Irma 09.11.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Bardzo chciałabym mieć u siebie w ogrodzie mchy. Gdzie kupić? Jak uprawiać?Działka znajduje się niedaleko pięknych lasów, gdzie różnego rodzaju mchów jest bardzo dużo, czy można przynieść mech z lasu? to chyba jest zabronione, więc jak? Będę wdzięczna za sugestie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meroving 10.11.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Czytałem, że aby zachęcić mchy do wzrostu należy zrobić zupę z wody, maślanki i mchów znalezionych w okolicy (jak się przyjzeć uwazniej to rosną wszędzie). Nie gotować Wystarczy posmarować tym wybrane miejsce. Wszystko po to by zakwasic podłoze. Mi się tez marzy taka sceneria za oknem jak w ogrodzie mchów w Kyoto. Zastanawia mnie czy oni usuwają chwasty i trawę ręcznie czy używaja jakiegos specjalnego herbicydu, który oszczędza mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.11.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Niszczenie poszycia leśnego jest karalne, o ile cię ktoś złapie. Mchy leśne bardzo ciężko zadomowić na ogródku przez przenoszenie darni z lasu.Pod mchy trzeba zastosowac glebę kwasną, próchniczna i wilgotną. Wysoka tez musi być wilgotność powietrza.W Polsce z tego co mi wiaodmo nikt nie produkuje mchów na sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 10.11.2008 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 dzięki, za odpowiedziszkodamam kawałek własnego lasu i tam widzialam jakiś mech, spróbóje go trochę przenieść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.11.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Trzeba przenieść las, znaczy posadzić. Mech sam przyjdzie. Odwrotnie wykluczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 10.11.2008 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 ale ja mam las, a w nim mchu niet... Moja działka jest w większości zalesiona, przed domem mam na razie pusto, bo to kidyś był ugór, ale mam nadzieję, że z czasem się zapełni. Marzą mi się tajemnicze scieżki, omszałe głazy i takie tam klimaty... Mam dużo miejsca, dużo kamieni, tylko mchu mi brak:) Jaki ten las powinien być? Może bym popróbowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.11.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Ciemny, wilgotny, ponury... Albo przeciwnie- licha sośnina na żółtym piaseczku. Jak trawsko nie będzie chciało rosnąć, będzie rósł mech. Procesy sukcesji naturalnej są powolne raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolarz miejski 10.11.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 tez słyszałem o maślance. trzeba posmarować kamień a resztę sama natura zrobi tylko ze nie z dnia na dzień no i w cieniu tez mech sam rośnie. a z biologi to coś mi się kojarzy ze była mowa o tym, ze zarodniki mchów tak jak grzybnia się rozsiewa, wiec może troszkę mchu z lasu i wytrząchać go na swojej działce powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 05.04.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Irma, Ty chcesz mieć mech (może już masz, bo temat stary), a ja chcę się go pozbyć Mam go między drzewami owocowymi, wolałbym mieć trawę. Zapuściłem szukajkę, może coś pożytecznego znajdę. pozdrawiam Peterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.04.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Peterek, zwapnuj glebę, mech tego bardzo nie lubi, a drzewa owocowe skorzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 06.04.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Dzięki na odpowiedź, ale ze mnie ogrodnik jak z koziej dupy trąbka Zwapnować, znaczy się posypać wapnem gaszonym? Może innym. Mam opryskiwacz, może go wykorzystać pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Nawozem wapniowym - np. dolomitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 07.04.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Irma, Ty chcesz mieć mech (może już masz, bo temat stary), a ja chcę się go pozbyć Mam go między drzewami owocowymi, wolałbym mieć trawę. Zapuściłem szukajkę, może coś pożytecznego znajdę. pozdrawiam Peterek przypuszczam że masz kwaśną ziemię potraktuj wapnem ,powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 08.04.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mam mech i nie będę go likwidował.Z moich obserwacji wynika że mech lubi ziemię kwaśną i wilgotną.Od kilku lat nie używam chemii,chwasty tępię ręcznie.Jeżeli twoja działka jest na wzgórku i odczyn zasadowy,raczej się nie zadomowi.Jak kolega napisał mech sam musi się nasiać.Nie przesadzisz go ,tak jaki i grzybów z lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 08.04.2009 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Mój trwanik to 1/5 mech za płotem mam las sosnowy ,. Myślałem żeby spryskać to chemia ale po co , mech mi nie przeszkadza a na jesień może znajde jakiegoć podgrzybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 08.04.2009 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 zazdroszczę, ja bym mogła wcale nie mieć trawnika...i w zasadzie marzy mi się, że kiedyś moj ogórd trawnika będzie miał tylko troszeczkę, tyle, zeby kocyk rozłożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts