19501719500414 19.11.2008 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 A z tym odpowietrzeniem to jak jest? http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-scienne-czy-ktos-to-w-ogole-ma,t61467.htm?highlight=%B6cienne http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-scienne,t1409.htm?highlight=%B6cienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 19.11.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 A z tym odpowietrzeniem to jak jest? Będzie automatyczny odpowietrznik przy PC. Nie będę miał ogrzewanego poddasza więc odpowietrzniki w tym miejscu byłyby mocno narażone na straty cieplne. Z tego co mi wiadomo odpowietrzanie takich instalacji trwa około 2 dni i po tym czasie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 01.12.2008 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Przypuśćmy że odpowietrzenie będzie przy rozdzielaczu a rurka to fi 8mm w rozdzielaczach wyjścia są na fi 16 czy zaklada się wtedy redukcje czy może są takie rozdzielacze fi 8mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 01.12.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Przypuśćmy że odpowietrzenie będzie przy rozdzielaczu a rurka to fi 8mm w rozdzielaczach wyjścia są na fi 16 czy zaklada się wtedy redukcje czy może są takie rozdzielacze fi 8mm? Odpowietrzenie załatwia separator powietrza. Jeśli chcesz założyć odpowietrzenie przy rozdzielaczu to nie jest to najszczęśliwszy pomysł - załóż gdzieś na trójniku na powrocie z listwy rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.12.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Przypuśćmy że odpowietrzenie będzie przy rozdzielaczu a rurka to fi 8mm w rozdzielaczach wyjścia są na fi 16 czy zaklada się wtedy redukcje czy może są takie rozdzielacze fi 8mm? http://www.herz.com.pl/UserFiles/File/Cennik/Cenniki2008/Cennik_do_netu_22_07_08.pdf strona 53. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.12.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 W moim domu na parterze mam we wszystkich pomieszczeniach poza spiżarnią ogrzewanie podłogowe. Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience, nawet przy niewielkim rozstawie rurek. Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 06.12.2008 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 [...] Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach. I nie zapowietrzają się? Ile czasu już to użytkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.12.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 żeby instalacja się zapowietrzała, musi być nieszczelna,w przypadku szczelnych instalacji nie ma się co zapowietrzać,odpowietrza się raz na początku i po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 21.01.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 W moim domu na parterze mam we wszystkich pomieszczeniach poza spiżarnią ogrzewanie podłogowe. Jednak z obliczeń, potwierdzonych później eksploatacją wynikało, że ogrzewanie to nie wystarczy w łazience, nawet przy niewielkim rozstawie rurek. Dlatego Na dwóch ścianach łazienki zamocowałem rurki pex-al-pex 16/2mm, takie same jak w ogrzewaniu podłogowym przykrywając je maszynowym tynkiem gipsowym. Otrzymałem stosunkowo tanie dogrzanie pomieszczenia łazienki, w której temperatura jest wyraźnie wyższa niż w pozostałych pomieszczeniach. O jak dobrze, że znalazłem ten wpis. W moich łazienkach nie mam szans wyciągnąć potrzebnej mocy z podłóg przy temp. zasilania 35oC. chiałbym wykoanać coś takiego jak Ty. Czy mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? Czy robiłeś jakieś specjalne zabiegi jeśli chodzi o tynk? Jakieś włukna, dylatacje, ...? Czy nie ma problemu z zapowietrzaniem dla fi16? Czy pętle ścienne stanowią wraz z pętlą podogową jedną pętlę (w moim przypadku w sumie nie będzie to dużo)? Mój hydraulik nigdy nie robił takiego ogrzewania ale jak mu powim jak to ma zrobić to nie ma sprawy. Zastanawiam się cz nie wstawić rurek fi-12, będą większe opory ale za to nie będzie to pętla długa, może 40m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 21.01.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 żeby nie dublować wątków, może tutaj mi ktos odpowie, będę wdzięczny. Dom drewniany parter ok 80m - podłogówka Poddasze - po podłogach ok 100m (odliczając skosy jakieś 65 użytkowej pow) Z racji tego że podłoga będzie drewniana nie mam możliwości zrobić ogrzewania podłogowego( mozna na panelach aluminowych ale wole nie ryzykować) Myślę o ogrzewaniu ściennym i teraz nasuwa mi się kilka pytań. Sciana kolankowa jest wysokości 60-70cm ma będzie miała grubośc jakieś 25- 30cm( Szkielet wypełniony wełną) ta ścianka będzie pokryta najprawdopodobniej płytami KG. Skosy dachu także będą miały 25-30cm wełny ale ich pokrycie będzie stanowiła boazeria 11mm. Z racji tego że przy ścianie kolankowej moga stanąc jakieś szafki lub coś tam innego zastanawiam się czy można rurę pex ułożyć pod drewnianą boazerią w skosach? Podejrzewam że rurki trzeba by dać gęściej z racji tego drewna. Czy to zadziała? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 21.01.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Czy mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? Czy robiłeś jakieś specjalne zabiegi jeśli chodzi o tynk? Jakieś włukna, dylatacje, ...? Czy nie ma problemu z zapowietrzaniem dla fi16? Czy pętle ścienne stanowią wraz z pętlą podogową jedną pętlę (w moim przypadku w sumie nie będzie to dużo)? Mój hydraulik nigdy nie robił takiego ogrzewania ale jak mu powim jak to ma zrobić to nie ma sprawy. Zastanawiam się cz nie wstawić rurek fi-12, będą większe opory ale za to nie będzie to pętla długa, może 40m. Ja wprawdzie nie HenoK ,ale moze choć troszkę pomogę . Mam w kilku pomieszczeniach ogrzewanie ścienne.Akurat nie w łazience -ale myslę,ze to nie ma znaczenia.Tynk powinien być cementowo-wapienny - bo taki ponoć lepiej przewodzi ciepło( zresztą dla łazienek taki lepszy . W pokojach na górze - gdzie robili najpierw - dawali dylatacje z takiej gotowej pianki - jak przy podłogówce. Z kolei na dole uparłam się, żeby dawali dodatkowo włókna.Póki co i tu i tu wygląda ,ze jest nieźle ( chociaż te dylatacje na górze to zrobili bardzo niestarannie- w wielu miejscach praktycznie nie były włożone pomiędzy tynk a ścianę boczną( i dlatego potem uparłam się na te włókna). Tynk robiony w 2 etapach - najpierw grubsza warstwa ,aby pokryć rurki - a po całkowitym wyschnięciu pierwszej druga . Pętle są na dużych ścianach więc osobne zupełnie od grzania podłogowego ( nie do końca mam też przekonanie,ze można to łączyć w jedną pętlę). Rurki fi 16 - chociaż,gdzieś czytałam,ze lepiej aby były fi 14 - bo wtedy jest szybszy przepływ wody i trudniej sie to zapowietrza -ale niestety w tej kwestii moi hydraulicy mnie przegadali . NIe jestem fachowcem ,ale może cos pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.01.2010 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ja wprawdzie nie HenoK ,ale moze choć troszkę pomogę . Mam w kilku pomieszczeniach ogrzewanie ścienne.Akurat nie w łazience -ale myslę,ze to nie ma znaczenia.Tynk powinien być cementowo-wapienny - bo taki ponoć lepiej przewodzi ciepło( zresztą dla łazienek taki lepszy . W pokojach na górze - gdzie robili najpierw - dawali dylatacje z takiej gotowej pianki - jak przy podłogówce. Z kolei na dole uparłam się, żeby dawali dodatkowo włókna.Póki co i tu i tu wygląda ,ze jest nieźle ( chociaż te dylatacje na górze to zrobili bardzo niestarannie- w wielu miejscach praktycznie nie były włożone pomiędzy tynk a ścianę boczną( i dlatego potem uparłam się na te włókna). Tynk robiony w 2 etapach - najpierw grubsza warstwa ,aby pokryć rurki - a po całkowitym wyschnięciu pierwszej druga . Pętle są na dużych ścianach więc osobne zupełnie od grzania podłogowego ( nie do końca mam też przekonanie,ze można to łączyć w jedną pętlę). Rurki fi 16 - chociaż,gdzieś czytałam,ze lepiej aby były fi 14 - bo wtedy jest szybszy przepływ wody i trudniej sie to zapowietrza -ale niestety w tej kwestii moi hydraulicy mnie przegadali . NIe jestem fachowcem ,ale może cos pomogłam Też bym do tego wiele nie dodał. Może to, że w łazience warto ograniczyć się z wysokością zajętą przez ogrzewanie ścienne do 1,5m od posadzki. Daje to możliwość póżniejszego bezproblemowego wiercenia w ścianach powyżej tej wysokości, a na tej wysokości ogrzewanie jest najbardziej efektywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.01.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Zamiast ogrzewania ściennego płaszczyznowego, można zastosować ogrzewanie grzejnikami wodnymi ukrytymi w płaszczyźnie ściany za estetyczną zdejmowaną żaluzją..... Grzejniki taki mogą być również zaopatrzone w wentylator, podobnie jak ogrzewanie podłogowe kanałowe z wentylatorem...Stwarza to możliwość bardziej dynamicznej korekty temperatury w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 22.01.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Zamiast ogrzewania ściennego płaszczyznowego, można zastosować ogrzewanie grzejnikami wodnymi ukrytymi w płaszczyźnie ściany za estetyczną zdejmowaną żaluzją..... Grzejniki taki mogą być również zaopatrzone w wentylator, podobnie jak ogrzewanie podłogowe kanałowe z wentylatorem... Stwarza to możliwość bardziej dynamicznej korekty temperatury w zależności od potrzeb. No ale jaką moc można wyciągnąć z grzejnika przy zasilaniu 35oC? Chyba nie za wielką. Poza tym jest kwestia dyfuzji powietrza. Mam nadzieję, że czegoś nie pomieszałem. Rurki od podłogówki mają warstwę antydyfuzyjną, grzejniki chyba nie, podłogówka jest na 50lat a grzejniki raczej na 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.01.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Grzejniki stalowe wiec będą ok. Zabudowa taka z dojściem to po 20 latach można wymienić grzejnik. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.01.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Skoro moc wystarcza przy ogrzewaniu kanałowym z wentylatorem lub bez, to dlaczego miałoby jej brakować w analogicznym systemie ulokowanym nie w podłodze lecz w ścianie? Stalowe może dwadzieścia.... lecz raczej bliżej pięciu, dziesięciu w zależności od producenta...... natomiast grzejniki z układem wodnym z miedzi mogą spokojnie przeżyć 50-letnią podłogówkę, tym bardziej, że instalacje w miedzi mają potwierdzoną tak długą żywotność, natomiast żywotność instalacji podłogowych zbudowanych z nowych systemów rur, to jedynie okres domniemany, podawany dla celów marketingowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.01.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 A cóż tak wszyscy "stali komentatorzy" nabrali wody w usta?? Ciekawa alternatywa, czyż nie ? Grzejnik w ścianie ukryty za ozdobną żaluzją. TO JEST TO !! nieprawdaż ? Pionowy, poziomy - według życzeń. Nie "szpecący klamot" jak powiadają niektórzy, nie zajmuje miejsca, grzeje dynamicznie, sterowalny, płaski ( grzejnik wraz z obudową -tylko 9 cm - to jest całkowita niezbędna głębokość wnęki) - ukryty w wiatrołapie, w ścianie kolankowej itd. itp. Z wentylatorem lub bez... Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 22.01.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Po prostu jak widzą że znowu wciskasz na siłę te swoje klamoty to już na wymioty się zbiera. Szkoda strzępić klawiaturę na "dyskusję" z tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 22.01.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Skoro moc wystarcza przy ogrzewaniu kanałowym z wentylatorem lub bez, to dlaczego miałoby jej brakować w analogicznym systemie ulokowanym nie w podłodze lecz w ścianie? Nie, nie - ja miałem na myśli to, że jak mam temp. zasilania 35oC to muszę mieć dużą powierzchnię aby uzyskać odpowiednią moc. Ciężko byłoby wstawić do malutkiej łazienki grzejnik o powierzchnii np. 3m2. Tani też by nie był. Już lepiej wstawić pod tynkiem 30m rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 23.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 PinoK pisze: Szkoda strzępić klawiaturę na "dyskusję" z tobą. A jednak, czy Ci się to podoba czy nie, moje poglądy żyją, mają się dobrze, są cytowane w wielu publikacjach i ewoluują, również na tym forum.. Ponieważ co racja , to racja! W wielu rzeczach się mylę, jak każdy. Nie myli się jedynie ten, który nie robi nic. Ci, którzy się wypowiadają na forum, to jedynie margines tych, którzy je czytają.... ----------------------------------------------- am76 pisze: Ciężko byłoby wstawić do malutkiej łazienki grzejnik o powierzchnii np. 3m2. Wbrew pozorom niektóre typy grzejnikow nie są wcale tak duże, a mają całkowitą powierzchnię kontaktu z powietrzem 3 m2.... "Wyspowe" zastosowanie ogrzewanie płaszczyznowego jest uzasadnione. Ogrzewanie ścienne - to temat tego wątka. Ogrzewanie ścienne może być płaszczyznowe, lecz może też odbywać się poprzez specjalny bardzo wąski grzejnik wodny, bezpiecznie schowany w płaszczyźnie ściany.... Są dostępne takie grzejniki. Wymieniałem wiatrołapy, małe pomieszczenia, ślepe ściany, a także poddasza, gdzie bez problemow można taki grzejnik (grzejniki) umieścić w ścianie kolankowej.... Nic nie pisałem o łazienkach. lecz np. w linii wanny taki poziomy grzejnik za ażurową osłoną można ulokować całkiem spokojnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts