Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Dzięki za zainteresowanie i wstawienie obrazka (miałam z tym problem)

Owszem dom jest duży ale ma prostą bryłę, dach prosty w budowie...Może nie będzie tak żle.

Szukałam projektu prawie 3 lata brałam pod uwagę projekty Pani D Obłuskiej które są szalenie kosztowne.Sokół będzie tańszy w budowie ,a wykończenie chyba też...

Może znacie jakiś inny projekt który ma to wszystko co Sokół a, jest np mniejszy?W sumie to prawie 400m2 bo dochodzi poddasze użytkowe .

No cóż,o gustach się nie dyskutuje...Uważam że dom ma klasę i to mi się w nim bardzo podoba.Nowoczesne domy z wiekiem nie stają się ładniejsze...moda przemija.Sokół jest ponadczasowy.Co do kosztu budowy to przyznaję rację mogą być duże ze względu na wielkość.Dzięki za uwagi.Pozdrawiam:)

• 1 year później...

Witam

w 2008 roku zamieściłaś pytanie na formum muratora w sprawie projektu Sokół z firmy mgprojekt. Czy może go zrealizowałaś lub wiesz kto go postawil? Chciałabym wybudować ten dom, generalnie już się na niego zdecydowałam, ale chętnie bym go zobaczyla w realu lub na zdjęciach.

Proszę o informację

• 2 months później...

witam

Buduję ten dom od ubiegłego roku.

Wprowadziłam parę drobnych zmian w projekcie, chętnie się podzielę z zainteresowanymi :)

Jest parę błędów w projekcie ale bez obaw! wykonawcy uporali się z nimi i jakoś poszlo.

Jakie masz pytania?

Może inaczej - na jakim jestem etapie:

-stan surowy zamknięty (no, prawie-okna są, drzwi i brama garażowa wkrótce)

-tynki wewnętrzne i elektryka już są

-tynki zewnętrzne planuję na wrzesień

-od przyszłego tygodnia instalacja c.o., sanitarka i po niej wylewki

Trochę o domku:

Dom jest funkcjonalny, dobrze przemyślany, ma zwartą bryłę, co myślę dobrze wpłynie na koszty ogrzewania i najważniejsze dla mnie-jest piętrowy. Rodzice mają parterowy z poddaszem użytkowym i pokoje na górze są strasznie nieustawne przez spady dachu.

Moje obawy co do olbrzymiej powierzchni rozwiały się trochę, jak porównałam powierzchnię podłóg w Sokole z powierzchnią podłóg w domu parterowym z poddaszem użytkowym (nie pamiętam nazwy tego domu)-ale wcale nie było tak ogromnej różnicy jak się wydaje porównując powierzchnie użytkowe. Spady w dachu zabierają bardzo dużo z powierzchni poddasza w parterówkach. W Sokole tego nie ma, dlatego cyferki są takie ogromne.

Cóż dodać?

Schody wyszły pięknie. Nie mogłam sobie ich wcześniej wyobrazić, bo nie widziałam u nikogo takich. Są zgrabne, "lekkie" i nie zabierają dużo hollu.

I jest jeszcze jest strych! Niby nie jest użytkowy, ale jak ktoś chcałby go zagospodarować to ma pole do popisu. Planuję zrobić ściany zaraz pod oknami w dachu i według moich obliczeń strych będzie miał jakieś 80m2. Nie wiem dokładnie, bo jeszcze nie mam tam podłogi-tylko belki stropowe po których lepiej nie będę chodzić :)

Proszę wszystkich o wyrozumiałość-nie reklamuję tego projektu, nie chwalę się jaki to mam piękny dom, tylko piszę o tym, co mnie nurtowało podczas wyboru projektu, czym się kierowałam i co jak wyszło.

Narozpisywałam się może niepotrzebnie, jeśli szukasz innych informacji, pisz. Chętnie dopowiem co wiem.

Mogę przesłać zdjęcia na e-mail, bo niestety nie da się tutaj ich wkleić.

Pozdrawiam!

• 5 months później...
  • 7 months później...
  • 4 weeks później...
Witam, ja również będę budował Sokoła, czekam na zamówiony projekt. Chcę w nim zrobić trochę zmian w pomieszczeniach i garażu, Chciałbym dowiedzieć się jakie są to błędy w projekcie o których piszesz i co warto poprawić. Na parterze podobno są różnice poziomów między holem a salonem, które można wyrównać, ale jeszcze dokładnie nie wiem bo nie miałem dokładnego projektu w ręku. Chciałbym także bardzo zobaczyć budynek w stanie surowym lub prosić o przesłanie zdjęć. Z góry dziękuje.

• 1 year później...

Witam !

Dołączyłem do grona zainteresowanych (i w zasadzie zdecydowanych) realizacją Sokoła. Od ostatniego postu w tym wątku minęło sporo czasu, nie mniej jednak chciałem zapytać, czy ktoś z Was wybudował lub buduje ten piękny dom ? Jeśli tak to prosiłbym o info na forum lub na adres: [email protected]

Pozdrawiam

• 5 months później...
Witam.

Czy jest ktoś kto buduje bądź ukończył budowę projektu: sokół z pracowni mg projekt? może ktoś by mógł wkleić parę fotek z realizacji lub wysłać na mail: [email protected]

Pozdrawiam

Łącze z istniejącym wątkiem. Popytaj tych, co wypowiadali się powyżej.

• 2 weeks później...