Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ścienne wodne.

Witos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Przypuśćmy że odpowietrzenie będzie przy rozdzielaczu a rurka to fi 8mm w rozdzielaczach wyjścia są na fi 16 czy zaklada się wtedy redukcje czy może są takie rozdzielacze fi 8mm?

Odpowietrzenie załatwia separator powietrza. Jeśli chcesz założyć odpowietrzenie przy rozdzielaczu to nie jest to najszczęśliwszy pomysł - załóż gdzieś na trójniku na powrocie z listwy rozdzielacza.

W moim domu na parterze mam we wszystkich pomieszczeniach poza spiżarnią ogrzewanie podłogowe. Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience, nawet przy niewielkim rozstawie rurek. Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach.

[...] Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach.

I nie zapowietrzają się? Ile czasu już to użytkujesz?

• 1 year później...
W moim domu na parterze mam we wszystkich pomieszczeniach poza spiżarnią ogrzewanie podłogowe. Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience, nawet przy niewielkim rozstawie rurek. Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach.

O jak dobrze, że znalazłem ten wpis.

W moich łazienkach nie mam szans wyciągnąć potrzebnej mocy z podłóg przy temp. zasilania 35oC. chiałbym wykoanać coś takiego jak Ty. Czy mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? Czy robiłeś jakieś specjalne zabiegi jeśli chodzi o tynk? Jakieś włukna, dylatacje, ...? Czy nie ma problemu z zapowietrzaniem dla fi16? Czy pętle ścienne stanowią wraz z pętlą podogową jedną pętlę (w moim przypadku w sumie nie będzie to dużo)?

Mój hydraulik nigdy nie robił takiego ogrzewania ale jak mu powim jak to ma zrobić to nie ma sprawy. Zastanawiam się cz nie wstawić rurek fi-12, będą większe opory ale za to nie będzie to pętla długa, może 40m.

żeby nie dublować wątków, może tutaj mi ktos odpowie, będę wdzięczny.

Dom drewniany parter ok 80m - podłogówka

Poddasze - po podłogach ok 100m (odliczając skosy jakieś 65 użytkowej pow)

Z racji tego że podłoga będzie drewniana nie mam możliwości zrobić ogrzewania podłogowego( mozna na panelach aluminowych ale wole nie ryzykować)

Myślę o ogrzewaniu ściennym i teraz nasuwa mi się kilka pytań.

Sciana kolankowa jest wysokości 60-70cm ma będzie miała grubośc jakieś 25- 30cm( Szkielet wypełniony wełną) ta ścianka będzie pokryta najprawdopodobniej płytami KG.

Skosy dachu także będą miały 25-30cm wełny ale ich pokrycie będzie stanowiła boazeria 11mm.

Z racji tego że przy ścianie kolankowej moga stanąc jakieś szafki lub coś tam innego zastanawiam się czy można rurę pex ułożyć pod drewnianą boazerią w skosach?

Podejrzewam że rurki trzeba by dać gęściej z racji tego drewna. Czy to zadziała?

Pozdrawiam

Czy mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? Czy robiłeś jakieś specjalne zabiegi jeśli chodzi o tynk? Jakieś włukna, dylatacje, ...? Czy nie ma problemu z zapowietrzaniem dla fi16? Czy pętle ścienne stanowią wraz z pętlą podogową jedną pętlę (w moim przypadku w sumie nie będzie to dużo)?

Mój hydraulik nigdy nie robił takiego ogrzewania ale jak mu powim jak to ma zrobić to nie ma sprawy. Zastanawiam się cz nie wstawić rurek fi-12, będą większe opory ale za to nie będzie to pętla długa, może 40m.

Ja wprawdzie nie HenoK ,ale moze choć troszkę pomogę :).

Mam w kilku pomieszczeniach ogrzewanie ścienne.Akurat nie w łazience -ale myslę,ze to nie ma znaczenia.Tynk powinien być cementowo-wapienny - bo taki ponoć lepiej przewodzi ciepło( zresztą dla łazienek taki lepszy :).

W pokojach na górze - gdzie robili najpierw - dawali dylatacje z takiej gotowej pianki - jak przy podłogówce. Z kolei na dole uparłam się, żeby dawali dodatkowo włókna.Póki co i tu i tu wygląda ,ze jest nieźle ( chociaż te dylatacje na górze to zrobili bardzo niestarannie- w wielu miejscach praktycznie nie były włożone pomiędzy tynk a ścianę boczną( i dlatego potem uparłam się na te włókna).

Tynk robiony w 2 etapach - najpierw grubsza warstwa ,aby pokryć rurki - a po całkowitym wyschnięciu pierwszej druga . Pętle są na dużych ścianach więc osobne zupełnie od grzania podłogowego ( nie do końca mam też przekonanie,ze można to łączyć w jedną pętlę). Rurki fi 16 - chociaż,gdzieś czytałam,ze lepiej aby były fi 14 - bo wtedy jest szybszy przepływ wody i trudniej sie to zapowietrza -ale niestety w tej kwestii moi hydraulicy mnie przegadali :( .

NIe jestem fachowcem ,ale może cos pomogłam :)

Ja wprawdzie nie HenoK ,ale moze choć troszkę pomogę :).

Mam w kilku pomieszczeniach ogrzewanie ścienne.Akurat nie w łazience -ale myslę,ze to nie ma znaczenia.Tynk powinien być cementowo-wapienny - bo taki ponoć lepiej przewodzi ciepło( zresztą dla łazienek taki lepszy :).

W pokojach na górze - gdzie robili najpierw - dawali dylatacje z takiej gotowej pianki - jak przy podłogówce. Z kolei na dole uparłam się, żeby dawali dodatkowo włókna.Póki co i tu i tu wygląda ,ze jest nieźle ( chociaż te dylatacje na górze to zrobili bardzo niestarannie- w wielu miejscach praktycznie nie były włożone pomiędzy tynk a ścianę boczną( i dlatego potem uparłam się na te włókna).

Tynk robiony w 2 etapach - najpierw grubsza warstwa ,aby pokryć rurki - a po całkowitym wyschnięciu pierwszej druga . Pętle są na dużych ścianach więc osobne zupełnie od grzania podłogowego ( nie do końca mam też przekonanie,ze można to łączyć w jedną pętlę). Rurki fi 16 - chociaż,gdzieś czytałam,ze lepiej aby były fi 14 - bo wtedy jest szybszy przepływ wody i trudniej sie to zapowietrza -ale niestety w tej kwestii moi hydraulicy mnie przegadali :( .

NIe jestem fachowcem ,ale może cos pomogłam :)

Też bym do tego wiele nie dodał. Może to, że w łazience warto ograniczyć się z wysokością zajętą przez ogrzewanie ścienne do 1,5m od posadzki. Daje to możliwość póżniejszego bezproblemowego wiercenia w ścianach powyżej tej wysokości, a na tej wysokości ogrzewanie jest najbardziej efektywne.

Zamiast ogrzewania ściennego płaszczyznowego, można zastosować ogrzewanie grzejnikami wodnymi ukrytymi w płaszczyźnie ściany za estetyczną zdejmowaną żaluzją.....

Grzejniki taki mogą być również zaopatrzone w wentylator, podobnie jak ogrzewanie podłogowe kanałowe z wentylatorem...

Stwarza to możliwość bardziej dynamicznej korekty temperatury w zależności od potrzeb.

Zamiast ogrzewania ściennego płaszczyznowego, można zastosować ogrzewanie grzejnikami wodnymi ukrytymi w płaszczyźnie ściany za estetyczną zdejmowaną żaluzją.....

Grzejniki taki mogą być również zaopatrzone w wentylator, podobnie jak ogrzewanie podłogowe kanałowe z wentylatorem...

Stwarza to możliwość bardziej dynamicznej korekty temperatury w zależności od potrzeb.

No ale jaką moc można wyciągnąć z grzejnika przy zasilaniu 35oC? Chyba nie za wielką. Poza tym jest kwestia dyfuzji powietrza. Mam nadzieję, że czegoś nie pomieszałem. Rurki od podłogówki mają warstwę antydyfuzyjną, grzejniki chyba nie, podłogówka jest na 50lat a grzejniki raczej na 20.

Skoro moc wystarcza przy ogrzewaniu kanałowym z wentylatorem lub bez, to dlaczego miałoby jej brakować w analogicznym systemie ulokowanym nie w podłodze lecz w ścianie?

Stalowe może dwadzieścia.... lecz raczej bliżej pięciu, dziesięciu w zależności od producenta...... natomiast grzejniki z układem wodnym z miedzi mogą spokojnie przeżyć 50-letnią podłogówkę, tym bardziej, że instalacje w miedzi mają potwierdzoną tak długą żywotność, natomiast żywotność instalacji podłogowych zbudowanych z nowych systemów rur, to jedynie okres domniemany, podawany dla celów marketingowych....

A cóż tak wszyscy "stali komentatorzy" nabrali wody w usta?? :p

Ciekawa alternatywa, czyż nie ?

Grzejnik w ścianie ukryty za ozdobną żaluzją.

TO JEST TO !! nieprawdaż ?

Pionowy, poziomy - według życzeń.

Nie "szpecący klamot" jak powiadają niektórzy, nie zajmuje miejsca, grzeje dynamicznie, sterowalny, płaski ( grzejnik wraz z obudową -tylko 9 cm - to jest całkowita niezbędna głębokość wnęki) - ukryty w wiatrołapie, w ścianie kolankowej itd. itp.

Z wentylatorem lub bez...

Pozdrawiam.. :wink:

Skoro moc wystarcza przy ogrzewaniu kanałowym z wentylatorem lub bez, to dlaczego miałoby jej brakować w analogicznym systemie ulokowanym nie w podłodze lecz w ścianie?

Nie, nie - ja miałem na myśli to, że jak mam temp. zasilania 35oC to muszę mieć dużą powierzchnię aby uzyskać odpowiednią moc. Ciężko byłoby wstawić do malutkiej łazienki grzejnik o powierzchnii np. 3m2. Tani też by nie był. Już lepiej wstawić pod tynkiem 30m rurki.

PinoK pisze:

Szkoda strzępić klawiaturę na "dyskusję" z tobą.

A jednak, czy Ci się to podoba czy nie, moje poglądy żyją, mają się dobrze, są cytowane w wielu publikacjach i ewoluują, również na tym forum..

:D

Ponieważ co racja , to racja!

W wielu rzeczach się mylę, jak każdy.

Nie myli się jedynie ten, który nie robi nic.

Ci, którzy się wypowiadają na forum, to jedynie margines tych, którzy je czytają....

-----------------------------------------------

am76 pisze:

Ciężko byłoby wstawić do malutkiej łazienki grzejnik o powierzchnii np. 3m2.

Wbrew pozorom niektóre typy grzejnikow nie są wcale tak duże, a mają całkowitą powierzchnię kontaktu z powietrzem 3 m2....

"Wyspowe" zastosowanie ogrzewanie płaszczyznowego jest uzasadnione.

Ogrzewanie ścienne - to temat tego wątka. Ogrzewanie ścienne może być płaszczyznowe, lecz może też odbywać się poprzez specjalny bardzo wąski grzejnik wodny, bezpiecznie schowany w płaszczyźnie ściany....

Są dostępne takie grzejniki.

Wymieniałem wiatrołapy, małe pomieszczenia, ślepe ściany, a także poddasza,

gdzie bez problemow można taki grzejnik (grzejniki) umieścić w ścianie kolankowej.... Nic nie pisałem o łazienkach. :roll: lecz np. w linii wanny taki poziomy grzejnik za ażurową osłoną można ulokować całkiem spokojnie..