Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ścienne wodne.

Witos

Recommended Posts

Ekrany odbijające to się stosowało do grzejników, które wiszą kilka centymetrów od ściany.

Gdy cała powierzchnia ściany stanowi "grzejnik", to jedyne, co może powstrzymać ciepło z tego grzejnika do ucieczki na zewnątrz to porządna izolacja ściany. Ale i tak musisz się przygotować na to, że część ciepła zamiast ogrzewać pomieszczenie będzie od razu uciekać do otoczenia.

Nie jestem przekonany, że litej deski nie można wykorzystać na ogrzewanie podłogowe, ale ja się na tym akurat nie znam.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu masz jakiś sklep, w którym sprzedają posadzki dębowe na ogrzewanie podłogowe:

http://www.parkieciarnia.com/oferta/podlogi_drewniane/producent/7/FINISHPARKIET .

Ogrzewanie ścienne na ścianie zewnętrznej to moim skromnym zdaniem średni pomysł, bo zamiast mieć powierzchnię ściany o temperaturze 19*C, będziesz mieć 30-35*C i odpowiednio większe straty ciepła do otoczenia.

Hm, u nas w pokojach na górze ścienne jest właśnie w ścianach zewnętrznych. Zeszłej zimy przy dość niskich temperaturach na dworze ściany "grzejące" były w dotyku tylko nieznacznie cieplejsze od tych niegrzejących. Na zdrowy chłopski rozum powinny być mocno ciepłe, bo część ucieka za zewnątrz :cool:

Nie ma na to metody, musi uciekać więcej ciepła. :) Przy danym współczynniku przenikania ciepła U, wyrażanym w W/m2K, przy danej powierzchni ściany, wyższa różnica temperatur powoduje wyższe straty ciepła.

A że tego nie czuć, to inna historia...

Nie ma na to metody, musi uciekać więcej ciepła. :) Przy danym współczynniku przenikania ciepła U, wyrażanym w W/m2K, przy danej powierzchni ściany, wyższa różnica temperatur powoduje wyższe straty ciepła.

A że tego nie czuć, to inna historia...

Wiem o tym i dlatego byłam zdziwiona, że grzejąca ściana nie jest tak ciepła jak bym się tego spodziewała :eek:

• 3 weeks później...

Witam mam pytanie, chciałem zastosować ogrzewanie ścienne na zewnętrznej ścianie, dom z lat 90 ściana z podwójna z pustaka ceramicznego nie ocieplona. Chciałem zrobić to w następujący sposób

1. od wewnątrz ocieplić ścianę twardą wełną mineralną grubości 10cm

2. zazbroić całość siatka do styropianu i jakimś odpowiednim klejem

3. do wszystkiego zamocować rurki firmy kisan do odpowiedniej wysokości i w odpowiednich odstępach żeby uzyskać odpowiednią moc grzewczą

4. całość zatynkować tynkiem gipsowym w dwóch fazach pierwsza to pokrycie rurek druga to położenie siatki zbrojeniowej i nałożenie takiej ilości tynku żeby jego warstwa nad rurkami miała około 2cm

5. zapomniałem dodać że całość chce podłączyć do juz istniejącego ogrzewania grzejnikowego za pomocą zaworu RTL

Czy uważacie to za odpowiednie rozwiązanie, jeśli nie to proszę o naniesienie poprawek

Kolega "boguslaw" chyba nie wie że niższa temperatura czynnika grzewczego = niższe zużycie energii co ma duże znaczenie przy piecach kondensacyjnych i pompach ciepła. Osobiście uważam że grzejniki są do niczego i są brzydkie. jak bym modernizował ogrzewanie to bym tylko podłogowe i ścienne robił w całym domu łącznie z piwnicą do tego jakis dobry kondensacyjny kocioł gazowy albo pompa ciepła ładnie czysto i dziecinnie proste w sterowaniu