Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mech

Irma

Recommended Posts

Bardzo chciałabym mieć u siebie w ogrodzie mchy. Gdzie kupić? Jak uprawiać?

Działka znajduje się niedaleko pięknych lasów, gdzie różnego rodzaju mchów jest bardzo dużo, czy można przynieść mech z lasu? to chyba jest zabronione, więc jak? Będę wdzięczna za sugestie i pomoc.

Czytałem, że aby zachęcić mchy do wzrostu należy zrobić zupę z wody, maślanki i mchów znalezionych w okolicy (jak się przyjzeć uwazniej to rosną wszędzie). Nie gotować :) Wystarczy posmarować tym wybrane miejsce. Wszystko po to by zakwasic podłoze.

Mi się tez marzy taka sceneria za oknem jak w ogrodzie mchów w Kyoto. Zastanawia mnie czy oni usuwają chwasty i trawę ręcznie czy używaja jakiegos specjalnego herbicydu, który oszczędza mech.

Niszczenie poszycia leśnego jest karalne, o ile cię ktoś złapie.

Mchy leśne bardzo ciężko zadomowić na ogródku przez przenoszenie darni z lasu.

Pod mchy trzeba zastosowac glebę kwasną, próchniczna i wilgotną. Wysoka tez musi być wilgotność powietrza.

W Polsce z tego co mi wiaodmo nikt nie produkuje mchów na sprzedaż.

ale ja mam las, a w nim mchu niet... :cry:

Moja działka jest w większości zalesiona, przed domem mam na razie pusto, bo to kidyś był ugór, ale mam nadzieję, że z czasem się zapełni. Marzą mi się tajemnicze scieżki, omszałe głazy i takie tam klimaty... Mam dużo miejsca, dużo kamieni, tylko mchu mi brak:)

Jaki ten las powinien być? Może bym popróbowała

tez słyszałem o maślance. trzeba posmarować kamień a resztę sama natura zrobi tylko ze nie z dnia na dzień :) no i w cieniu tez mech sam rośnie.

a z biologi to coś mi się kojarzy ze była mowa o tym, ze zarodniki mchów tak jak grzybnia się rozsiewa, wiec może troszkę mchu z lasu i wytrząchać go na swojej działce :)

powodzenia

• 4 months później...
Irma, Ty chcesz mieć mech (może już masz, bo temat stary), a ja chcę się go pozbyć :cry: Mam go między drzewami owocowymi, wolałbym mieć trawę. Zapuściłem szukajkę, może coś pożytecznego znajdę.

pozdrawiam

Peterek

przypuszczam że masz kwaśną ziemię potraktuj wapnem ,powinno pomóc.

Mam mech i nie będę go likwidował.Z moich obserwacji wynika że mech lubi ziemię kwaśną i wilgotną.Od kilku lat nie używam chemii,chwasty tępię ręcznie.Jeżeli twoja działka jest na wzgórku i odczyn zasadowy,raczej się nie zadomowi.Jak kolega napisał mech sam musi się nasiać.Nie przesadzisz go ,tak jaki i grzybów z lasu. :wink: