szczukot 12.11.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 No juz po raz kolejny nurtuje mnie ten temat: welna klasc miedzy krokwie czy na strop ? Domek z poddaszem uzytkowym. 99 % ludzi kladzie miedzy krokwie a ja nie wiem ciagle czemu Wg mnie polozenie na stropie ma same plusy i zadnych wad (chyba ze ich nie znam): - duzo wieksza wygoda kaldzenia - duzo mniej welny = taniej - duzo mniejsza kubatura do grzania = taniej - duzo mniejsza powierzchnia uciekania ciepla = taniej i tak na stropie kladzie sie deski itp aby mozna bylo chodzic. Czemu wiec prawie wszyscy klada welne miedzy krokwie ?? O czym nie wiem ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 12.11.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Zobacz tu. Może coś pomoże. http://forum.muratordom.pl/styropian-na-strop-czy-welna-w-krokwie,t144617.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.11.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 No juz po raz kolejny nurtuje mnie ten temat: welna klasc miedzy krokwie czy na strop ? Domek z poddaszem uzytkowym. 99 % ludzi kladzie miedzy krokwie a ja nie wiem ciagle czemu Wg mnie polozenie na stropie ma same plusy i zadnych wad (chyba ze ich nie znam): - duzo wieksza wygoda kaldzenia - duzo mniej welny = taniej - duzo mniejsza kubatura do grzania = taniej - duzo mniejsza powierzchnia uciekania ciepla = taniej i tak na stropie kladzie sie deski itp aby mozna bylo chodzic. Czemu wiec prawie wszyscy klada welne miedzy krokwie ?? O czym nie wiem ? Fantom A ja kładę i tak i tak Między krokwie kładą Ci, którzy myślą o wykorzystaniu w przyszłości poddaszaa na jakieś cele użytkowe lub ci, którzy jeszcze tego nie wiedzą i wolą zostawić sobie tą decyzję na później. To, że izolacja na stropie nie ma żadnych wad to brzmi jak reklama. Wadą jest chociażby niższa wysokość pomieszczenia. Są też inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 12.11.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 My też kładziemy tak i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 12.11.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 dokładniejeśli nie zamierzasz "w życiu" zaglądać na poddasze to oczywiście kładź na stroptylko po co wtedy użytkowe?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2008 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 dokładnie jeśli nie zamierzasz "w życiu" zaglądać na poddasze to oczywiście kładź na strop tylko po co wtedy użytkowe?? pzdr Chodzi mi oczywiscie o kladzenie welny na strychu. Czyli stropie poddasza uzytkowego Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2008 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 No juz po raz kolejny nurtuje mnie ten temat: welna klasc miedzy krokwie czy na strop ? Domek z poddaszem uzytkowym. 99 % ludzi kladzie miedzy krokwie a ja nie wiem ciagle czemu Wg mnie polozenie na stropie ma same plusy i zadnych wad (chyba ze ich nie znam): - duzo wieksza wygoda kaldzenia - duzo mniej welny = taniej - duzo mniejsza kubatura do grzania = taniej - duzo mniejsza powierzchnia uciekania ciepla = taniej i tak na stropie kladzie sie deski itp aby mozna bylo chodzic. Czemu wiec prawie wszyscy klada welne miedzy krokwie ?? O czym nie wiem ? Fantom A ja kładę i tak i tak Między krokwie kładą Ci, którzy myślą o wykorzystaniu w przyszłości poddaszaa na jakieś cele użytkowe lub ci, którzy jeszcze tego nie wiedzą i wolą zostawić sobie tą decyzję na później. To, że izolacja na stropie nie ma żadnych wad to brzmi jak reklama. Wadą jest chociażby niższa wysokość pomieszczenia. Są też inne. No tak. Wymieniles jedna wade o ktorej nie pomyslalem. Ale ile tak np cm zostanie obizony ten strych ? I tak normalnie iles tam miejsca ucieka na zrobienie stropu po ktorym mozna chodzic. Miedzy dechy idzie welna, i troche na gore aby mostki pokasowac. Razem moze bedzie mniejsza wysokosc o 5 cm ? A jakie jeszcze inne wady ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2008 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Pytanka dodatkowe.co w przypadku gdy poloze welne na stropie na strychu nie robiac nic miedzy krokwiami.- Gdzie musze polozyc welne ? na stropie a na gorze tylko dachowki ?- jak taki zimny strych sie sprawuje ? Nie dzieje sie np nic zlego z wiezba ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.11.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 No juz po raz kolejny nurtuje mnie ten temat: welna klasc miedzy krokwie czy na strop ? Domek z poddaszem uzytkowym. 99 % ludzi kladzie miedzy krokwie a ja nie wiem ciagle czemu Wg mnie polozenie na stropie ma same plusy i zadnych wad (chyba ze ich nie znam): - duzo wieksza wygoda kaldzenia - duzo mniej welny = taniej - duzo mniejsza kubatura do grzania = taniej - duzo mniejsza powierzchnia uciekania ciepla = taniej i tak na stropie kladzie sie deski itp aby mozna bylo chodzic. Czemu wiec prawie wszyscy klada welne miedzy krokwie ?? O czym nie wiem ? Fantom A ja kładę i tak i tak Między krokwie kładą Ci, którzy myślą o wykorzystaniu w przyszłości poddaszaa na jakieś cele użytkowe lub ci, którzy jeszcze tego nie wiedzą i wolą zostawić sobie tą decyzję na później. To, że izolacja na stropie nie ma żadnych wad to brzmi jak reklama. Wadą jest chociażby niższa wysokość pomieszczenia. Są też inne. No tak. Wymieniles jedna wade o ktorej nie pomyslalem. Ale ile tak np cm zostanie obizony ten strych ? I tak normalnie iles tam miejsca ucieka na zrobienie stropu po ktorym mozna chodzic. Miedzy dechy idzie welna, i troche na gore aby mostki pokasowac. Razem moze bedzie mniejsza wysokosc o 5 cm ? A jakie jeszcze inne wady ? Fantom Jeśli wełna idzie między krokwie to po prostu łączysz ją z izolacją ściany. Przy izolacji na stropie tak się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 12.11.2008 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 My też kładziemy tak i tak Co sie dzieki temu uzyskuje w praktyce ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.11.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Pytanka dodatkowe. co w przypadku gdy poloze welne na stropie na strychu nie robiac nic miedzy krokwiami. - Gdzie musze polozyc welne ? na stropie a na gorze tylko dachowki ? - jak taki zimny strych sie sprawuje ? Nie dzieje sie np nic zlego z wiezba ? Fantom Wręcz przeciwnie. Taka więźba jest znacznie trwalsza od takiej otulonej wełną. Wystarczy popatrzeć na stare budynki, które nie miały wymienianej więźby często ponad 100lat. Wynika to z prawidłowej wentylacji takich poddaszy i przez to braku wilgoci na konstrukcji drewnianej. Zagrożone są tylko łaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 13.11.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 My też kładziemy tak i tak Co sie dzieki temu uzyskuje w praktyce ? Fantom ciepło, ciepło i jeszcze raz ciepło, nie ma co oszczędzać zwróci się szybko przy późniejszym ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts