Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W kwestii okapów polecam producenta:  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. W kwestii okapów polecam producenta:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja sie podlacze pod pytanie okapowe - chce dac okap podszafkowy do poziomej szafki z IKEA (90 cm szeroka, 40 wysoka) i tu pytanie:

-czy jesli dam taki okap to powietrze wystrzeliwane jest w sufit?

-piszecie zeby zamknac wylot zupelnie - czy tak rzeczywiscie sie da i czy wtedy nie musze wywiercac dziury w szafce na rure?

-dokladnie ta teka gfh55 mi chodzi po glowie - czy ktos wie jeszcze na jakiej wysokosci nad plyta indukcyjna ona moze wisiec (czy 55 to wystarczy?)

Pod ten okap musisz wyciąć otwór i głębokość szafki minimum 320 . Otwór jaki trzeba wmontować powinien mieć 289mm I dodatkowo wycinasz otwór na rurę która jest zakończona rozgałęzieniem i wyprowadzona ponad szafkę aby bezpośredni strumień powietrza nie uderzał o sufit i jego opary nie brudziły

dzieki anse - tak na chlopski rozum to gdzies to powietrze musi wychodzic wiec nie rozumialam wlasnie jak mozliwe jest zaslepienie wylotu

ale pomysl z rozgalezieniem rury na gorze (albo zrobienie daszka jak na kominach) jest niezly

a czy ktos ma taki okap na wysokosci 55 cm nad plyta??

doszukalam sie w manualu ze sugeruja 60 cm -a nie w smak mi to :/

dzieki anse - tak na chlopski rozum to gdzies to powietrze musi wychodzic wiec nie rozumialam wlasnie jak mozliwe jest zaslepienie wylotu

ale pomysl z rozgalezieniem rury na gorze (albo zrobienie daszka jak na kominach) jest niezly

Anse napisal"pod ten okap"

warto pocztac o trybach pracy okapow(otwarty,zamkniety),na forum juz bylo kilkanascie watkow w tym temacie,google tez pomoga

Hmmm, ja już sam nie wiem... Szukam i szukam i znaleźć cie mogę. Teraz mam wyciąg podszafkowy teleskopowy FAGOR (dość stary), on ma plastikową "puszkę" wchodzącą w szafkę na ~20cm wysokości, bez żadnej rury, ani nawet miejsca na takową. I takiego szukam, ale każdy ma dziurę na rurę i chyba nie ma możliwości po prostu zaślepić i już... Szafka ma wymiary 60x30x50 (szer x gł x wys).

HELP!!!

Teraz mam wyciąg podszafkowy teleskopowy FAGOR (dość stary), on ma plastikową "puszkę" wchodzącą w szafkę na ~20cm wysokości, bez żadnej rury, ani nawet miejsca na takową

Szukasz pod złym hasłem. Ten okap który masz w kuchni to nie jest wyciąg tylko pochłaniacz. Różnica jest taka, że wyciąg podłączamy do komina lub wyprowadzamy przez ścianę i wyrzuca on powietrze poza dom a pochłaniacz filtruje i wrzuca powietrze z powrotem do pomieszczenia.

• 3 weeks później...

Proszę o pomoc, długo szukaliśmy z żoną okapu, aż wreszcie trafiliśmy na ten jedyny;) i mam dylemat, mieszkam w bloku na 4 pietrze, niby mam kratkę w kuchni ale nie bardzo chyba mogę podłączyć do niej wyciąg, tzn jest ciąg tylko nie wiem czy nie będzie mi dmuchać np. do innych pomiesczeń. ja założyłbym filtr węglowy i po sprawie ale żona oczywiście słyszała, że to rozwiąznie jest do niczego i każe mi kombinować.

Doradźcie cos...

kratka w kuchni to wentylacja grawitacyjna - nie wolno podłączać urządzeń z wymuszonym obiegiem, bo będziecie sąsiadom nawiewać wasze spaliny (przy kuchence gazowej) i zapachy z kuchni.

Jedyne rozwiązanie to pójść do administracji z pytaniem, czy w pionie nie ma nieczynnego pionu kominowego. Wówczas można pod niego podłączyć okap.

... gdyby okazało się że w pionie nie ma nieczynnego pionu wentylacyjnego można spróbować jeszcze innego rozwiązania, a mianowicie wybić się na zewnątrz, ale na takie manewry trzeba mieć zgodę spółdzielni i nie raz się zgadzają :), warto powalczyć bo okap na filtrze to nie jest dobre rozwiązanie, głośna praca, spadek wydajności, koszty wymiany filtra węglowego, który należy wymieniać co 3-4 miesiące, ale to nie koniec minusów...efekt pochłaniania jest kiepski w porównaniu do okapu podłączonego wyciągu.

Chyba masz rację:) A ja również chętnie poznała bym opinię na temat marketowych okapów. Widziałam kiedyś takie w obi za ok 250 zł. Nazwa na M ale nie pamiętam dokładnie. Ale wychodzi na to że takich nikt nie kupuje;)Ale dlaczego??? Mnie nie uśmiecha się wydawać 600 zł czy więcej na okap. Bo i po co???

Moja mama ma taki za 200 zł już ze 4 lata. Podszafkowy i chodzi bez zarzutu. fakt może i jest głośny ale przecież nie chodzi cały czas!!! poza tym chyba nie ma okapu którego odgłosy były by ledwie słyszalne??? Zawsze komuś dźwięk będzie przeszkadzał. a do tego te nowoczesne i mega drogie okapy może i wyglądają ładnie lekko, zwłaszcza te wykończone szkłem ale chyba musiałabym codziennie go polerować żeby wyglądał jak należy. Dlatego kupie zwykły marketowy. Ile pochodzi to pochodzi trudno. wszystko kiedyś się psuje :(