Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewo na święta...

mpkb

Recommended Posts

Witajcie,

Czy moglibyście polecić jakieś ładne drzewko coś w typie świerka/sosny, szukamy drzewka, które przez tegoroczny okres świateczny moglibyśmy udekorować w mieszkaniu a następnie zasadzić na działeczce, aby w przyszłości tam cieszyć się jego wyglądem...

Myślimy o czymś niewielkim max. wysokość dojrzałego drzewa do 3-4m, chcielibyśmy je posadzić od strony pn.

Pozdrawiam

Picea omorica "Nana", Abies concolor "Compacta", Abies koreana, Abies lasiocarpa "Compacta", Picea breweriana, Picea glauca "Conica", "Sander's Blue", Picea mariana "Doumetii" , Picea omorica"Frohleiten", Picea abies "Remontii' - wszystkie wymagają swiatła do prawidłowego rozwoju.

W cieniu dobrze rośnie jedynie choina i cis. Wymagają gleb zyznych i wilgotnych. Cis nie ma pokroju "choinkowego", poza odmianą "Dovastonii Aurea".

Natomiast choiny rosną duże. Karłowe odmiany (np. "Pendula", "Jeddeloch") nie maja "choinkowego" pokroju (są poduchowate).

najwolniej z choin rośnie choina różnoiglowa.

• 1 year później...

Witam

Pierwsze świeta w nowym domu już za mną. Mam jednak pytanie dotyczące kolejnych świat.

Mam zamiar wsadzić przed domem jakiegoś iglaka którego bede mógł na świeta przyzdobić lampkami.

Chodzi mi o to aby wyrosła ładna choinka ale nie wyższa niż 2,5 metra.

Nad nią jest przyłącze energetyczne wiec nie może urosnąć duża.

Chodzi mi żeby latem pieknie sie prezentowała a zimą można było ją obwiesić lampkami.

Jakiego iglaczka proponujecie. Chce kupić małą sadzonke ale nie wiem co??

Pozdrawiam

Puszka