Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety nie jestem znawcą storczyków ale poczytaj tu

Ważnym czynnikiem jest światło

Najlepiej oczywiście, by światło docierało do storczyków przez 12 godzin na dobę, co odpowiada długości dnia w tropikach. W naszych szerokościach geograficznych promieniowanie słoneczne może być w miesiącach letnich zbyt mocne i szkodzić roślinom wystawionym na jego bezpośrednie oddziaływanie. Regułą jest, że storczyki o mocnych liściach znoszą więcej słońca od tych, które mają liście miękkie i cienkie.

http://twojstorczyk.blox.pl/html

http://www.storczyki.pl/?pokaz=about

http://www.mojestorczyki.pl/

:)

wiolasz

standardowo storczykarze poradziliby wyjąć go z podłoża, obejrzeć korzenie, możliwe że z zewnątrz te które mają*dostęp światła i trochę powietrza są w niezłym stanie, a w środku jest zgnilizna. Możliwe że podłoże jest do tyłka i zamiast przepuszczać wodę zatrzymuje ją i tam w środku wszystko gnije. Zdarzało mi się mieć takie "okazy". Niby wszystko dobrze, niby podlewam jak każdego innego, ale coś*się dzieje. Dopiero po zaglądnięciu do środka wychodził surprise

A na storczyki nie może padać bezpośrednio południowe mocne światlo. Ale on na poparzonego słońcem raczej nie wygląda.

PS. Kupiłam wczoraj piękne dendrobium nobile. Nie mogłam go nie wziąć ... obok stał też fioletowy miniaturek (śliczniusi) ... dobrze że wąż w kieszeni siedział :D

Aleee żeście się rozgadały:):):)

doberek poniedziałkowy:)

piekna pogoda a ja dziś uwięziona w biurowcu:(

moze to i dobrze bo w wekeend SAMA posiałam 400m2 trawy - najpierw zruszyłam potem siewniczkiem potem walcem a na końcu rozsypałam torf:jawdrop: i boli mnie dziś każdy mięsień

mam wielgachną prośbe trzymajcie kciuki za 20 kwietnia

mam chirurgiczne rwanie 8-ki

a wprzedszkolu ogłoszają listy przyjetych

:stirthepot::stirthepot::stirthepot:

zajrze wieczorkiem papapa

Edytowane przez pasie

Cześć Pasie

GRATULUJĘ! Kawał roboty, podziwiam. Ja muszę przesadzić moje zioła do doniczek i mi się nie chce. Ale wstyd :rolleyes:

Też muszę wyrwać 8 :cry::cry::cry::cry::cry::cry:

Nienawidzę chodzić do dentysty :(

Ale za Ciebie trzymam kciuki

Miłego dnia i szybkiego "wyjścia z bloków" :p

wiolasz

standardowo storczykarze poradziliby wyjąć go z podłoża, obejrzeć korzenie, możliwe że z zewnątrz te które mają*dostęp światła i trochę powietrza są w niezłym stanie, a w środku jest zgnilizna. Możliwe że podłoże jest do tyłka i zamiast przepuszczać wodę zatrzymuje ją i tam w środku wszystko gnije. Zdarzało mi się mieć takie "okazy". Niby wszystko dobrze, niby podlewam jak każdego innego, ale coś*się dzieje. Dopiero po zaglądnięciu do środka wychodził surprise

A na storczyki nie może padać bezpośrednio południowe mocne światlo. Ale on na poparzonego słońcem raczej nie wygląda.

PS. Kupiłam wczoraj piękne dendrobium nobile. Nie mogłam go nie wziąć ... obok stał też fioletowy miniaturek (śliczniusi) ... dobrze że wąż w kieszeni siedział :D

pewnie berry oda. Pachnące. Rośnie jak szalone.

Wiolaszko, ja bym poczekała. Korzenie wierzchnie ma w slabej formie jesli jest dopiero nabyty. Są suche, co moze swiadczyć o przyczynie więdnięcia liści. Więdną liście stare i brzeżne, w nowych jest zmniejszony turgor i robią się lekko pomarszczone. Moja rada jest taka jak Gosi-wsadz go do letniej wody na pól godziny, godzinę niech podloże porzadnie nasiąknie. Tymczasowo postaw go dalej od okna, generalnie slonce zachodnie nie jest szkodliwe przy utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia, ale jesli roślina jest osłabiona to bynajmniej nie pomaga. Za dwa trzy dni zdaj relację. jesli napiecie liści się nie poprawi to tak jak radzi Monsanbia, trzeba będzie zobaczyć bebechy storczyka. Z tych liści skarajnych raczej nic juz nie będzie.Teraz trzeba zadbać o to żeby "serce" falka pozostało w dobrej formie.

Efekt żółtego pączka na łodydze kwiatowej to moze być:

a) przesuszone podłoże

b) przeciągi i zimne powietrze

c) obecność etylenu w powietrzu(etylen sprawia, ze wszystko dojrzewa szybciej, kwiaty storczyków- bardzo go nie lubią- np jabłka wydzielają dużo tego związku, dlatego jeśli chce się żeby jakiś inny owoc szybciej dojrzał to zapewnia się mu towarzystwo jabłek)

A wogóle to cześć Pasiula :)

oj tam Pasiu, przy znieczuleniu to mogą sobie rwać i rwać. Nie pękaj. Mi rwała dentystka 40 minut jedną sztukę, która miała powykręcane korzenie. Jakoś miałam chyba dużo bardziej traumatyczne przeżycia w życiu niż akurat to. Będzie doooobrze, zobaczysz. Tak na wszelki wypadek zacisnę jednak za Ciebie kciuki :)

Mi rwała dentystka 40 minut jedną sztukę, która miała powykręcane korzenie. Jakoś miałam chyba dużo bardziej traumatyczne przeżycia w życiu niż akurat to

Waryyyjatka :jawdrop: Poród, tak, może tylko mój poród był trochę gorszy ... ale chyba tylko trochę :p

Mysza ten miniaturek to był falek. Mam do nich słabość (jeden mój biały reanimuje się już*drugi rok) To tak na pocieszenie dla wiolasz. Już go miałam wywalić, ale przetrzymałam. Wypuścił ostatnio nowe 2 powietrzne i ruszył z liściem. Biedny, bo wygląda jak mały wypłoszek.

Za to jeśli ktoś ma dostęp do gdańskich storczyków z OAZY to polecam z czystym sumieniem. Moje dwie sztuki od nich kwitną nieprzerwanie od lipca zeszłego roku (10 miesięcy!!!), prawdziwe fenomeny. Tfu tfu tfuuuu

pewnie berry oda. Pachnące. Rośnie jak szalone.

Wiolaszko, ja bym poczekała. Korzenie wierzchnie ma w slabej formie jesli jest dopiero nabyty. Są suche, co moze swiadczyć o przyczynie więdnięcia liści. Więdną liście stare i brzeżne, w nowych jest zmniejszony turgor i robią się lekko pomarszczone. Moja rada jest taka jak Gosi-wsadz go do letniej wody na pól godziny, godzinę niech podloże porzadnie nasiąknie. Tymczasowo postaw go dalej od okna, generalnie slonce zachodnie nie jest szkodliwe przy utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia, ale jesli roślina jest osłabiona to bynajmniej nie pomaga. Za dwa trzy dni zdaj relację. jesli napiecie liści się nie poprawi to tak jak radzi Monsanbia, trzeba będzie zobaczyć bebechy storczyka. Z tych liści skarajnych raczej nic juz nie będzie.Teraz trzeba zadbać o to żeby "serce" falka pozostało w dobrej formie.

Efekt żółtego pączka na łodydze kwiatowej to moze być:

a) przesuszone podłoże

b) przeciągi i zimne powietrze

c) obecność etylenu w powietrzu(etylen sprawia, ze wszystko dojrzewa szybciej, kwiaty storczyków- bardzo go nie lubią- np jabłka wydzielają dużo tego związku, dlatego jeśli chce się żeby jakiś inny owoc szybciej dojrzał to zapewnia się mu towarzystwo jabłek)

A wogóle to cześć Pasiula :)

JABŁKA!!! obok stoi koszyk z owocami i jabłka w nim!!!!jasny gwint...dzieki kochana :D:D:D

hej dziewczynki:)

wpadam na chwilkę bo znowu jestem strasznie zjechana - ten ogród to najbardziej mordercza rzecz z całej budowy - traf chciał, ze pan który dotąd wykonywał ziemne prace pojechał na święta do domu, małż osobisty jeszcze w pracy - to ja muszę:bash: chciało się mieć rabatę to trzeba ją przygotować a roślinki czekają kupione:rolleyes:

jeszcze przed zmrokiem zdążyłam okna wykuszowo tarasowe umyć :)

a co do wyrwania - przeżyłam dwie cesarki to wyrwanie też, chyba;) ale i tak trzymajcie:)

Wioluś ja mam dokładnie taki sam żółty pączek a wcale nie stoi przy jabłkach - wydaje mi się, że miał za mokro ............ a i nowe podłoże kupiłam - chyba jutro przesadzę to zobaczymy

a podłoże kupowałam przy okazji jak pojechałam po coś na mrówki bo po moim wykuszu chodzą stadami:eek:

zmykam spać:goodnight: