Dreikainnen 06.11.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 No więc wiadomo, że do świąt jeszcze daleko, ale powoli można się przymierzać (osobiście nie lubię latać jak kot z pęcherzem 2tyg przed świętami szukając prezentów) Także dla ojca (zapalonego grzybiarza) stwierdziłem, że takie urządzenie będzie najlepszym wyborem bo już nie mogę patrzeć jak po każdorazowym wypadzie do lasu suszy grzyby nad kuchenką gazową (nawet nie pytajcie xD). Przeglądając oferty sklepów muszę przyznać, że jestem w kropce, suszarek praktycznie nie ma, albo jest bardzo niewielki wybór z bardziej znanych znalazłem jedynie MPM i Zelmer, a z tych mniej Niewiadów, Sencor. Także prosiłbym o pomoc, na urządzenie chcę przeznaczyć 140-150zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 06.11.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Moim zdaniem to jeden czort, nie jest to jakaś wyrafinowana technologia XXI wieku. Wybierz taką, która będzie się podobała i trzymała się kupy i była łatwa do złożenia i przechowania na pawlaczu do następnego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 06.11.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 tak jak mówi Cpt_Q, nic specjalnie skomplikowanego. Osobiście polecam "niewiadów" na przykład taką, http://allegro.pl/item475613847_suszarka_do_grzybow_owocow_niewiadow_970_01_pc.html niedawno kupiłam taką suszarę dla teściowej, zalety: nie jest monstrualnie wielka , ma aż cztery dosć wysokie sita, dwa biegi suszenia i nic wiecej nie potrzeba. Suszy jak szalona, a nawet nie była droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a____om 06.11.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Dokładnie jeśli chodzi o suszarki do grzybów,to nie ma tutaj dużej filozofii,i śmiało można inwestować w Niewiadowa lub Zelmera-praktycznie to te same urządzenia,tylko nazwa na plastiku innu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma2008 06.11.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Polecam suszarkę Niewiadów.Sprawdzona przez moich rodziców, też zapalonych grzybiarzy.Dostali ją ode mnie w prezencie pod choinkę i byli bardzo zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasio 07.11.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Mam tę suszarke MPM, chodzi już bardzo długo i faktycznie nie ma tam się co za bardzo zepsuć, przynajmniej tak mi się wydaje, skoro już tyle lat chodzi bez żadnych komplikacji... nie wiem, ile to teraz kosztuje,jak kupowałem, cena była atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 07.11.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Mam tę suszarke MPM, chodzi już bardzo długo i faktycznie nie ma tam się co za bardzo zepsuć, przynajmniej tak mi się wydaje, skoro już tyle lat chodzi bez żadnych komplikacji... nie wiem, ile to teraz kosztuje,jak kupowałem, cena była atrakcyjna. Ja też polecam MPM, bo akurat taką mam od paru lat. Suszę grzyby, owoce, zioła, nać selera, pietruszki, a nawet orzechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 07.11.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Czy tata ma piekarnikm z termoobiegiem? Jeśli tak, to suszarka do grzybów nie jest chyba potrzebna. Ja wieszam grzyby na ruszcie, włączam termoobieg i po kilku godzinach suszenia jest gotowe Na temat marek się nie wypowiem, nie korzystałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreikainnen 08.11.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Raczej wątpliwe, on odpala palniki gazowe wiesza nad tym grzyby i włącza okap xD Co do suszarek to mi podobają się dwie: z mpmu model GP-104 i właśnie Niewiadów 970.01.PP o ile o pierwszej firmie co nie co wiem to o drugiej nie bardzo :| (jakościowo można porównywać do Zelmera?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.11.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Kup suszarkę poza sezonem grzybowym - kosztuje ok. 80 zł. W sezonie ten sam model - ok. 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 10.11.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 MPM ma bardziej plaskie sita niz Niewiadow i jakby slabsze "grzanie" (od gory). Niewiadow dmucha z dolu, szybciej suszy - i ma wygodniejsze sita,moim zdaniem. Mozna suszyc w wiekszych kawalkach. Tylko ze klamot to jest - i sporo miejsca zajmuje MPM jest mniejszy. Opinia poparta corocznym tygodniowym turnusem grzybowym - w gronie posiadaczy róznych modeli suszarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreikainnen 10.11.2008 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Kup suszarkę poza sezonem grzybowym - kosztuje ok. 80 zł. W sezonie ten sam model - ok. 120 zł. Sezon grzybowy chyba już się skończył, albo jest na wyczerpaniu Co do samej suszarki, różnica w gabarytach jest znacząca? Bo niestety będzie to miało znaczenie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 11.11.2008 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ja dodam jeszcze, że należy zwrócić uwagę na ilość poziomów.... im więcej, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasio 12.11.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Ilość poziomów jest dosyć istotna, ale nie warto z tym przesadzać, czas suszenia jest wiele większy. Chyba, że duży silniczek jest. Ja z kolei mam dwie suszarki MPM, bo czasami jedna to jest za mało, czasami jest większa ilość owoców czy warzyw do wysuszenia, to biorę drugą. A jak nie korzystam, zaworze do mamy i ona suszy mi jakieś owoce Kupowałem je za 90zl plus rabat 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreikainnen 12.11.2008 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 A jaki model posiadasz? Ten mocniejszy czy słabszy? Suszarka będzie głównie do grzybów więc im więcej sit tym lepiej , ale dwie to już przypadku mojego ojca to przesada, nie jest aż tak efektywnym zbieraczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasio 14.11.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 A nie wiem, czy to są mocniejsze, czy słabsze. Nie widziałem innych, ja mam takie białe. Też raczej nie jestem super zbieraczem grzybów, pewnie więcej zdepczę niż zbiorę- tak się śmieją ze mnie.. Czyli grzybów to aż tak dużo nie suszę, bardziej owoce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.11.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Dwa sezony uzytkuje intensywnie MPM i jestem zadowolona, po nocy grzyby sa suche, a ladujemy w nia tyle, ze sita nie sa domkniete, dopiero po lekkim podsuszeniu i skurczeniu grzybow domykaja sie. W tym roku nasuszylam kilka wiaderek od kapusty kiszonej takich 5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.11.2008 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Dreikainnen - chyba się nie spodziewałeś, że wątek się aż tak rozwinie - myślałby kto, że kupujesz helikopter A jak ja dobierałem AGD do nowej kuchni, to pies z kulawą nogą mi nie chciał doradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreikainnen 15.11.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Nie no bo doradzić w takiej kwestii jest znacznie łatwiej ale faktycznie odzew naprawdę duży i dziękuje wszystkim za pomoc dasio: Białe są trochę słabsze od tych z szarą górą które jeszcze mają 2 prędkości suszenia, a przynajmniej tak piszą . Chyba zdecyduje się właśnie na tę mocniejszą, bo jednak sitka mimo iż cienkie (chodzi mi o wysokość poziomu) to do grzybów bardziej będą się nadawać bo przecież i tak kroi się je dość drobno, żeby przyspieszyć suszenie. Jeśli się mylę to proszę nie wyprowadzić z błędu (aktualnie teoretyzuje PS Cpt_Q Może helikopter to nie jest, ale ma być prezent więc chciałbym, żeby trochę pochodził. Pozdrawiam Dreikainnen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.11.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 ... Może helikopter to nie jest, ale ma być prezent więc chciałbym, żeby trochę pochodził. Jassne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts