkówce oddziela pola boiska.

Nie przesadzajcie z tymi zabezpieczeniami konstrukcyjnymi dla dzieci.

Moja kumpela ma schody w całości drewniane i zrobiła do nich piękną masywną barierkę wypełnioną w 70% drewnem, żeby dzieci nie wypadły.

Efekt: koleżanka mało zawału nie dostała jak jej 3 letnia córcia weszła sobie jak po drabinie po tej super zamaskowanej barierce - teraz ma założoną siatkę plastikową na barierki.

Ja właśnie robię barierkę stalową gdzie różnica między elementami to 25 cm - nawet ja się przecisnę - a jak będę miała dzieci to z góry na dół pójdzie na nią siatka taka jak w siatkówce oddziela pola boiska.

Przecież po siatce można się wspiąć...moim zdaniem ryzykowny pomysł, znając dzieci...

Co to za barierka u twojej koleżanki skoro można po niej się wspiąć ?

Tzw furtka na schody powinna mieć szczebelki/tralki pionowe w odstępach uniemożliwiających nie tylko przeciśnięcie się dziecka ale także np zaklinowanie głowy pomiędzy nimi.

http://www.geuther.de/images/stories/produkte/sicherheit/left-treppenschutz.jpg

Lane. Bo są obudowe z obu stron ścianami. Pod schodami jest piwniczka. Takie rozwiązanie wydaje się być praktyczne dość.

Jeśli schody są otwarte np. na salon to drewniane na pewno będą super wyglądać.

Lane są wygodne - jest po czym chodzić w czasie budowy. I moim zdaniem lane wychodzą taniej. Koszt betonu niewielki, a majstry którzy robią kompleksowo SSO raczej nie odliczą jakichś wielkich pieniędzy jeśli ich nie będą robić.

Lane, obłożone dwoma ścianami ( a nawet trzema :) )i, wykorzystywane cały czas przy budowie, po zakończeniu wykończeniówki ostatnim elementem była zabudowa drewnem. Nie byłbym w stanie upilnować budowlańców, żeby chociaż pilnowali osłoniętego drewna. A jak pod osłonę przy budowie dostanie się trochę piasku - to makabra.

• 3 months później...
Kochani, czy ktoś może mi podpowiedzieć (wrzucić fotki?) jakie wewnętrzne schody wyglądają ładnie? Mamy w projekcie zabiegowe drewniane, ale prawdę mówiąc jest taki wybór, że można oszaleć. Poza tym nie chcę zapłacić 20 tys tylko max 10 i szukam dobrego wykonawcy z okolic Tychów. Możecie kogoś polecić?

• 3 weeks później...

i ja sie podlącze

mam zamiar zburzyć betonowe schody z podpiwniczenia na pietro rozwalic sciane miedzy nimi i zrobic nowe schody. Czy decydowac sie na murowane czy jechac z drewnianymi?w sumie maja pojsc az pod poddasze wiec zbiegow bedzie 4 i chyba betonwe jakos tu nie pasuja jak myslicie? Jakies sugestie?

i ja sie podlącze

mam zamiar zburzyć betonowe schody z podpiwniczenia na pietro rozwalic sciane miedzy nimi i zrobic nowe schody. Czy decydowac sie na murowane czy jechac z drewnianymi?w sumie maja pojsc az pod poddasze wiec zbiegow bedzie 4 i chyba betonwe jakos tu nie pasuja jak myslicie? Jakies sugestie?

No jeśli masz aż tyle czyli z podpiwniczenia aż po poddasze to trochę tego jest. Jeśli znajdziesz wykonawcę którego będziesz pewny że zrobi dwa piętra schodów drewnianych prawidłowo i nie będziesz się bał na to wejść to rób drewniane. Betonowe zajmą Ci dużo czasu i miejsca...i faktycznie raczej nie będą pasować...

• 5 months później...
jęsli ktoś szuka ładnych schodów to wklejam kilka fotek, jeśli ktos by chciał sie dowiedzieć czegoś więcej na temat tych schodów zapraszam do siebie

pozdrawiam

no i musiałes mnie zabic? Musiałes? To teraz za karę odpowiedz mi na pytanie, z jaką podłogą zestawione są pierwsze schody?To jesion?