Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siatka zbrojeniowa nad podłogówką

Recommended Posts

To dobrze myślałaś :)

Od dołu:

papa

chudziak

2 x czarna folia - zapomniałem dopisać wcześniej hyhy ;)

styro, zapewne w 2-3 warstwach

folia alu, może być z nadrukiem to łatwiej prowadzić rurki

6-7 cm wylewki, a w niej zatopiona siatka

Tak przynajmniej najczęściej to wygląda, również u mnie.

Co do dziurkowania - nie przesadzajmy, wilgoć ucieknie, i o ile masz od spodu (pod chudziakiem) papę to tamtędy też nic nie przyjdzie.

Są oczywiście płyty styropianowe już z folią i systemami rozprowadzania rurek, ale jak policzysz ile to kosztuje to dziurki nie będą takie straszne.

Edytowane przez kater-acme

Ja mam tak samo...

Od dołu papa zgrzana do podłoża, styropian 2 x 7 cm w przesuniętych warstwach, folia srebrna podziurkowana spinkami, rurki CO.

Do mieszanki był sypany plastyfikator, zbrojenie rozproszone, położona siatka przeciwskurczowa.

W sierpniu była wylana góra, w październiku dół, póki co nic nie pęka, aczkolwiek ogrzewanie CO jeszcze nie uruchomione....

papa_2.jpg IMG_3816a.jpg IMG_3723p.jpg

IMG_3723p.jpg

nie, żeby odbijała ciepło musiało by to nastąpić w pustce powietrznej, lub nad folią musiała by leżeć szyba.

Inaczej efekt jest zerowy, przewodzi jak czyste aluminium.

Jak najbardziej się to sprawdza w oknach, choć tam jest powłoka "niewidoczna" tak samo się sprawdzi

na poddaszu pod płytami GK, o ile będzie przerwa te 1-1,5cm między płytą a folią.

W tedy to działa. Niestety tu miedzy dwoma ciałami nie przeźroczystymi efekt tylko placebo.

mój hydraulik inaczej gadał.

Nigdy ze styropianu wilgoć się nie wydostanie przez te folie do betonu podłogówki i wyżej.

Przodkom moim robił w średniowieczu na warstwie perlitu a perlit w wannie z papy bez żadnych wynalazków foliowych i do dzisiaj cała wilgoć coby tam była lub się pojawiła choćby z zalania wyjdzie choćby to było wielkości boiska.Jeśli izolator jest suchy to działa jak na opakowaniu napisane.No prawie tak.

mój hydraulik inaczej gadał.

Nigdy ze styropianu wilgoć się nie wydostanie przez te folie do betonu podłogówki i wyżej.

szamanizm ..

ja nie wiem jak można bez zastanowienia tak paplać jeśli się jest majster kielnią to nie od razu specem w sprawach innych.

Niech lepiej zajmie się robotą, a nie gadaniem bzdur. O jakiś ruchach wilgoci, o których pojęcia nie ma..

ze styropianu wilgoć :lol2: