jozek131 12.01.2011 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Chłopie za 10 000,- tysięcy to nie poszalejesz z drogimi materiałami prześlij mi dane klatki schodowej lub projekt i trochę wytycznych co ci się podoba ja coś zaproponuję [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jersey 15.09.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam, czy to prawda, że obłożenie schodów cementowych drewnianymi stopniami, wyjdzie kosztowo niemal identycznie jak budowa całych schodów tylko z drewna ?ile procent może być różnicy na cenie ? a może ktoś się pochwali ile zapłacił np. w tym lub ubiegłym roku za schody, lub właśnie położenie stopni drewnianych na schodach betonowych ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 15.09.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Miałem robić schody lane, jednak po głębszych przemyśleniach w moim przypadku taniej wyjdą schody w całości drewniane ale to dlatego,że mam prostą klatkę schodową, bez zabiegów i stopnice będą przytwierdzone do ścianek działowych na których będą już czekać na nie kątowniki (szerokośc klatki to 100cm). Myślę,że im bardziej skomplikowana klatka schodowa - tym droższe będą schody w całości drewniane....pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 15.09.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Ze schodami lanymi jest jeszcze taki problem, że zazwyczaj za cholerę nie wychodzą i trzeba je skuwać / dolewać, dorabiac schodki itp. Ja teraz zdecydowalbym się prawdopodobnie na schody o konstrukcji metalowej z drewnianymi trepami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam, czy to prawda, że obłożenie schodów cementowych drewnianymi stopniami, wyjdzie kosztowo niemal identycznie jak budowa całych schodów tylko z drewna ? ile procent może być różnicy na cenie ? Tak, wyjdzie podobnie. Z tym, że z betonowych można korzystać już na budowie. Z drewnianymi musisz poczekać z tynkowaniem i posadzkami. Betonowe możesz wykończyć kiedy chcesz i czym chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 15.09.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Wyjdzie dużo taniejZa schody wolno-stojące biorę tyle samo co za okładkę betonowychIle kosztuje wylanie schodów betonowych niech sobie każdy wyliczyPozostają dwa aspektyPierwszyTak jak napisał kol.@dzabij betonowe są dość często spartolone przez ekipę szalującąDrugiTak jak napisała kol.@Elfir takie wylane betonowe przydają się podczas budowy jak diabliJest jeszcze trzeci aspektBetonowe są stabilniejsze ale z drugiej strony ciężko przy takich wprowadzić swoje innowacje:)Decyzja należy do Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Betonowe nie trzeszczą Swoje schody chcę okleić parkietem mozaikowym a nie wykonywać z pełnych desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 15.09.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 napewno schody ażurowe wyjdą ci taniej niż obłożenie schodów betonowych drewnem,dolicz do wylanych schodów materiał,robocizna plus materiał wykończeniowy to się już nieuśmiecha,wiele osób zapomina o kosztach wylanych już schodów plus koszt wykończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 15.09.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 i tu masz odpowiedź,bierze tyle samo tylko przy wylewanych schodach dodaj jeszcze materiał i robociznęWyjdzie dużo taniej Za schody wolno-stojące biorę tyle samo co za okładkę betonowych Ile kosztuje wylanie schodów betonowych niech sobie każdy wyliczy Pozostają dwa aspekty Pierwszy Tak jak napisał kol.@dzabij betonowe są dość często spartolone przez ekipę szalującą Drugi Tak jak napisała kol.@Elfir takie wylane betonowe przydają się podczas budowy jak diabli Jest jeszcze trzeci aspekt Betonowe są stabilniejsze ale z drugiej strony ciężko przy takich wprowadzić swoje innowacje:) Decyzja należy do Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 22.09.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) betonowe obłożone drewnem zapewne nie wyjdą taniej niż ażurowe,przy betonowych dochodzi też koszt podstopnic,ażurowe oprócz drewnianych mogą być drewnopodobne,plastikowe czy metalowe które są dużo tańsze. Edytowane 22 Września 2011 przez Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.09.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 no dwoje babka wróżyła, tymi samymi argumentami można bez końca przerzucać sie w obie strony parafrazując: betonowe mogą pozostać betonowe, moga byc obłożone materiałem drewnopodobnym, plastikowym, metalowym, wykładziną, ceramiką, gresem itp itd i wtedy są dużo tańsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.09.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Zamiast betonowych lub drewnianych proponuję kompromis: stalowo-drewniane.Lekkie, wytrzymałe, pozbawione wad czysto drewnianych. A wygląd taki jak pełnodrewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.09.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Witam, czy to prawda, że obłożenie schodów cementowych drewnianymi stopniami, wyjdzie kosztowo niemal identycznie jak budowa całych schodów tylko z drewna ? ile procent może być różnicy na cenie ? a może ktoś się pochwali ile zapłacił np. w tym lub ubiegłym roku za schody, lub właśnie położenie stopni drewnianych na schodach betonowych ? Pozdrawiam Witam To może ja ci przypomnę jak powstały u mnie schody, ten bardzo ważny element komunikacyjny w naszym domu.Ze względu na wielkość i różnorodność prac na poddaszu użytkowym, od razu z małżą zdecydowaliśmy się na schody betonowe.Bardzo ale to bardzo pomogło to w uzbrajaniu poddasza.Tam na poddasz(skracając budowanie w ekspresowym tempie) powstały podłogi z deski barlineckiej-jesionowej.Na dole wykończenie podłóg miało taki sam finał czyli również z deski barlineckiej -jesionowej.Schody betonowe długo były obkładane wilgotnymi szmatami zanim ujrzały światło dzienne.Wtedy narodził się pomysł zresztą bardzo tani w wykonaniu.Zostało kilka paczek deski barlineckiej którą to nabyliśmy chyba po 60 zł/mkw i jeszcze nie zwróciliśmy.Mamy schody zabiegowe bez"przystanku" :D,dwa takie same "latawce" :D a reszta to dwa trójkąty i prostokąty.Oddaliśmy stolarzowi paczki z deską.Po pomiarze stwierdził ,że robi to tylko bo nas lubi..Po samym montażu bez poręczy,tralek i króli usiadł i nie mógł się nadziwić ,że takiej prostocie sprostał .Wspomniane tralki,króle i poręcze zakupione zostały w sieci 6szt króli po 80 zł/szt,20 tralek po 15 zł/szt i 250 zł za poręcze,listwy przy schodowe t/z upiększacze 300 zł.Wszystko jesion,króle klejone na zamówienie a tralki jesionowe z inoxem.Robocizna 1400 zł.Czyli 480+300+250+300+1400=2730zł. Do tego jeszcze trzeba by dodać kleje i pianki za około 300 zł. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.09.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) http://images38.fotosik.pl/159/6e8157aa369615e0med.jpg Dla mnie robienie schodów betonowych ma sens tylko w sytuacjina załączonym zdjęciu. Urok tych schodów jest niewątpliwy. Edytowane 24 Września 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszaki 24.09.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 My mamy schody betonowe, bo zależało nam na schowku który pod nimi urządzimy i na tym, by były w wyglądzie masywne. Wykończenie schodów będzie następujące: na 13 stopni zostanie położony naturalny dąb (podstopnice również dębowe), spocznik ok 1800 x 900 mm też w dębie, a balustrada (ponad 9 metrów bieżących) będzie kopertowa, sosnowa pomalowana na kryjącą biel, taka jak na zdjęciu poniżej. Za schody zapłacimy 6 tysięcy. Mam nadzieję, że z czasem dąb poszarzeje, bo taki wolimy najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alic 24.09.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Ja też mam schody betonowe a pod nimi sporą spiżarkę,myślę,że jeżeli schody drewniane to lekkie,ażurowe,które np. znajdują się w salonie,wtedy są również dekoracją,zależy co kto lubi,bo cenowo to chyba wyjdzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.09.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 http://images38.fotosik.pl/159/6e8157aa369615e0med.jpg Dla mnie robienie schodów betonowych ma sens tylko w sytuacji na załączonym zdjęciu. Urok tych schodów jest niewątpliwy. Jedno zdjątko i jeden Piotr............Znowu cię poniosło...Fotka lipa.Niczego nie wnosząca do topiku.Pietrek masz jakiś problem...???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.09.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) Problem pewnie niejeden by się znalazł . Schody z wątku , który niech będzie teraz Twoim problemem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90644-Schody-betonowe-ze-stopniami-drewnianymi!!! Edytowane 24 Września 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Problem pewnie niejeden by się znalazł . Schody z wątku , który niech będzie teraz Twoim problemem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?90644-Schody-betonowe-ze-stopniami-drewnianymi!!! Temat topiku to schody drewniane czy betonowe.Wklejasz zdjęcie tłumacząc ,że sens tylko takie ,a inne be??? ......czy to prawda, że obłożenie schodów cementowych drewnianymi stopniami, wyjdzie kosztowo niemal identycznie jak budowa całych schodów tylko z drewna ? ..........a może ktoś się pochwali ile zapłacił np. w tym lub ubiegłym roku za schody, lub właśnie położenie stopni drewnianych na schodach betonowych ? Zadał konkretne pytania a ty upraszczając sprowadziłeś temat do fotki i sensu budowania schodów betonowych.ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.09.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Temat topiku to schody drewniane czy betonowe.Wklejasz zdjęcie tłumacząc ,że sens tylko takie ,a inne be??? Zadał konkretne pytania a ty upraszczając sprowadziłeś temat do fotki i sensu budowania schodów betonowych.ech Nikt ! Specjalnie dla Ciebie. Mam takie schody jak na zdjęciu które wkleiłem (prawie identyczne). Robocizna kosztowała 90 zł od stopnia (szalowanie, betonowanie). Do tego cement ,żwir, stal . Niestety szły z ogólnej puli , wiec nie wiem ile tego było. Drewno dębowe też miałem swoje . Stolarz wziął 100 zł od stopnia za wyrobienie i montaż . W wątku wyraziłem swoją opinię , nawiązując do dyskusji , która się rozwinęła , a jest integralną częścią wątku. Niestety wyrażanie opinii przez osoby reklamujące się na forum jest zakazane . Szkoda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts