Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszarka do grzybów/ owoców

Dreikainnen

Recommended Posts

No więc wiadomo, że do świąt jeszcze daleko, ale powoli można się przymierzać (osobiście nie lubię latać jak kot z pęcherzem 2tyg przed świętami szukając prezentów) Także dla ojca (zapalonego grzybiarza) stwierdziłem, że takie urządzenie będzie najlepszym wyborem bo już nie mogę patrzeć jak po każdorazowym wypadzie do lasu suszy grzyby nad kuchenką gazową (nawet nie pytajcie xD). Przeglądając oferty sklepów muszę przyznać, że jestem w kropce, suszarek praktycznie nie ma, albo jest bardzo niewielki wybór z bardziej znanych znalazłem jedynie MPM i Zelmer, a z tych mniej Niewiadów, Sencor. Także prosiłbym o pomoc, na urządzenie chcę przeznaczyć 140-150zł.

Pozdrawiam

tak jak mówi Cpt_Q, nic specjalnie skomplikowanego. Osobiście polecam "niewiadów" na przykład taką,

http://allegro.pl/item475613847_suszarka_do_grzybow_owocow_niewiadow_970_01_pc.html

niedawno kupiłam taką suszarę dla teściowej,

zalety: nie jest monstrualnie wielka , ma aż cztery dosć wysokie sita, dwa biegi suszenia i nic wiecej nie potrzeba. Suszy jak szalona, a nawet nie była droga :)

Mam tę suszarke MPM, chodzi już bardzo długo i faktycznie nie ma tam się co za bardzo zepsuć, przynajmniej tak mi się wydaje, skoro już tyle lat chodzi bez żadnych komplikacji... nie wiem, ile to teraz kosztuje,jak kupowałem, cena była atrakcyjna.

Ja też polecam MPM, bo akurat taką mam od paru lat. Suszę grzyby, owoce, zioła, nać selera, pietruszki, a nawet orzechy.

Czy tata ma piekarnikm z termoobiegiem? Jeśli tak, to suszarka do grzybów nie jest chyba potrzebna. Ja wieszam grzyby na ruszcie, włączam termoobieg i po kilku godzinach suszenia jest gotowe :)

Na temat marek się nie wypowiem, nie korzystałam.

Raczej wątpliwe, on odpala palniki gazowe wiesza nad tym grzyby i włącza okap xD

Co do suszarek to mi podobają się dwie: z mpmu model GP-104 i właśnie Niewiadów 970.01.PP o ile o pierwszej firmie co nie co wiem to o drugiej nie bardzo :| (jakościowo można porównywać do Zelmera?)

MPM ma bardziej plaskie sita niz Niewiadow i jakby slabsze "grzanie" (od gory).

Niewiadow dmucha z dolu, szybciej suszy - i ma wygodniejsze sita,moim zdaniem. Mozna suszyc w wiekszych kawalkach.

Tylko ze klamot to jest - i sporo miejsca zajmuje :) MPM jest mniejszy.

Opinia poparta corocznym tygodniowym turnusem grzybowym - w gronie posiadaczy róznych modeli suszarek 8)

Ilość poziomów jest dosyć istotna, ale nie warto z tym przesadzać, czas suszenia jest wiele większy. Chyba, że duży silniczek jest. Ja z kolei mam dwie suszarki MPM, bo czasami jedna to jest za mało, czasami jest większa ilość owoców czy warzyw do wysuszenia, to biorę drugą. A jak nie korzystam, zaworze do mamy i ona suszy mi jakieś owoce :D

Kupowałem je za 90zl plus rabat 5% :D

Dwa sezony uzytkuje intensywnie MPM i jestem zadowolona, po nocy grzyby sa suche, a ladujemy w nia tyle, ze sita nie sa domkniete, dopiero po lekkim podsuszeniu i skurczeniu grzybow domykaja sie. W tym roku nasuszylam kilka wiaderek od kapusty kiszonej takich 5 kg.

Nie no bo doradzić w takiej kwestii jest znacznie łatwiej :) ale faktycznie odzew naprawdę duży i dziękuje wszystkim za pomoc :)

dasio: Białe są trochę słabsze od tych z szarą górą które jeszcze mają 2 prędkości suszenia, a przynajmniej tak piszą ;). Chyba zdecyduje się właśnie na tę mocniejszą, bo jednak sitka mimo iż cienkie (chodzi mi o wysokość poziomu) to do grzybów bardziej będą się nadawać bo przecież i tak kroi się je dość drobno, żeby przyspieszyć suszenie. Jeśli się mylę to proszę nie wyprowadzić z błędu (aktualnie teoretyzuje ;)

PS Cpt_Q Może helikopter to nie jest, ale ma być prezent więc chciałbym, żeby trochę pochodził. :)

Pozdrawiam

Dreikainnen