Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podnoszenie terenu a istniejace drzewo

mb104

Recommended Posts

Jest tak - w jednym z rogów ogrodu poprzedni wlasciciel domu wykonal zaglebienie (jakies 5x5m gł. ok 50cm) a na jego srodku zasadzil brzoze.

Mi to zaglebienie kompletnie nie pasuje i chcialbym je zniwelowac (zasypac). Pozostaje jednak kwestia istniejacej brzozy - czy jezeli podniose poziom terenu wokol niej (zasypujac tym samym ok 50cm jej pnia) to ona to przezyje?

Nie chce wycinac drzewa bo ladnie mnie zaslania od sasiadow, ale z drugiej strony ten dolek doprowadza mnie do rozpaczy.

Wydaje mi się, że poprzedni właściciel nie sadził tego drzewa, tylko podniósł poziom gruntu, a żeby oszczedzić drzewo pozostawił takie zagłebienie...

Podobno kwestią najważniejszą nie jest przysypanie pnia, tak więc studzienka nie pomoże, ale podwyższenie poziomu ziemi nad korzeniami i uniemożliwienie oddychania korzeniom... Podobno... Dlatego jak już podsypywać to jakąś maksymalnie przepuszczalną ziemią... I najlepiej robić to stopniowo np. najpierw 25 cm, poobserwować z dwa, trzy lata a potem dalej...

sam podsypałem sosny o 30 cm przepuszczalną ziemią i nie ma problemu, ale widziałem ostatnio drzewa lisciaste, chyba klony, takie na oko 80-cioletnie, które po podsypaniu o pół metra zaczęły usychać...