zojka10 29.12.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Aniu, w grupie łodzkiej, forumowicze mi podali również różne ceny, ale i też zbliżone do mojej wyceny hydraulik twierdzi, że zastosował dobrej jakości rury fi 160 i że można podobno cieńszymi, szarymi zejść z ceny ale za efekt on nie odpowiada podobno te tańsze pod wpływem gorącej wody potrafią się odkształcić Ja nie wiem, czy facet nas po prostu nie bajeruje...mamy nauczkę na przyszłość...po pierwsze- nie ufać "fachowcom". Niestety tak to jest jak człowiek się nie zna na wszystkim i całe dnie pracuje nie mogąc doglądnąć budowy Mamy zamiar za pomocą fachowców dociągnąć do stanu surowego zamknietego ( z oknami) resztę będziemy robić sami ( oprócz tynków ) Mąż z kolegą będzie rozprowadzał instalacje wewnętrzne w tym również hydraulikę, mamy za sobą kilka generalnych remontów więc chyba damy radę To tak optymistycznie na Nowy Rok W Łodzi mrożno, pojechaliśmy popatrzeć sobie na fundamenty i nie wiem czy mi się wydaje ale salonik to będzie baaardzo malutki...w ogóle domek się wydaje tyci a tyle kasy idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 30.12.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam ! Zabójcze tempo...{jak dla mnie} moje fundamenty czekają do wiosny...by spokojnie osiadły - a jak u was z gruntem...spód nośny?-nie będzie problemu osiadania domu? jakie dodatki stosowaliście do betonu?...przepraszam... ta moja natura...jak czegoś nie wiem - to zadręczam wszystkich pytaniami Jestem na etapie wyboru pokrycia...i skłaniam sie ku: BROWNWOOD ...mam wstępną kalkulację i taki dach ma mnie "skroić" na 20 - 21 tyś na gotowo!.. Eeeech tam.... jak śnieg {aaaa jeszcze go nie ma} sobie pójdzie to i ja ruszam! Powodzenia Zet-owcom w tym miejscu i czasie składam.... i byle do wiosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 31.12.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 http://images35.fotosik.pl/44/ac3a28dbd26ee42c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 01.01.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witamy, Wszystkim czytelnikom naszego dziennika życzymy Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2009 Roku. Niech się mury pną do góry http://www.ekartki.wolsztyn24.pl/kartki/19/2191.jpg Pozdrawiamy, Ania i Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 13.01.2009 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam ! Zabójcze tempo...{jak dla mnie} moje fundamenty czekają do wiosny...by spokojnie osiadły - a jak u was z gruntem...spód nośny?-nie będzie problemu osiadania domu? jakie dodatki stosowaliście do betonu?...przepraszam... ta moja natura...jak czegoś nie wiem - to zadręczam wszystkich pytaniami Jestem na etapie wyboru pokrycia...i skłaniam sie ku: BROWNWOOD ...mam wstępną kalkulację i taki dach ma mnie "skroić" na 20 - 21 tyś na gotowo!.. Eeeech tam.... jak śnieg {aaaa jeszcze go nie ma} sobie pójdzie to i ja ruszam! Powodzenia Zet-owcom w tym miejscu i czasie składam.... i byle do wiosny... Witamy serdecznie Co do naszej budowy, to ze względu na to, że jesteśmy obecnie bezdomni , to zależy nam na czasie i nie możemy pozwolić sobie na długie przestoje. Poza tym na podstawie własnego doświadczenia wiemy, że jeśli budynek ma osiąść to i tak osiądzie, a skutki tego ujawnią się dopiero po kilku latach. Do betonu i zaprawy budowlańcy dodawali jakiś środek, dzięki któremu można pracować w ujemnej temperaturze. Nie pamiętam nazwy, ale się dowiem. Życzymy powodzenia w budowaniu i liczymy na Twój dziennik. Pozdrowienia, A. i P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 14.01.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 witajcie domek nabiera wyglądu domowego z tym dachem my tez planujemy obniżyc daszek nad wejściem i dodatkowo go maksymalnie rozciągnąć na boki, tak aby dom nabrał wyglądu " przysadzistej chatki ". Tak sobie wymyśliliśmy, zobaczymy czy słusznie i będziemy podglądać u Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 17.01.2009 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Witamy serdecznie Co do naszej budowy, to ze względu na to, że jesteśmy obecnie bezdomni , to zależy nam na czasie i nie możemy pozwolić sobie na długie przestoje. Poza tym na podstawie własnego doświadczenia wiemy, że jeśli budynek ma osiąść to i tak osiądzie, a skutki tego ujawnią się dopiero po kilku latach. Do betonu i zaprawy budowlańcy dodawali jakiś środek, dzięki któremu można pracować w ujemnej temperaturze. Nie pamiętam nazwy, ale się dowiem. Życzymy powodzenia w budowaniu i liczymy na Twój dziennik. Pozdrowienia, Witam ponownie! no to rzeczywiście....sytuacja extremalna extremalna budowa i warunki takież same...ale za to jakie etremalne doznania jak już zamieszkacie {biorąc pod uwagę powyższe} ...ja także na początku miałem kilka extremalnych doznań ale było- mineło.. posty tylko pozostały...śladem tych dni... co do dziennika...- raczej nie z czasem u mnie nie najlepiej {sporo czasu poświęcam na zarabianie kasiorki } a na forum bywam w przypływie czasu...także, jak by ten dziennik wyglądał Powodzenia zyczę...i byle do wiosny P.S - dziennik śledzę jak mam czas - i cały czas się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 18.01.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Witajcie, widzę ,że pogoda Wam nie straszna Chyba zaraz wiecha będzie!Chciałabym być na Waszym etapie My czekamy na odwilż... maxy już przygotowane Aniu, jaki wymiar okien macie w szczytach? U nas będą 120x150cm. plus okna dachowe w każym z pokoi przeznaczonych dla dzieci. U Was chyba są szersze. Okna dachowe też planujecie? Życzymy dobrej pogody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 19.01.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witajcie, widzę ,że pogoda Wam nie straszna Chyba zaraz wiecha będzie!Chciałabym być na Waszym etapie My czekamy na odwilż... maxy już przygotowane Aniu, jaki wymiar okien macie w szczytach? U nas będą 120x150cm. plus okna dachowe w każym z pokoi przeznaczonych dla dzieci. U Was chyba są szersze. Okna dachowe też planujecie? Życzymy dobrej pogody! Cześć, Nie straszne nam śnieg i mróz Mamy nadzieję utrzymać obecne tempo prac, oraz że ekipa nie będzie robiła sobie dłuższych przerw. Nasze okna w szczytach są zgodnie z projektem 120x150 cm. Natomiast kwestię okien dachowych rozwiązaliśmy nieco inaczej. Ze względu na duże okno w każdym pomieszczeniu uznaliśmy, że nie ma potrzeby dodatkowo doświetlać pokoi oknami dachowymi. Ze względu na to jak ułożony jest nasz dom okna dachowe w tych dwóch większych pokojach na górze były by przez cały dzień nasłonecznione i mamy obawy czy nie było by w tych pokojach za gorąco (nie są one przecież nie wiadomo jak duże), a ciągłe zasłanianie okien roletami też nie ma sensu. Dlatego też jedynie w pokoju, którego okna wychodzą od strony wschodniej (czyi pokój nad salonem - obok łazienki)przez co ewentualnie, może być troszkę za ciemny i ponury damy jedno, nie za duże, okno dachowe - tak na wszelki wypadek Uważamy, ze ilość i wielkość okien dachowych jest uzależniona od położenia domu na działce względem słońca. Wyjątkowo tej zimy życzymy Tobie i sobie rychłej wiosny Pozdrawiamy, A. i P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 27.01.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witajcie, jak tam budowanie Już koniec stycznia dach połozony? U nas za tydzień zalewanie stropu. Wałkujemy cały czas temat okien, chyba też zrezygnujemy z dachowych, ale zostawimy miejsce na nie (tak na wszelki wypadek) Jakiej firmy okna zamówiliście? Nasze wyceny wahają się od 11-16tyś. Kominy macie systemowe? Ile wentylacji dodawaliście do komina od pieca i kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajdaniu 29.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam serdecznie,Czy możecie napisać jakiej szerokości macie słupki przy daszku nad wejściem? Z góry dziękuję i powodzenia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 30.01.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Nasz komin przy kominku jest zbudowany zgodnie z projektem. Tym samym zajmuje nie potrzebnie przestrzeń korytarza i brzydko wygląda Ale o tym, że komin można było umieścić w ścianie dowiedzieliśmy się także po fakcie. Mamy nadzieję, że więcej przykrych niespodzianek nie będzie. My przestawiliśmy komin na ścianę od strony salonu, obok będzie kominek, niestety komin z kolei będzie przechodził przez pokój na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 31.01.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Witam serdecznie, Czy możecie napisać jakiej szerokości macie słupki przy daszku nad wejściem? Z góry dziękuję i powodzenia życzę! ..U MNIE BĘDZIE SUROWY MODRZEW...OKOŁO 20 CM ŚREDNICY...OKOROWANY I PRZELAKIEROWANY.. P.S wiosnę już czujecie...zet-owcy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 31.01.2009 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Witam serdecznie, Czy możecie napisać jakiej szerokości macie słupki przy daszku nad wejściem? Z góry dziękuję i powodzenia życzę! ..U MNIE BĘDZIE SUROWY MODRZEW...OKOŁO 20 CM ŚREDNICY...OKOROWANY I PRZELAKIEROWANY.. P.S wiosnę już czujecie...zet-owcy??? Witamy, U nas słupy maja 25 cm. A z tą wiosna to nie bardzo, bo dzisiaj spadł śnieg i dekarze musieli zejść z dachu. Ale mamy nadzieję, że w przyszłym tygodniu poczujemy wiosnę na dobre. Ponoć luty ma być już ciepły. A. i P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMW 31.01.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Widziałam koszty zaktualizowane - czy one na razie idą z tym wyliczonymi przed budową? W sumie jestem ciekawa za ile 9nie licząc oczywiście wyposażenia) taki domek można zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 01.02.2009 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witajcie, jak tam budowanie Już koniec stycznia dach połozony? U nas za tydzień zalewanie stropu. Wałkujemy cały czas temat okien, chyba też zrezygnujemy z dachowych, ale zostawimy miejsce na nie (tak na wszelki wypadek) Jakiej firmy okna zamówiliście? Nasze wyceny wahają się od 11-16tyś. Kominy macie systemowe? Ile wentylacji dodawaliście do komina od pieca i kominka? Witam, Mamy okna firmy styl-plast. kosztowały nas 12.300 zł. tak jak pisaliśmy wcześniej - dajemy jedno okno dachowe do jednego z pokoi. Postanowiliśmy doświetlić klatkę schodową świetlikiem. To małe okienko na schodach daje zdecydowanie za mało światła. Każdy odwiedzający naszą budowę zwraca uwagę że jest ciemno na schodach. co do kominów to mamy systemowe.Odnośnie wentylacji - nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie - ale mamy jeden kanał wentylacyjny i jeden z ciągiem.zarówno do głównego pieca jak i do kominka mamy doprowadzony dopływ świeżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 01.02.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Nasz komin przy kominku jest zbudowany zgodnie z projektem. Tym samym zajmuje nie potrzebnie przestrzeń korytarza i brzydko wygląda Ale o tym, że komin można było umieścić w ścianie dowiedzieliśmy się także po fakcie. Mamy nadzieję, że więcej przykrych niespodzianek nie będzie. My przestawiliśmy komin na ścianę od strony salonu, obok będzie kominek, niestety komin z kolei będzie przechodził przez pokój na górze Tak mi się wydaje że "nie ma tego złego ..." jakoś przyzwyczaiłam się do tego komina w przejściu do kuchni -nie wygląda to tak źle, a za to na górze komin nie przechodzi przez pokój jak to jest u świercza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 01.02.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Widziałam koszty zaktualizowane - czy one na razie idą z tym wyliczonymi przed budową? W sumie jestem ciekawa za ile 9nie licząc oczywiście wyposażenia) taki domek można zbudować. Witam, Jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem:)sami jesteśmy zaskoczeni, że nasze wcześniejsze wyliczenia okazały się trafione:) ( oczywiście było by lepiej aby nasz wstępny kosztorys był zawyżony ale nawet o tym nie marzymy) Liczymy że stan deweloperski (z kompletnymi instalacjami i ociepleniem budynku ale bez końcowego tynku strukturalnego z kolorem) wyniesie nas 240-250tyś. Oczywiście bez paneli, kafli,urządzeń sanitarnych, drzwi... nie licząc ogrodzenia, kostki czy nawiezieni ziemi w koło domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 02.02.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witajcie No, to dom już macie Miło patrzeć na kolejnego ZETA U nas śnieg i zimny wiatr, brrrr... Mamy ułożony strop, z zalaniem czekamy aż będzie cieplej Jaką dachówką pokrywacie dach? My na 99% decydujemy sie na cementową Brassa, w tym tygodniu chyba zadatkujemy. Na całość wieźba, dachówka, rynny+robocizna liczymy ok. 30 tyś. Jeżeli chodzi o koszty to u nas jak narazie podobnie ale wydaje mi się, że u nas 240 tyś to optymistyczna wersja Pieniądze topnieją...a mógłby śnieg Jakie macie wrażenie co do wielkości i ustawności pomieszczeń w domu? Na lodówkę nie mogę znaleźć miejsca w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_g 10.02.2009 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witajcie No, to dom już macie Miło patrzeć na kolejnego ZETA U nas śnieg i zimny wiatr, brrrr... Mamy ułożony strop, z zalaniem czekamy aż będzie cieplej Jaką dachówką pokrywacie dach? My na 99% decydujemy sie na cementową Brassa, w tym tygodniu chyba zadatkujemy. Na całość wieźba, dachówka, rynny+robocizna liczymy ok. 30 tyś. Jeżeli chodzi o koszty to u nas jak narazie podobnie ale wydaje mi się, że u nas 240 tyś to optymistyczna wersja Pieniądze topnieją...a mógłby śnieg Jakie macie wrażenie co do wielkości i ustawności pomieszczeń w domu? Na lodówkę nie mogę znaleźć miejsca w kuchni Witam. Przepraszam że tak późno odpisuję ale mamy w domu niezłe zamieszanie-grypa do nas dotarła:( Co do dachówki to mamy Robena-ceramiczną.Jeśli chodzi o wielkość i ustawność pokoi to jesteśmy mile zaskoczeni pokojami na górze:)są naprawdę duże i ustane:)ten nad kotłownia jest zdecydowanie mniejszy od dwóch pozostałych ale i tak jest ok.na pewno nie jest klitką - spokojnie starczy nam na sypialnie. Te większe pokoje będą dla dzieci. Ostatnio rozpisałam się na temat okien dachowych- o tym że są niepotrzebne, że damy co najwyżej jednoj... a tymczasem muszę się przyznać że jednak wstawiliśmy po jednym małym oknie (wymiary 55x97) do tych większych pokoi.Potym jak dach został pokryty dachówką zobaczyliśmy jak to faktycznie wygląda. Nie było ciemno ale nie byłam przekonana czy nie będziemy żałować. To przecież mają być pokoje dla dzieci w których co bądź będą spędzać sporo czasu. a tak w ogule to bardziej podobają mi się słoneczne pokoje. Czas pokarze czy nie trzeba będzie zakładać rolet na te okna bo przez cały dzień z tej strony będzie słońce.Tak więc chyba nie ma co doradzać w sprawie okien dachowych , każdy musi się sam przekonać - my zmieniliśmy zdanie chociaż byliśmy przekonani że tych okien nie damy:) Nie wiem czy pisałam ale daliśmy też jedno okno dachowe na klatce schodowej (wymiary 55-79 ) i uważamy że to był strzał w 10:) szczerze polecamy! Co do kuchni to jest mała ale nie mam zamiaru tam spędzać całego dnia:) myślę, że będzie dobrze:) lodówka będzie stała tuż przy wejściu po prawej stronie (na tej ścianie co jest wykusz) naprzeciw niej będzie mała szafka a dalej kuchenka i narożny zlew. Taki jest na razie plan - nie sądzę aby się zmienił bo niema za bardzo pola do popisu, ale co do okiem dachowych też byłam pewna że nie będziemy nic zmieniać Jeszcze jedna sprawa co do pokoi na górze. Jest jena rzecz na którą warto zwrócić uwagę!- na to jak blisko siebie są okna w ścianach szczytowych. Nasze są za blisko siebie. Jak postawiło się ścianki działowe pomiędzy pokojami to okazało się że krawędź okna jest tuż przy ścianie i nie za bardzo da się postawi przy tej ścianie działowej jakiegoś mebla bo zasłoni okno (zrobię zdjęcia jak to wygląda). Pozdrawiamy serdecznie . Powodzenia w dudowie zeta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts