AgnieszkaG. 07.11.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Witam, lada moment będziemy mieli obowiązujacy plan zagospodarowania w gminie.Okazało sie, ze mamy na naszej działce stanowisko archeologiczne. Ono w zasadzie ciagnie sie kilka kilometrów a w gminie nikt nie wiem, o co chodzi. Co to oznacza w praktyce? Teren jest pod zabudowę z uwzględnieniem przepisów dotyczących tego stanowiska? Czy mogą być jakieś poważne problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.11.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 jak wykopiecie tam jakiś nocnik księcia gniewka to.... krótko mówiąc... macie prze..ebane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.11.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Jak nie wykopią, też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 07.11.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 po zrobieniu projektu projektant musi go wyslac do konserwwatora zabytkow a ten go opisze co bedzie potrzebne czy badania,czy nadzor,czy tez nic i dopiero wtedy wystapisz o pozwolenie i jesli bedzie cos potrzebne to je dostaniesz pod warunkiem ww badan.z tych dwuch opcji nadzor wykopaliskowy to koszt do 1000zl a ratownicze badani wykopaliskowe to koszt 2000-5000tys (wielkopolska pld),a polega to na tym ze przy wykopywaniu pod fundament stoi przy tym archeolog i sie gapi w dziure i dokonuje wpisu w dziennik budowy.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 07.11.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 hej Moja dziłka jest w scisłej strefie konserwatora zabytków.Najpier trzeba wystąpić do konserwatora zabytków o opinię.Z tej opini dowiesz sie co i jak .Musisz wystąpic o pozwolenie na budowe u konserwatora.U nas był tylko nazdór na wykopami ,archeolog załatwiła muzeum itd itd (jak by cos wykopali )cena nadzoru 250zł i na tym sie skonczyło.Jesli u ciebie sa stanowiska to troszku gorzej ,moga zalecić konkretne badania lub tylko nadzór ..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 07.11.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 I przy kopaniu fundamentów najczęściej koparka odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 07.11.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 I przy kopaniu fundamentów najczęściej koparka odpada jak to odpada. Mam działkę na stanowisku archeologicznym i ani ja ani nikt z okolicznych działek nie zrezygnował z koparek. Oczywiście przy ściąganiu humusa obecny był archeolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 07.11.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 I przy kopaniu fundamentów najczęściej koparka odpada jak to odpada. Mam działkę na stanowisku archeologicznym i ani ja ani nikt z okolicznych działek nie zrezygnował z koparek. Oczywiście przy ściąganiu humusa obecny był archeolog. Ja się spotkałem z sytaucją, gdzie tylko mozna było kopać ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 07.11.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 U nas Konserwator w pozwoleniu też napisał, że prace ziemne należy wykonać bez użycia sprzętu mechanicznego, ale archeolog nadzorujący się nie czepiał, może dlatego że skasował 700 zł. Nasza działka jest w III strefie ochrony i wyglądało to tak, że najpierw został zaopiniowany projekt, a następnie po dostarczeniu stosownej dokumentacji od archeologa (zaświadczenie z Muzeum, że przyjmą znaleziska, opisanie miejsca archeologicznego, harmonogram prac) otrzymaliśmy pozwolenie na prowadzenie prac ziemnych na okres 1 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaG. 08.11.2008 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Dziękuję za odpowiedzi. Czyli reasumujac mam sie udać do Wojewódzkiego konserwatora zabytków i zapytać, jak to będzie w moim przypadku.W okolicy to nikt generalnie nie wie, o jakie stanowisko chodzi, poprostu od lat jest gdzies w papierach. Pół działki leży w samym stanowisku, drugie pół w strefie ochronnej. W razie problemów moge sie przesunać i budowac w strefie ochronnej. Kopanie ręczne nas nie przeraża, gdyż i tak raczej na to sie nastawialiśmy. Chciałabym tylko miec poprostu pewność, że kiedys tam powstanie MÓJ DOM, a wcześniej pomieszczenie gospodarcze, bo nam bardzo potrzebne. No ale jak wykopiemy nocnik...itp to będzie klapa. Wiec póki co pewności nikt mi nie da. Pocieszajace jes jednak to że w sumie, zakądajac że sie "bomby" nie wykopie to można sie raczej budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 08.11.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 U nas duzym plusem było to ze w opini konserwatora napisane było ze sami mamy znależ sobie archeologa (wieć wiesz jak jest )Gorzej jak przyslą ci z urzędu ,ale to wszytko sie dowiesz jak wystpisz o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 04.12.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 witaj!nie wiem skąd piszesz, ale ja podlegałam pod warszawskich archeologów. na działce było stanowisko-ale w gminie w planie zagospod, a równiez w akcie notarialnym był podany numer stanowiska. zanim zaczełam cokolwiek z architektem-wybrałam sie do mazowieckiego konserwatora zabytków o informacje jakie mają wytyczne co do tego stanowiska-nadzór czy kopanie. miałam juz na oku lokalnego archeologa-z Legionowa. u konserwatora zabytków dowiedziałam się, że stanowisko wymaga badań-czyli kopania.(nadzór jest tańszy) zgłosiłam wybraneog archeologa, dostałam zgodę od woj.konserwatora-archeolog koparką zdjął chumus, ręcznie-a raczej "łopatnie" przekopał kilkadziesiąt metrów działki-nic nie znalazł, napisał sprawozdanie, po tyg odebrałam od woj.konserwatora pismo o pozwoleniu na budowę-ktore to pismo musiałam dołączyć do kompletu dokumentów w starostwie.koszty-300zl koparka, 230/mkw kopania przez archeologa. ilośc metrów zależy od stosunku wielkości stanowiska do wielkości działki-o tym też decyduje konserwator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 04.12.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Ja kiedyś projektem (gazociągu) wpakowałem się w cmentarzysko prasłowian. Konieczne były prace ratownicze. Przed uzgodnieniem projektu należało wskazać archeologa, który podjął się prowadzenia nadzoru i przedstawić projekt prac. Było to skrejny i bardzo kosztowny przypadek.Wszystko zależy od wagi stanowiska archeologicznego i (niestety) od lokalnej kliki archeologicznej. Przy zdrowych układach może nie być ani źle ani bardzo kosztownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo76 03.04.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 03.04.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam bylem w podobnej sytuacji i powiem tak akurat musialem zalatwic na wlasny koszt koparke , umowic sie z archeologiem na konkretny termin Pani grzecznie kazala sciagnac humus i ogladala powierzchnie.....i nic nie znalazla wiec kazala kopac dalej - znalala pare kamieni wiec zrobila zdjecia itd i praktycznie po klopocie - gorzej jak faktycznie cos znajda albo jak sie samemu na dzialce cos znajdzie odrazu najlepiej wyrzucic gdzies dalej :-)i nie zgkaszac normalnie nikomu !!! Mnie to wynioslo okolo 800zl + godzina lub 2 pracy koparki - zalezny koszt jest od tego co Pani znajdzie bo czym wiecej znaleziska typu kamienie itd to robi wiecej zdjec itd , potem przychodzi z Wydzialu Archeologocznego pisemko ze wsz ok i mozna rozpoczynac budowe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo76 03.04.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 To zdrowo przepłaciłeś Ci powiem 800 zł za nadzór ? Mogę polecić archeologa za 1/3 tego jakbyś chciał np. rurę z gazem podciągnąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 03.04.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Jeżeli ktoś będzie potrzebował to mogę polecić archeologa z Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosmaiorum 10.02.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 1/3 z 800 zł to jakieś 270 zł. Opłata za wydanie pozwolenia około 70 zł. Sprawozdanie z nadzoru należy wydrukować, oprawić co najmniej w 3 egzemplarzach. Z własnego doświadczenia koszty kolorowych wydruków opraw map zdjęć itd. to około 100 zł. Na miejsce nadzoru trzeba dojechać, do biura konserwatora złożyć papiery też trzeba dojechać, złożyć sprawozdanie itd. 100 na paliwo to chyba niezbyt dużo. Rozumiem że taki archeolog nie musi płacić podatków skoro nic nie zarabia, ale ZUS trzeba sobie opłacić i bez tego. O godzinach spędzonych na budowie, w archiwum i przed komputerem nie wspomnę. To powiedzcie z czego taki człowiek żyje?Nie zawsze najtaniej znaczy najlepiej.A zgadnijcie co się stanie jeśli na budowie pojawi się kontrola z Urzędu Konserwatora?I komu zatrzymają budowę?A tak poważnie to nie taki diabeł straszny.Obecnie w Wielkopolsce uczciwie przeprowadzony nadzór to około 1000 zł.A swoją drogą jeśli kupujecie używane auto to wynajmujecie mechanika, który sprawdza czy z nim wszystko w porządku.Kupując działkę można za niewiele wyższą kwotę wynająć archeologa, który będzie w stanie oszacować koszty prac na działce.Pozdrawiam!Archeolog[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 10.02.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Naprawdę widzisz sens odpowiadać teraz na posty sprzed 2 lat?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucme 18.12.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Naprawdę widzisz sens odpowiadać teraz na posty sprzed 2 lat?... Sens jest jak najbardziej. Forum czytają wszyscy, a nie tylko ten, kto zadał kiedyś pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts